PS Interview: Laidback Luke

Partyscene Redactie | 28 juli 2006
headlines

Laidback LukeTekst: Frank Böhm

Waar ging je als puber altijd uit?

M'n eerste house ervaringen had ik in De Hoeve en in De Challenge in Hoofddorp. Toen ik oud genoeg was om naar binnen te mogen, ging ik naar Stalker in Haarlem.

Waarom ben je gaan draaien?

Ik ben pas gaan draaien toen ik al een jaar platen uitbracht. Dat was in 1996. M'n vrouw (toen nog vriendin) wilde de nieuwe 100% Isis worden en kocht draaitafels en een mixer. Na één keer proberen smeet ze de koptelefoon in de hoek van de kamer en vond dat het niks voor haar was. Om m'n producties te optimaliseren voor dj's besloot ik maar om zelfhet draaien te proberen.

Wat deed je daarvoor?

Tijdens mijn opleiding voor grafisch vormgever bracht ik al platen uit. Ik heb tussendoorm'n opleiding afgemaakt en ben daarna bij platenmaatschappij United part-time aan de slag gegaan als vormgever voor onder andere hun platenhoezen. Sinds 1999 of begin 2000kon ik er pas echt van leven en ben toen gestopt met m'n part-time baan.

Hoe ziet jouw week er gemiddeld uit?

In het weekend draaien, doordeweeks produceren. Tussendoor nog m'n administratie bijhouden, website updaten, op m'n forum hangen en proberen een vader te zijn. Ik lees vaak dat dj’s een dag in de week vrij nemen, helaas kan ik je vertellen dat ik een hopeloze workaholic ben en die dag vrij schiet er daardoor bij in...

Rocking with the BestWat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?

Ik vind het wel okay eigenlijk! Het mooie is dat house weer echt house aan het worden is. In die zin dat progressive, trance, house en techno dj’s ineens vaak dezelfde tracks draaien. Zoals dat vroeger ook kon. House is ineens een groter hokje geworden. Zelfs 'hiphop' dj’s draaien house! Vaak hoor je dat er teveel dezelfde namen op feesten staan, is ook zo, maar wat is daarbij het verschil met vroeger? Toen had je ook maar iets van 5 dj’s die op elk hip feest stonden.

Hoe heeft de scene zich ontwikkeld sinds je begonnen bent?

Het verschil met vroeger is dat house heel erg mainstream is geworden. Dat merk je in het publiek ook vaak. House is de ultieme achtergrond muziek geworden. Niet voor de freaks, maar wel voor de mensen die zich er minder mee bezig houden. Doordat house nu zo mainstream is, ontkom je er  niet aan dat alles een stuk zakelijker en professioneler is geworden. Ik heb daar zelf ook aan moeten wennen. Ik ben eigenlijk meer iemand die gewoon leuke muziek wil maken en draaien en verder niet met zakelijke/politieke dingenbezig wil zijn. Helaas moet je wel tegenwoordig.

Hoe heb je ooit de produceer kneepjes onder de knie gekregen?

Het overgrote deel van mijn kneepjes heb ik te danken aan Dobre. Mijn leermeester, hij heeft me vanaf dag 1 opgepikt en begeleid. Samen met Zki, Jamez en Vernoth hebben zij me de eerste kans gegeven om m'n muziek uit te kunnen brengen. Ik heb mezelf ook een boel aangeleerd, een kwestie van vallen en opstaan door de jaren heen. Je hoort het ook goed in mijn producties vind ik, en daarom trek ik een hoop van m'n oude tracks niet.

Hoe onderscheid jij jezelf, zowel als dj als producer?

Ik trek altijd een schone boxershort aan voordat ik naar een optreden ga. Ik weet van een hoop collega's dat ze dat niet doen...

Laidback LukeHoe ben je met Steve Angello in contact gekomen? Het klikt wel he in de studio?

Het klikt zeker! Steve is als een kleiner broertje van me. Ik vind 'm lijken op m'n jongste zoon en kijk en luister naar 'm met gepaste trots. Het was een jaar of drie geleden dat hij ineens opdook op m'n forum op laidbackluke.com. Zo van: Hey ik ben Steve Angello, ik vind je muziek te gek en kan ik je eens wat mp3s sturen? Ik had nog nooit van die gozer gehoord, maar hij maakte supercoole muziek! Ik heb hier nog wat van die eerste mp3s van 'm liggen ha ha! Geen idee wat er gebeurde, maar ineens ontplofte hij. Kwamen ze met die heftige Zweedse sound en BAM stonden ze op de kaart. Het contact was er altijd nog, ik stond langs de lijn en heb het zien gebeuren. Vandaar de gepaste trots!

Welke producer vind je erg goed en waarom?

Dobre blijft m'n oppermentor. Thomas Bangalter van Daft Punk blijf ik altijd een zwak voor houden. Steve Angello heeft de Zweedse sound uitgevonden. Een revolutie qua geluids manipulatie. Hoe hij de bas onderlaag zo vreselijk vet krijgt is niet te beschrijven. Ik heb de Zweedse methode 1 op 1 mogen overnemen, en ik kan je niet vertellen hoe belachelijk dik het geluid is wat eruit komt. Zo dik dat R&B, hip hop en de grote Britney Spears producties dunnetjes klinken voor mij nu. Kun je nagaan als dat soort producers erachter zouden komen hoe ze nóg dikker zouden kunnen klinken. Een ware revolutie in geluid!

Laidback LukeVertel eens wat meer over die Zweedse methode: wat is het geheim, een bepaald programma of hardware?

Mij is verteld dat ik absoluut niets mag verklappen over de Zweedse methode. Sebastian Ingrosso zou me vermoorden zei hij, en ze heten niet voor niets de Zweedse House Maffia haha! Wel kan ik vertellen dat ik nog steeds alles produceer op m'n laptop met FLStudio.

Heb je nog een aparte anekdote aan een gig overgehouden?

Het spijt me, maar die heb ik net verkocht aan de Story.

Wat zijn jouw plannen de komende tijd?

Luke internationaal op de kaart zetten, en het ziet er goed uit! M'n release samen met Steve Angello genaamd Otherwize Then is net uit en stond vrijwel gelijk al in de top 3 van Beatport (een legale mp3 shop waar ongeveer elke legale cd dj z’n tracks vandaan haalt). Op Roger Sanchez' Stealth label gaat m'n nieuwe single uitkomen genaamd Hypnotize. Hierbij gaan we ook een videoclip schieten daar zijn we met een heel cool idee bezig dus die ga je binnen afzienbare tijd op TV zien. Hij is ook al gespeeld door Pete Tong! Op dit moment zijn we bezig met Rocking With The Best 2007. Iedereen schreeuwt wel 'O yes, you are now rocking with the best' maar de helft weet niet eens dat ik dat verzonnen heb. Daar moet maar eens verandering in komen hehe. Verder komt er nog een solo release van mij aan op Steve Angello's label Size en Sebastian Ingrosso's label Refune.

Laidback LukeHet buitenland betekent meer reizen en dus (nog) minder familietijd. Zijn je vrouw & kids het wel helemaal eens met je plannen?

Het is inderdaad een tweestrijd. Maar dat is m'n 'baan' sowieso al. Het is heel tweestrijdig om een gezinsleven te hebben en dj te zijn. Aan de andere kant houdt dat me juist in evenwicht. Van teveel van beiden zou ik waarschijnlijk erg ongelukkig worden. M'n gezin snapt mijn drive en steunen me daarin zoveel ze kunnen.

In welke buitenlandse club zou je dan nog wel eens willen spinnen?

Geen idee, de afgelopen tijd heb ik al op waanzinnige locaties gestaan zoals de Ministry of Sound in Engeland in de grote zaal en de Pacha in Ibiza. En waarschijnlijk gaat niets tippen aan een zaal zoals Sensation White of de 150.000 mensen op Parkpop, laat staan Dance Valley mainstage! Geef mij maar een leuke club met genoeg mensen die los willen gaan en ik ben blij!

Heb je nog tips voor beginnende producers die ook hun tracks willen uitbrengen?

Op www.laidbackluke.com hebben we een uitgebreid forum waar ik ook dagelijks op zit. Daar beoordelen we elkaars tracks en leveren opbouwende kritiek. Nee, je hoeft hiervoor geen leetbek loek fan te zijn. Fokking hekel heb ik aan het woord fan. Log gewoon in en ga ervoor om jezelf te kunnen verbeteren. Met gepaste trots kan ik je vertellen dat heel wat talenten daar, mede dankzij henzelf aan de bak gekomen zijn met hun muziek!

Laidback LukeWelke act/dj zie jij dit jaar nog doorbreken?

Mezelf internationaal! Het moet nou maar eens gebeuren haha! Verder vind ik het lastig om zoiets te voorspellen. Wie had nou gedacht dat Fedde Le Grand ineens zo hard zou gaan? Ben wel echt heel blij voor 'm! En een Gregor Salto en een Sidney Samson en my man Don Diablo waren er ook ineens, geen idee! Zelf probeer ik DJ KruH te pushen, ik vind hem een terechte kruising tussen Remy en Benny Rodrigues. Iemand met zulke 'DJ genen' moet het wel kunnen maken!

Tot slot: als je zelf een feest zou mogen organiseren, ongeacht de realiseerbaarheid ervan, hoe zou dit eruit zien?

Het suffe is dus dat ik zovéél feesten meemaak dat ik denk: liever geen feest en geen dj’s. Gewoon een supercoole locatie, bijvoorbeeld een villa met zwembad op Ibiza. Een hoop mensen die slap lullen en die de nacht willen doorhalen. Genoeg middelen om de mensen slap te blijven laten lullen, en doe mij maar iets met wodka dan. Fijne achtergrond muziekjes en hier en daar een peaktime nummer. Wachten totdat de zon opkomt en daarna zien waar je slaapt ha ha.

www.laidbackluke.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws