Tips voor het organiseren van illegale houseparty\'s

Partyscene Redactie | 30 oktober 2006
headlines

Hoe houd je de politie buiten de deur?

De politie arresteerde vijf personenZondagmorgen heeft de politie een groots opgezette illegale houseparty in Bergen ontmanteld. Waar ging het mis? Organisator van illegale feesten geeft een aantal bruikbare tips. “Telkens dezelfde amateurs vallen door de mand.”

De mobiele eenheid heeft zondag een eind gemaakt aan een illegale houseparty in natuurgebied Bergerheide vlakbij het Noord-Limburgse Bergen. Het feest, met tweeduizend feestvierders uit onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Tsjechië, was al op vrijdagavond van start gegaan. Er werd vooral ingrepen vanwege het feit dat er geen sanitaire voorzieningen en EHBO aanwezig waren.

  

Al op zaterdag spoorde de politie de feestgangers via pamfletten aan te vertrekken. Daaraan werd geen gehoor gegeven. Vervolgens werden er op zondag tweehonderd ME'ers, vijftig andere agenten en vier honden ingezet om de bezoekers van het terrein te krijgen. Dat lukte, waarna een groot aantal vrachtwagens, busjes en auto's met geluidsapparatuur en aggregaten in beslag zijn genomen. Zes mensen zijn gearresteerd. 

“Te massaal opgezet, teveel geluidsoverlast en totaal niet berekend op calamiteiten. Dan is het terecht dat de politie een einde maakt aan zo’n feest”, zegt een organisator van illegale feesten. “Telkens dezelfde amateurs vallen door de mand.” De oude rot in het vak, die niet bij naam genoemd wenst te worden, vindt dat ook organisatoren van illegale houseparty’s hun verantwoordelijkheden moeten nemen. “Zorg voor brandblussers, nooduitgangen, water en zelfs een paar gediplomeerde EHBO’ers.”

Hij vervolgt: “Organiseer je feestje niet in een weiland of ergens anders in de buitenlucht, maar kies voor een kraakpand of leegstaande loods. Houdt die gasten binnen vier muren, anders verlies je het overzicht. Hoe de politie buiten de deur te houden? Maak niet eerder dan een uur voor aanvang van het feest, via de sms, je locatie bekend. Verbiedt de mensen dat ze met de auto komen en vertel omwonenden enkele dagen van tevoren dat je een groot bruiloftsfeest organiseert. Daar hebben ze toch eerder vrede mee dan met een houseparty.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws