Bevrijdingsfestivals

Partyscene Redactie | 3 mei 2006
headlines

Erick EDe festivals hebben allemaal hun eigen charme, zijn zijn allemaal gratis toegankelijk. Ze beginnen op 5 mei in de middag en lopen door tot in de avond. Ze onderscheiden zich met andere festivals door hun communicatie met betrekking tot maatschappelijke thema’s zoals vrijheid, democratie en mensenrechten. De combinatie met muziek werk kennelijk, dit blijkt uit een publieksonderzoek. Maart liefst 87% van de festivalbezoekers vindt dat het vieren van 5 mei betekenis heeft door het stilstaan bij de waarde van vrijheid, mensenrechten, en democratie. En 97% van de bezoekers van deze festivals is erg enthousiast over de aanpak van 5 mei en vind ook dat de festivals in de toekomst door moeten gaan.

Om je een beetje op gang te brengen hebben we het beste van de festivals op een rijtje gezet.

Amsterdam
Dit jaar wordt het de 25ste keer dat het bevrijdingsfestival in de hoofdstad wordt gevierd. Het is dus een jubileum en daar moet extra aandacht aan besteed worden. Heel het Museumplein zal in het thema van vrijheid en bevrijding staan. Op het hoofdpodium zal om 15.50 Kraak & Smaak optreden. Dit producertrio uit Leiden dat bestaat uit Mark Kneppers (dj Knuppelhout en de helft van het dj-duo Wipneus en Pim), Oscar de Jong en Wim Plug. Hun future funk is een opzwepende mix van elektronische funk, samples en breakbeats.

Op het ‘Vrijheid is geen Grap’ podium zijn om 18.30 de MeloManics te zien. De eigenzinnige band valt zeker op in de omvangrijke Amsterdamse bandscene. De combinatie van synthpop en rock ’n roll plaatst de band dan ook in het genre electro rock. Om 20.45 zal het duo Aux Raus verschijnen op dit podium. Met hun explosieve mix van stevige techno, punk en pop zijn ze anders maar garanderen ze dat iedereen los zal gaan. Dan om 22.15 zal een zeer aparte band komen optreden. Food for Funk is een formatie van 11 vaste band leden welke ook aan andere projecten gewerkt hebben met artiesten als Brainpower, Zuco103, Postmen en Erick E.

Haarlem
Bevrijdingspop is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland en vindt al 26 jaar plaats in Haarlem. Door de organisatie en de medewerkers heeft dit festival door de jaren de kans gekregen om uit te groeien tot praktisch het grootste festival in Nederland. Elk jaar heeft dit festival een uitdagend programma en dus zul je dit jaar weer worden verast. Op het Houtpodium zal om 13.00 Funkabilities optreden. Hun stijl wordt omschreven als funky hiphop, maar er zijn nog veel meer invloeden die deze band gebruikt zoals lyrische uitingen, music en vooral veel flow! Ook zal Kraak & Smaak in Haarlem optreden om 23.00 op het Houtpodium.

Don DiabloDrenthe  
Ook in Drenthe zal er flink uitgepakt worden met maar liefst vier podia. Op het Koopmansplein zal Don Diablo om 20.45 achter de draaitafels verschijnen. Maar ook op de Brink, de Brinkstraat en de Markt zullen bekendheden optreden. Dit jaar is er meer aandacht besteed aan soul, rock en rhythm in Drenthe.

Flevoland
In Flevoland zal het programma ook zeker gevarieerd zijn met debatten, optredens en andere activiteiten. Het begint op de Grote Markt met een thema feest en kinderprogramma, het regio feest zal hier ook plaats vinden. Om 20.00 gaat het los met dj Frank, Michel en Sidney Samson. Op het festival plein begint het allemaal wat later met meer rock en hiphop georiënteerde muziek.

Wageningen
Ook Wageningen organiseert het festival al langer dan andere steden. En dus moet hier ook heel wat te doen zijn. Op de Markt begint om 12.30 Cool Politics, bekend van MTV. Verder zal dit podium tot 24.00 bezet zijn door allerlei bekende Nederlandse bands. Bij Dense Architecture zullen de hele dag dj’s draaien, van triphop tot electro. Het Share Love podium wordt ook erg gezellig met o.a. dj Jurgen en Spider.

Steve RachmadVlissingen
In Vlissingen staat er ook heel wat te wachten, er zijn podia met verschillede soorten muziek. We zullen bij het Dijktheater veel dj’s zien en het feest zal ook tot laat in de nacht doorgaan. Zo begint om 19.00 Jesse Voorn, om 20.00 D’Julz en erna Marcello en Miss Monica. De dag zal afgesloten worden met Steve Rachmad.

Rotterdam
Op het hoofdpodium van Rotterdam staat ook heel wat te gebeuren. Om 19.30 begint Quinten de Rozario met zijn set. Een uur later neemt Gregor Salto het over en ook Benny Rodriques zal zal hier niet ontbreken.

Zwolle
Een van de grootste dance bevrijdingsfestivals in het land wordt op het podium van Free2Dance in Zwolle gegeven. In de middag is het podium voor beginnende djs zoals Joshua Kayn. Deze Zwolse dj zal om 13.00 laten horen wat hij in huis heeft. Een uurtje later zal Cuzco, bekend als resident van het Zwolse dance-event Lipgloss de draaitafels overnemen. Cuzco zal om 15.00 verder gaan met de dance-band Residanz. Maar ook Brian S zal om 16.00 komen spinnen. Wat later op de middag zal ook Don Diablo naar Zwolle afreizen om zijn zelfgemaakte bootlegs te laten horen. Om 20.15 zal ook Erick E verschijnen. Laidback Luke zal zijn sounds laten horen om 22.00. De avond zal door Russische MC-vocalist Vika Kova aan elkaar worden gezongen. Naast de muzikale optredens van deze djs zal er in Zwolle nog veel meer gebeuren. Er komen optredens van freestyle dancers, en kun je een kijkje nemen bij Free2Love.

Er zijn in totaal 13 officiële bevrijdingsfestivals door het hele land. Maar er zijn natuurlijk ook nog kleinere festivals waar ook leuk optredens zullen zijn. Ook is in de avond/nacht veel te doen, dus check onze agenda voor een compleet overzicht. Voor meer informatie over de bevrijdingsfestivals check je www.bevrijdingsfestivals.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws