Mystery Land interview: Misstress Barbara

Partyscene Redactie | 29 augustus 2006
headlines

Na zeven jaar als drummer in diverse bandjes te hebben gespeeld komt ze in 1994 in aanraking met elektronische muziek als ze voor het eerst enkele dj's in actie ziet. Twee jaar later draait ze zelf en al snel volgen boekingen over de hele wereld en staat ze met diverse top dj's op grote feesten. Naast house draait Barbara vooral 'Drummy Funky Pumpin Techno' zoals ze het zelf omschrijft en met die stijl is ze dan ook het meest succesvol. Vanaf 2000 verschijnen er ook enkele eigen studioproducties op haar (van naam gewijzigde) label ITurnem en dringt ze definitief door tot de elite binnen de technoscène.

Tekst: Martin Huydink

Barbara1Je bent uitgenodigd door Dave Clarke om in zijn area te draaien, hoe goed kennen jullie elkaar eigenlijk?

We kennen elkaar zo’n zes jaar. Toen hij me in 2000 in Chicago hoorde draaien heb ik kennelijk indruk op hem gemaakt. Hij was eigenlijk zijn spullen al aan het te pakken om naar huis te gaan maar ging op zijn platenkoffer zitten en bleef 4,5 uur langer tot het einde van mijn set. Sindsdien hebben we contact gehouden. Het is echt een fantastische vent, met veel humor maar komt voor buitenstaanders misschien over als een moeilijk en gesloten persoon. Je moet hem leren kennen en zijn respect verdienen. Dave test mensen graag uit door ze te plagen en houdt van mensen met karakter die niet over zich heen laten lopen en hem op zijn plaats durven zetten. Ik mag dat wel in hem. Hij is net als ik ook iemand die zegt waar het op staat en een hekel heeft aan hypocriete mensen. Hij vergeet je niet en laat altijd iets van zich horen als ie in de buurt is. Dave heeft me toch gewoon uitgenodigd om te komen draaien terwijl hij wist dat ik van stijl veranderd was. Dat waardeer ik erg.

Je album ‘Come with me’ en ook je set hier op Mystery Land was inderdaad totaal anders dan wat we van je gewend waren, is dit de nieuwe Misstress Barbara?

Ja helemaal. Ik draai geen harde techno meer en was zelfs een beetje angstig want voor me was Steve Rachmad  flink aan het beuken. Ik hield er rekening mee dat voor de eerste keer in mijn dj carrière de tent leeg zou stromen, dat de mensen het niet zouden trekken omdat ze niet voorgeschoteld kregen wat ze verwachten. Op Extrema en Awakenings heb ik namelijk wel nog gewoon mijn oude stijl gedraaid om op zeker te spelen. Maar het werd juist voller en voller en volgens mij hebbende mensen er echt van genoten. De laatste 1,5 jaar draai ik deze nieuwe stijl al maar dan vooral in clubs met 300 a 400 man. Dit was de eerste keer dat ik op een groot festival mijn nieuwe sound heb laten horen. Met mijn nieuwe stijl wat een mix is van techhouse, groovy techno een beetje electro kom ik eigenlijk niet boven de 128 BPM uit wat natuurlijk niets is als je het vergelijkt met voorheen. Ik ben erg blij dat een groot deel van mijn fans me trouw zijn gebleven en er ook een hoop nieuwe mensen mijn muziek interessant zijn gaan vinden.

Vanwaar de verandering, was je gewoon uitgekeken op harde techno en toe aan iets Mystery4nieuws?

Ik vond dat er gewoon niets nieuws meer gebeurde binnen de hardere techno. Elke plaat die ik luisterde klonk als 100 andere platen die ik al had. ‘Waarom zou ik deze plaat nog kopen’ was de gedachte die ik steeds vaker bij me op kwam. Omdat je toch elke week iets nieuws wilt draaien, vernieuwde ik mijn platencollectie dus niet meer met techno maar met nieuwe electro en techhouse. Dus had ik vroeger slechts een klein gedeelte aan house in mijn platentas nu nog maar een klein gedeelte aan harde techno, misschien nog 2 procent en dat zijn dan ook nog de oudere technoplaten die ik erg goed vind. Vanaf nu is het gewoon techhouse, electro en minimal. Al zal ik niet zeggen dat ik echte minimal draai, van alleen maar clicks houd ik niet.

Ben je niet een beetje teruggegaan naar het pre Misstress Barbara tijdperk toen je nog als Barbara Brown draaide?

Ja misschien wel, met Barbara Brown mijn house alias ging ik ook al steeds meer richting electro en techno. Vanuit daar ben ik als Misstress Barbara verder gegaan. Was aan de ene kant de hardere techno die ik draaide niet vernieuwend meer, ook binnen de house gebeurde er in mijn ogen niet veel. Ik vond alleen maar tribal of filtered-disco platen en had echt zoiets van ‘Is er dan niets leuk meer, kan iemand alsjeblieft wat goede nieuwe platen maken’ dus ben ik het tussen techno en house in gaan zoeken. Maar van een opleving van Barbara Brown is niet echt sprake omdat mijn nieuwe electro achtige house sound te dicht tegen techno aan zit. Je kunt het beter een geëvolueerde versie van Misstress Barbara noemen denk ik. Als er nog eens goede vocal house uitkomt die teveel house is om als Misstress Barbara te draaien haal ik Barbara Brown wel weer van stal.

Hoe ben je uiteindelijk aan de naam Misstress Barbara gekomen?

Ik ben eigenlijk begonnen als dj Barbara toen er nog niet veel vrouwen draaiden. Maar iedereen begon me steeds Miss of Lady Barbara te noemen. Daar had ik toen zo’n hekel aan, zoiets doe je bij een mannelijke dj toch ook niet. Ik dacht als ik nu iets voor mijn naam zet noemen ze me geen Miss of Lady meer. Dus toen ik op een feest een compliment kreeg over hoe ik het publiek als een mistress onder controle had en met ze speelde, dacht ik wow dat ga ik als dj naam gebruiken. Alleen had ik een probleem met het SM gehalte van die naam want daar heb ik niets mee, dus heb ik er een extra s aan toegevoegd en er Misstress van gemaakt met de nadruk op stress. Ik ben hyperactief en maak me nogal snel druk om dingen dus het past goed bij me.

Barbara3

Is dat een karaktertrek die te maken heeft met je Italiaanse roots of ben je inmiddels een echte Canadese?

Canada is een fantastisch land maar ik leef en gedraag me nog volkomen Italiaans. Ik spreek dagelijks Italiaans met mijn familie, kijk Italiaanse films, eet Italiaans en luister Italiaanse muziek. Kijk ook liever naar RAI International dan naar het lokale nieuws op tv.  Ik kom nog regelmatig op Sicilië om er te draaien en blijf dan wat langer om mijn familie te bezoeken. Ook mijn Canadese vrienden vinden me wel heel erg Italiaans, dat ik pas op mijn 27ste bij mijn ouders uit trok begrepen ze echt niet. Doordat ik opgegroeid ben in Canada heb ik me wel opengesteld voor wat er in de wereld leeft. Hierdoor ben ik ook in contact gekomen met elektronische muziek. Ik ben er echt gevormd en er een internationaal georiënteerd persoon van geworden. Als ik in Sicilië was opgegroeid was ik nu getrouwd geweest en had ik thuis met kinderen gezeten.

Hoe staat de scène in Canada ervoor?

Die was een paar jaar geleden veel beter. Het is er nu eigenlijk erg saai en dood. Dat is triest maar helaas wel de waarheid. Als je in een grote muziekwinkel komt in Canada vind je er Tiësto, Ferry Corsten, Sasha en Digweed. De meeste populaire elektronische muziek zeg maar. Een Steve Bug of Ellen Alien zul je er niet vinden. Als je daar mee in contact wilt komen moet je er een specialistische platenwinkel voor opzoeken. In Europa vind je in de winkels veel meer dan alleen Tiësto. Niet dat ik iets tegen hem heb maar hij is niet eens underground meer maar gewoon pop. In Noord-Amerika heb je misschien 2 uur elektronische muziek op een of ander radiostation s’ nachts en is het voor de rest hiphop. Ook op tv zie je alleen maar Britney Spears, Puff Daddy en Tiësto. De Canadese jeugd komt gewoon veel moeilijker met andere muziek in aanraking en loopt achter vergeleken met de rest van de wereld. Dj’s als Tiga en ik vliegen altijd maar naar Europa omdat er thuis niet veel gebeurt. Er zijn wel goede feesten in Montreal waar ik woon maar dat is dan omdat wij er draaien. Andere dj’s komen met hoge verwachtingen naar Canada maar daarvan hoor je dan achteraf dat het ze een beetje is tegengevallen.

Wat doe je in je spaarzame tijd als niet aan het draaien bent?

Naast veel tijd doorbrengen met familie en vrienden heb ik een hoop hobby’s zoals het vliegen in een Cessna waar ik nog steeds een brevet voor heb, motorrijden als er niet teveel sneeuw ligt en snowboarden. Verder luister ik veel muziek vooral Jazz maar ook Latin en Pop. Ook Barry White en ABBA komen nog wel eens voorbij. Bijna geen elektronische muziek eigenlijk hoogstens Goldfrapp. Of ik zit in de studio aan nieuw materiaal te werken.

Wat kunnen we binnenkort van je verwachten qua producties?Barbara5

Nog geen nieuw mixalbum maar er komen een paar nieuwe releases uit. Op Border Community en Bedrock komen 2 melodieuze tracks uit die mijn nieuwe stijl goed vertegenwoordigen. De mensen die ze gehoord hebben noemen het bijna trance tracks zoals die vroeger gedraaid werden. Niet van de saaie progressive trance maar melodieuze en een beetje psychedelische trance als je het al trance wil noemen. Niet zoals ‘n Armin van Buuren en Tiësto nu maken daar houd ik echt niet van .Ik ben er in ieder geval erg tevreden over en hoop dat het publiek dat ook is.

Stel je zou zelf een feest  kunnen organiseren waarbij je niet op het budget hoefde te letten, waar zou het plaatsvinden en wie zou je uitnodigen?

’s Nachts op het strand bij mijn woonplaats Catania in Sicilië en dan als line-up: Laurent Garnier, Mike Hall (live), Alex Under (live), Nathan Fake (live), James Holden, Matthew Herbert (live) en een kleine show van Madonna zou ook niet verkeerd zijn. Ook zou ik zelf wel even draaien en Dave natuurlijk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws