RBMA taster

Partyscene Redactie | 18 april 2006
headlines

Ieder jaar organiseert Red Bull de Red Bull Music Academy voor beginnende dj’s en producers van over de hele wereld. Die vindt dit najaar plaats in het Australische Melbourbe. Dit weekend was er in 11 in Amsterdam al een voorproefje voor de Nederlandse muzikanten. bernard purdieDie konden zich aanmelden en uit alle aanmeldingen werd een twintigtal deelnemers geselecteerd.

Tekst: Jesse Voorn

Het begint zaterdag al vroeg in 11. De deelnemers, relaxed zittend op fluwelen banken, krijgen eerst een korte impressie te zien van de RBMA in Seattle, dat afgelopen najaar plaatsvond, om zich daarna te laven aan spraakwaterval Bernard ‘Pretty’ Purdie. De charismatische Purdie is een levende legende en wordt gezien als een van de beste drummers ter wereld. Hij drumde op platen van artiesten als Aretha Franklin, Ray Charles, The Beatles, James Brown, BB King, Bob Dylan en nog een flink aantal meer. Hij werd steeds opnieuw ingezet vanwege zijn uitzonderlijke manier van drummen, waarbij hij, zonder het zelf op dat moment te realiseren, ook vaak de rol van producer speelde. En hij is de meest gesamplede drummer ter wereld.

Strak in pak en met hoed zit hij breed lachend en grinnikend voor de deelnemers. Hij loopt tegen de zeventig, maar de man reist nog steeds de wereld over om te spelen. Hier zit één brok geschiedenis, die achter ieder nummer een verhaal kent. En als er niet af en toe even de rem op hem gezet wordt, blijft hij maar praten. Over zijn moeders potten en pannen, waar hij als klein jongetje op wilde drummen, maar wat niet mocht. Zijn handen jeukten, maar de straf met stokslagen weerhielden hem steeds. Over zijn sessies met Aretha Franklin, als er een paar van haar nummers gedraaid worden, hoe hij al die jaren zijn rol als bandleider op zich heeft genomen, want, zo zegt Purdie, als drummer ben je nou eenmaal de leider van de band, of anderen dat nou willen of niet. bernard purdieOver het ritmegevoel van artiesten, de knie van Ray Charles, waarmee die het ritme voor zichzelf aangaf en over zijn ego. Artiesten hebben altijd een ego, vertelt de levende legende, en je moet ervoor zorgen dat je ego op de tracks komt. De studio is volgens hem ook de enige plaats waar nooit ruzie werd gemaakt, omdat dat negatief is voor de muziek. Over zijn natuurlijke oor, waarmee hij precies kon horen welke beat een nummer nodig had, of de 21 nummers die hij inspeelde voor The Beatles. En The Monkeys? Die hebben eigenlijk niet bestaan, want hij was The Monkeys. Door zijn relaas heen werden er steeds tracks gedraaid waarop Purdie heeft gedrumd. Hij zingt, neuriet en deint mee, gaat helemaal op in de muziek en waant zich weer even in de studio waar het destijds allemaal gebeurde. En dat deelt hij met de deelnemers. Af en toe komt er een vraag, maar de man kan vertellen en vragen worden bijna vergeten. Zo vertelt de drummer nog dat een nummer vroeger nooit langer dan 2.55 minuten mocht duren, want anders werd het niet gedraaid door dj’s.

Daarna is het de beurt aan Kid Sublime, dj en producer en verbonden aan Rushhour en Kindred Spirits, om zijn verhaal te doen. Er wordt geluisterd naar tracks van zijn groep Rednose Distrikt, naar nieuwe tracks, hij vertelt over zijn werk als dj bij Zuco 103, over de projecten waar hij mee bezig is en wat hij nog allemaal wil doen. Op de vraag wanneer hij nou eens naar New York gaat, antwoord hij dat het slechts een kwestie van tijd is. De dag wordt afgesloten met een draaisessie. Alle deelnemers kunnen hun meegebrachte platen op de draaitafels leggen en laten zien waar ze goed in zijn. ’s Avonds was er in 11 nog een jamsessie van Purdie en de Nederlandse dj Sjam, van Nobody Beats The Drum.

Op zondag weet iedereen zich weer op tijd naar 11 te begeven. Miss Djax, die door Gert van Veen geïnterviewd zou worden is ziek, dus wordt Gert zelf geïnterviewd, maar nu als muzikoloog. Over hoe stijlen en genres evolueren, hoe scenes zich ontwikkelen, kid sublimeover de rol van dj’s en clubs en waarom een genre soms maar twee jaar meegaat en waarom sommige meer dan twintig jaar doorgaan. Het gesprek komt daardoor snel op de eigen muziek van de deelnemers en de eigen cd’s en vinyltjes komen massaal uit de tassen. De deelnemers luisteren naar elkaars muziek en praten er met elkaar over. Daarna is er nog een synthesizer-workshop onder leiding van de Italiaan Mario Pierro, die uitlegt dat alle vette plug-ins gewoon standaard in al die oude synths zitten. Mede-organisator Olaf Boswijk is uiterst tevreden over het weekend. “Het was heel erg goed en positief om te zien hoe twintig muzikanten met verschillende achtergronden op één plek bijeenkwamen,” vertelt hij. “Op een bijzondere manier ontstaat er zo een bepaalde sfeer, waarbij iedereen zich op zijn gemak voelt en zijn ding kan doen. Dat is ook de belangrijkste doelstelling van de academy, om onderlinge ervaringen uit te wisselen. De sessie en het optreden met Purdie waren toch wel de hoogtepunten van het weekend, maar ook de synthesizer workshop van Mario was te gek. Hij legde alles op de begrijpelijke manier uit. De deelnemers zaten eigenlijk een weekend lang op een muzikaal eilandje, afgesloten van de buitenwereld en ze sliepen ook op een speciale boot. Iedereen was overweldigd door wat er allemaal in zo’n weekend gebeurt en het was weer een succesvolle editie. Het is toch iedere keer weer afwachten wat er gebeurt, als je twintig mensen selecteert, die van elkaar kunnen leren, maar vooral ook een ander iets kunnen leren.” Het weekend is dan wel voorbij, maar het contact nog niet. Olaf: “We proberen de deelnemers wel in contact met elkaar te blijven houden. Er zijn plannen voor een onderlinge website, waarop ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Ook zijn we aan het nadenken over een meer continue vorm van iets als dit.”

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je graag de Nederlandse afgevaardigde worden voor de RDMA in Melbourne, dan kun je je tot en met 3 juni nog inschrijven. Daarvoor surf je naar www.redbullmusicacademy.com. Daar is een inschrijfformulier te downloaden. De academy heeft ook een lounge op Sonar.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws