PS Interview: Maurice Spijker

Partyscene Redactie | 4 mei 2006
headlines

5 Days OffTekst: Frank Böhm

PS: Wie is Maurice?

Ik ben 34 jaar en samenwonend met m’n vriendin. Ik ben begonnen als dj bij de maandelijkse house/acid avonden, onder de naam Dance O Mania, in Ekko te Utrecht. Veel gedraaid in den lande en buitenland (Berlijn, Londen en Club Rex in Parijs) en op tour geweest met Speedy J en Black Dog. Eigen labeltje gehad (Link rec.). Voor de Dance O Mania haalde ik al zo nu en dan al de nodige dj's en acts naar Nederland. Dit was zo rond 1993/1994. Dj's als Mark Broom, Mark Pritchard, Mr C etc. Ben dit gaan combineren met andere clubs zoals Doornroosje en Effenaar. Zo is het balletje een beetje gaan rollen. Rond 1996 werd ik gevraagd door Paperclip Agency om dit trucje voor hen te gaan doen en heb ik daar 4 1/2 jaar gewerkt en de boekingen in Nederland gedaan voor o.a. Jeff Mills, Atari Teenage Riot, Laurent Garnier en vele anderen. In 1999 werd ik gevraagd door Mojo om daar te komen werken als boekingsagent en promotor, wat ik nu nog steeds doe.

PS: Wat was je dj naam in die tijd?

Dj Maurice haha.

PS: Waar ging je als puber altijd uit?

Veel in Utrecht waar ik toen woonde (nu weer overigens). Ekko uiteraard, Tivoli, De Vloer. Maar ook Roxy, Nighttown, de Blauwe Aanslag in Den Haag en illegale feestjes.

PS: Wat vind je van de move van Dance Valley naar 14 en 15 juli?

Tja, het is hun feestje. Ik snap de overwegingen wel, hoewel ik me afvraag of het verstandig is om van je vaste datum af te wijken. Onze line up en publiek is zodanig anders dat ik niet denk dat we er veel 'last' van hebben. Op vrijdag en zaterdag 14 en 15 juli zijn de bezoekers van Dance Valley van harte welkom bij ons om 's nachts door te gaan op o.a. David Guetta.

5 Days OffPS: Wat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?

Om eerlijk te zijn, een klein beetje saai. En dat komt niet eens doordat promotors niet willen of iets dergelijks; er zijn er genoeg die nieuwe leuke dingen willen doen, maar het aanbod van nieuwe dj's/artiesten die echt iets fris brengen is niet heel groot. Clubs als Doornroosje, 11,  Paradiso en Tivoli hebben echt wel leuke feestjes, maar ik mis toch dat beetje extra. De grote evenementen vind ik vrij matig qua frisheid. Ik zie daar niet heel veel progressie. Wat me wel opvalt en wel leuk is, is dat er meer en meer mensen net zo snel een kaartje kopen voor bijvoorbeeld Arctic Monkeys en de week erna een kaartje voor Laurent Garnier. Die crossover is wel positief. Daar proberen we met 5 Days Off ook op in te spelen.

PS: Welk beetje extra in de clubs mis je dan precies? De ticketprijs kan toch ook niet te hoog worden?

Het is moeilijk te omschrijven maar ik zit eigenlijk een beetje te wachten op een nieuwe klapper. Een act/artiest die een nieuwe plaat uitbrengt die staat als een huis en door een breder publiek opgepakt kan worden.

PS: Maar geef eens een voorbeeld qua progressie omtrent de grote evenementen, wat zou jij anders doen?

Een concreet voorbeeld vind ik moeilijk te geven, maar ik zie vaak dezelfde namen verschijnen en dezelfde muzieksoorten een prominente plaats innemen. Dat is deels ook logisch, dat doen we met Lowlands en 5 Days Off ook, maar daarnaast geven we ook totaal onbekende en nieuwe namen en muziekstromingen een prominente plaats. Ik moet zeggen dat dit wel steeds moeilijker wordt. Het lijkt wel of de vitaliteit een beetje weg is uit de elektronische muziek/dance. Het kan aan mij liggen, maar ik ben volgens mij niet de enige die dit zo ziet.

PS: Wat zijn de verschillen met vroeger in de scene?

Het meest duidelijke verschil is de vercommercialisering. Maar er is ook een verschil met het recente verleden. Dance is niet meer echt 'in' of 'hip' als je het vergelijkt met een paar jaar geleden. Een jaar of 4 terug kon je geen kledingzaak binnenlopen of er stond wel een dj ergens in een hoek te draaien. En 3 van de 10 commercials op TV van een of ander haarproduct (David Guetta, red.,) had wel een dj in de commercial verwerkt. Die tijd is nu wel voorbij.

LowlandsPS: Hoe heeft deze scene zich volgens jou ontwikkeld in de afgelopen 15 jaar?

Van een aantal liefhebbers die ergens in een loods een leuk feestje organiseerde met wat bevriende dj's tot een groeimarkt die een jaar of 7 a 8 geleden echt is geëxplodeerd. Qua muziek, producers, labels en artiesten was er een enorm aanbod en muzikaal was het erg divers en vitaal. Nu merk je dat er stagnatie in komt. Wat muziek en artiesten betreft lijkt het ook wat kariger geworden. Er wordt nog genoeg gemaakt en er zitten best goede/leuke dingen bij, maar echt spannende, nieuwe dingen mis ik een beetje. Als je bijvoorbeeld naar de grotere, breder bekende acts kijkt, dan zijn dat nog steeds Underworld, Faithless, Basement Jaxx, Chemical Brothers... allemaal artiesten die 5 jaar of langer geleden ook al groot waren. De opkomst van de minimal scene is een wel een uitzondering. Daar zie je nog wel veel nieuwe artiesten opkomen. Ben erg benieuwd hoe zich dat doorzet.

PS: Hoe komt het dat er geen nieuwe acts als Underworld opstaan?

Er wordt niet heel veel meer geïnvesteerd in nieuwe dance acts volgens mij. De platenindustrie heeft het nogal moeilijk gehad de afgelopen jaren en de pop/rock bandjes en artiesten zijn weer in dus daar gaat veel aandacht naartoe. En misschien is er ook wel een beetje gebrek aan echt talent op dat gebied.

PS: Wat kunnen we dan in juli bij 5 Days Off verwachten qua artiesten?

Veel nieuwe artiesten afgewisseld met een paar erg gave oude rotten. Ook veel live bands/acts en de crossover met pop/rock/indie bands wordt sterker benadrukt. Maximo Park en Junkie XL komen bijvoorbeeld langs.

PS: Kan je nog wat meer namen prijsgeven?

Helaas... enige wat ik kan zeggen is dat Warp weer goed vertegenwoordigd zal zijn.

5 Days OffPS: Wie zou jij een Gouden Kabouter (of andere award) gegeven hebben voor beste (party)organisatie in Nederland en waarom?

Onszelf! Geen valse bescheidenheid. Zonder gein denk ik dat we met 5 Days Off en met Lowlands best wel veel proberen te doen voor de scene en behoorlijk de nadruk leggen op veel nieuwe muziek en andere stijlen.

PS: Wat vond je van het ID&T verhaal over jullie ‘Mojopolie’ van artiesten in Nederland?

Tja. Je kan dat soort dingen wel makkelijk roepen, maar ID&T weet precies hoe het zit en dat het niks met Mojo te maken heeft. Dat maakt het extra flauw om maar weer met de vinger naar Mojo te wijzen. Het is ook al weer een jaar of 8 geleden dat Laurent Garnier op Lowlands heeft gestaan en ik heb het in die tijd ook al weer een aantal keer geprobeerd, maar het is me ook niet gelukt. Al die artiesten weten heel goed wat er in Nederland gebeurt en maken daar hun eigen beslissingen in. Als artiest X niet op Mysteryland wil staan dan is het niet omdat Mojo persé niet wil. Sterker nog, volgens mij heb ik elk jaar wel minimaal één artiest op Innercity geboekt en dit jaar ook weer eens op Mysteryland. En de Prodigy op Dance Valley en een aantal artiesten op Extrema etc. De enige die beslist waar hij/zij wil spelen of draaien en op wat voor manier z’n boekingen verlopen is de artiest en/of zijn manager of agent. Wij hebben ook helemaal geen exclusieve contracten met artiesten of iets dergelijks.

PS: Ga je zelf nog veel uit en zo ja waar?

Ja, maar dat is meer voor mijn werk. We hebben praktisch elke week wel enkele shows staan en daar moet of wil je vaak toch heen. Ben vaak in Amsterdam: Paradiso, Melkweg, 11 etc. Maar ik kom ook nog regelmatig in Tivoli, Effenaar of het Paard bijvoorbeeld.

LowlandsPS: Welke act/dj zie jij dit jaar doorbreken en waarom?

Ik heb praktisch elk jaar wel 1 of 2 acts waarvan ik denk 'dat gaat hem worden' en over het algemeen komen die voorspellingen ook wel min of meer uit. Maar dit jaar is het moeilijk. Ik denk dat Jamie Lidell wel eens een hit kan worden op Pinkpop. Jamie is een unieke artiest. Ik ken weinig artiesten die zo divers zijn en het publiek toch zo kan blijven boeien ondanks (of misschien dankzij) zijn onconventionele shows.

PS: Als je zelf een feest mocht geven, ongeacht de realiseerbaarheid ervan, hoe zou dat eruit gaan zien?

Je bedoelt een soort van ideaal plaatje? Lowlands komt al aardig dicht in de buurt. In ieder geval ergens waar er genoeg keuze is uit fantastische locaties en liefst niet al te veel regels. Ben laatst op een evenement in Kuala Lumpur geweest. Dat lijkt me wel wat. Qua line up zou ik bijna 1 op 1 de line up van 5 Days Off van vorig jaar en die van dit jaar willen kopiëren.

PS: Ten slotte nog wat stellingen:

Party organisatoren zouden meer samen moeten werken in plaats van tegenwerken

Volgens mij gebeurt dit al redelijk. Mijn ervaring is in ieder geval dat er behoorlijk overlegd wordt. Ik heb een goed gesprek gehad met UDC naar aanleiding van het verplaatsen van Dance Valley midden in de 5 Days Off periode. Is prima gegaan. Ook Extrema hebben we prima contact mee en Free Your Mind/Rockit (FCA) over het algemeen ook. Sommigen hebben een andere instelling en daar gaat het wat moeizamer mee.

5 Days OffDe dance/party markt is verzadigd in Nederland

Denk dat dat wel waar is. Ik zie op dit moment weinig ruimte, maar je weet het nooit. Misschien is er nu iemand bezig een briljant nieuw idee te ontwikkelen waar mensen helemaal voor gaan...

Downloaden is (uiteindelijk) goed voor de artiest/producer

In sommige gevallen wel. Er zijn meer en meer voorbeelden van artiesten die door downloads bekendheid hebben gekregen en door zijn gebroken. Maar er zit een grens aan. Door illegale downloads missen de artiesten toch inkomsten, en of je dat nu terecht vindt of niet, zij vinden dat ze dat toch terug moeten verdienen. Onder andere door live op een podium te gaan staan voor veel geld wat je uiteindelijk weer terugziet in je ticketprijs.

Nederland is een voorbeeld op dancegebied voor andere landen

Op het gebied van productie, decor, conceptmatig denk ik wel, hoewel andere niet-westerse landen dit al goed onder de knie beginnen te krijgen. Qua diversiteit in inhoud zijn er plekken die wat verder zijn. Qua bekende dj's die wereldwijde faam hebben, doen we het erg goed. Met Tiësto voorop. Wat je ook van hem mag denken, hij is toch 'onze' enige echte wereldster.

www.5daysoff.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws