PS Interview: Booka Shade

Partyscene Redactie | 30 mei 2006
headlines

Movements is een erg creatief album te noemen en Booka Shade boekt het ene na het andere succes. Dat had de groep eind jaren negentig niet kunnen denken, toen ze ermee stopten, omdat dance hen tegen begon te staan. Inmiddels zijn de tracks van Arno Kammermeier en Walter Merziger niet meer weg te denken uit de clubs. Ook richtten de twee een aantal jaar geleden met M.A.N.D.Y. het label Get Physical op,booka shade dat op dit moment een van de toonaangevende labels voor elektronische muziek is. Fris herboren begint Booka Shade aan een overwinningstocht.

Tekst: Jesse Voorn

Movements klinkt in ieder geval alsof jullie weer midden in het leven staan?
Arno: “Ja, dit zijn fantastische jaren voor ons. Body Language is in 2005 op Ibiza zelfs uitgeroepen als tune van het jaar, omdat het de meest gedraaide track was. Maar er waren vorig jaar veel meer hoogtepunten. We zijn weer live gaan optreden, we hebben daarom veel gereisd en we hebben met veel mensen gewerkt. Het nieuwe album is beïnvloed door alles wat er met ons gebeurt is door het jaar heen en dat plezier hoor je dus.”
Walter: “Ons eerste album, Memento, was donker en claustrofobisch en we werkten toen alleen als producers in de studio. Nu we weer naar buiten gekomen zijn merk je gelijk dat de tracks zonniger geworden zijn. We voelen ons ook veel beter nu. Maar we zijn niet het hele verleden van Booka Shade kwijt hoor, je hoort nog steeds elementen terug.”

Waar komt die ommezwaai nu ineens vandaan?
Arno: ‘M.A.N.D.Y. kwam terug van een tour en vertelde hoe enthousiast mensen reageerden op onze muziek. Dat was voor ons het moment waarop we besloten uit de studio te komen en live te gaan. Om de directe reactie van het publiek te zien. We hadden geen plan verder en zijn ons gevoel achterna gegaan en het is weer erg leuk.”
Walter: “Wij zijn muzikanten en geen dj’s. Twintig jaar geleden speelden we ook als live band, maar we hebben ons uiteindelijk helemaal geconcentreerd op het studiowerk. Langzaam aan realiseerden we ons dat we het touren misten. Het bleek onze booka shademuziek ook ten goede te komen.”

Hoe komt het dat het nu ineens zo snel gaat met Booka Shade. Jullie zijn erg populair nu?
Walter: “Succes is altijd moeilijk te verklaren. Body Language was bijvoorbeeld een nummer dat we eigenlijk niet uit wilden brengen. Het was exclusief gemaakt voor de compilatie van M.A.N.D.Y. Maar na een tijdje hebben we het toch in kleine oplage uitgebracht en toen bleek iedereen die pakkende baslijn te voelen. Het was niet gepland. Hetzelfde geldt voor Mandarine Girl. Dat was een hele moeilijke track om te maken en we wisten niet zeker of het wel zou werken. Maar die tracks hebben de deur wel wagenwijd open gezet.”
Arno: “De enige manier om dit allemaal te doen is door eerlijk te zijn tegenover jezelf. Als je hart zegt dat iets goed is, dan is dat ook zo. Als je een track leuk vind, breng hem dan uit. Je kunt alleen maar hopen dat andere mensen hem ook leuk vinden. Body Language en Mandarin Girl klonken ook heel anders dan wat er toen gaande was, dat zorgde ook voor twijfel. We hebben nooit gedacht aan het hebben van hits. We zijn ook een heel klein label.”

Nou, zo klein is Get Physical niet meer…
Arno: “Natuurlijk, we worden steeds groter. We hebben nu mensen die voor ons werken, maar we hebben nog steeds niet het geld dat grote labels wel hebben. Mensen verspreiden het woord en dat vinden we te gek. Dat is de meest gezonde manier om groter te worden.”
Walter: “We volgen onze eigen visie en het label moet op een natuurlijke manier groeien en niet teveel een hype worden. Soms gaat het te snel en we willen niet dat het te groot wordt.”
Arno: “We krijgen soms heel veel geld aangeboden om over genomen te worden, maar dat slaan we steeds af. Dat past niet in onze visie. We zijn graag succesvol, maar we willen niet groot zijn om het groot zijn. We willen de touwtjes zelf in handen houden en niet door anderen laten bepalen wat de nieuwe single gaat worden.”

En jullie jarenlange ervaring komt daarbij goed van pas?
Arno: “Walter en ik zitten al heel lang in de muziekbusiness, dat helpt. Begin jaren negentig hebben we in booka shadeeen popgroep gespeeld en iets laten zijn we techno gaan maken. We zijn erg dankbaar dat we dat allemaal hebben kunnen doen. We hebben hard gewerkt, maar we hebben ook hele negatieve tijden gekend. Nu kunnen we niets anders dan lachen en genieten van wat er gebeurt en de mensen laten weten hoe dankbaar we zijn dat ze ons altijd gesteund hebben.”

Maar op jullie lauweren rusten is er nog niet bij?
Walter: “Dat komt later wel, net als de bezinking. Als je zoveel in de studio zit en reist zoals wij, dan heb je weinig tijd voor zelfreflectie. We zijn ook oud genoeg om ons niet compleet mee te laten slepen door de gekte die er soms rond ons lijkt te zijn.”
Arno: “Er staan nog zoveel dingen te gebeuren, dat ik niet denk dat we de komende jaren aan stoppen zullen denken. Ik heb juist het gevoel dat we net opnieuw begonnen zijn. Movements is pas ons tweede album en we hebben nog veel te ontdekken.”

Jullie hebben ook een kleine link met Nederland, want jullie eerste platen zijn op Touché uitgebracht, een Nederlands label?
Walter: “In 1995 hebben we een cd gestuurd naar Touché, omdat we dachten dat onze muziek wel bij hen zou passen. Ze wilden het gelijk uit brengen. Toen moesten we ineens ook een naam hebben en kwamen we op het idee van een fantasienaam. In 1997 hadden we het helemaal gehad met techno. Alles klonk hetzelfde, er was geen vernieuwing meer en we misten het enthousiasme dat er vroeger wel was. We zijn er toen rigoureus mee gestopt en daarom hebben we zo’n lange pauze gehad. We werden pas weer enthousiast toen M.A.N.D.Y. wat tracks voor ons draaide en hij heeft ons terug gebracht naar het podium. Samen met DJ T. We zijn toen in 2002 weer muziek gaan maken en dat was super. Wbooka shadee wilden toen ook een eigen label hebben om het op uit te brengen en dat werd Get Physical.”

Blij dus dat jullie weer begonnen zijn?
Arno: “Zeker. We proberen echt onze grenzen te verleggen nu. Mensen noemen Get Physical nu een electrohouse label, maar we doen nu alweer hele andere dingen. Mensen zeggen dat we die stijl uitgevonden hebben, maar we hebben maar een paar tracks in die richting. We zijn in ieder geval geen minimal, maar ook geen electrohouse dus. Het is elektronische dansmuziek, een mix aan stijlen. Maar ja, mensen hebben nou eenmaal een benaming voor iets nodig.”
Walter: “Minimal wordt veelal op de verkeerde manier gebruikt. Het is gewoon techno, waar iets minder in gebeurt misschien. Daarom houden wij het gewoon op elektronische muziek. Wij zijn ook niet bang om pop elementen in onze muziek te gebruiken.”

Is het allemaal nog wel interessant genoeg, muzikaal gezien?
Walter: “Mensen zijn op zoek naar nieuwe elektronische muziek. Hiervoor was het te eenzijdig en te saai. Muziek is nu veel interessanter dan vroeger. Mensen staan ook meer open voor nieuwe dingen, dat is goed.” 

Booka Shade speelt op woensdag 12 juli op 5 Days Off in de Melkweg.

Meer info vind je op www.bookashade.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws