Interview: Rocco Veenboer

Partyscene Redactie | 24 februari 2006
headlines

Rocco & Jack Undercover

Tekst: Frank Böhm

PS: Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

Grootste deel van mijn jeugd in Nieuwkoop doorgebracht. Mooi waterrijk dorp op half uurtje van Amsterdam.

PS: Hoe was het uitgaansleven aldaar?

Als klein dorp was Nieuwkoop toch bijzonder omdat het voor de regio bekend stond als uitgaansdorp. Toch was ik al op zeer jonge leeftijd uitgekeken en via het beruchte en nu terziele zijnde jongerencentrum "Shiva" in Uithoorn was ik al snel in Amsterdam aanbeland en toen ik 20 was ben ik daar ook gaan wonen.

PS: Was 2005 voor jou een geslaagd jaar?

Voor mij en met name voor Awakenings was het natuurlijk een bijzonder goed jaar. Vooral door de langverwachte terugkeer naar de Gashouder en de lichte groei van het Awakenings Festival terwijl er juist in festival-land harde klappen vielen.

Adam BeyerPS: Wanneer denk je dat de minimal hype, die in 2005 erg opleefde, over is?

Je kunt wel stellen dat het een beetje een hype is maar voor mij is minimale techno gewoon house! Voor techno in het algemeen is het super dat deze hype er is omdat mensen inzien dat minimal eigenlijk techno is en als je echt los wil gaan dan pompt de DJ er een paar BPM's bij en los gaat het. Mensen die beweren dat ze van minimal houden en niet van techno zijn trendvolgers en hebben het niet begrepen.

PS: Wat vind je van de huidige techno scene in Nederland?

Mede door de minimale techno is techno weer populairder. De mensen die ik tegenkom op de feesten zijn enthousiast en ze geven me de energie en de input om door te gaan waar ik mee bezig ben. Er is een grote instroom van jonge mensen en veel van die mensen zijn goed bezig met feesten geven en muziek maken. Het is wel jammer dat de platenmarkt in zijn totaal een beetje is ingezakt waardoor het minder makkelijk is om zelf een plaat uit te brengen als beginnend producer.

GashouderPS: Welke DJ’s/acts zie jij dit jaar in de techno scene doorbreken?

Is altijd moeilijk te zeggen. Daarnaast ga ik geen namen noemen want de collega's lezen mee. Laten we hopen dat de instroom van nieuw talent dit jaar nog beter doorloopt als vorig jaar!

PS: Kan je al een tipje van de sluier oplichten omtrent het Awakenings Festival van komende zomer?

Het leuke van het festival is dat je zowel de minimale als wel de harde kant van techno wat breder uit kunt lichten. Dit jaar zal het buitenpodium overdag wat meer house en minimal brengen en ‘s avonds natuurlijk wat meer pit krijgen. De kleinere tent zal overdag wat meer electro bieden en ‘s avonds minimaal gaan rocken. De 2 grote TFS-tenthallen zullen wederom zorgdragen voor de echte Awakenings-techno en ook het wat hardere werk.

PS: Wat maakt Adam Beyer, ook op het festival deze zomer aanwezig, in jouw ogen de beste (techno) DJ die er is?

Luister maar eens naar een paar van zijn sets via awakenings.nl!! Hij is zeer stabiel en heeft een feilloos gevoel voor het publiek en door zijn goede contacten altijd bijzonder dingen in zijn koffer natuurlijk. Hij is en blijft een topper omdat hij ook één van de weinige techno-DJ/producers is die op een natuurlijke manier met de minimal-hype is omgegaan omdat hij naast techno altijd ook al houseplaten maakte en zijn brede smaak feilloos toepast in ronkende sets waarin stilstaan onmogelijk is.

Rocco & familiePS: Hoe selecteer jij je nieuwe debutanten, alleen via de wishlist op awakenings.nl?

Voornamelijk wel want daar is de wishlist voor. Vorig jaar waren er 49 nieuwe en dus debuterende artiesten die we grotendeels uit de wishlists van de bezoekers hebben gehaald en geboekt.

PS: Is het niet een leuk idee om ‘n kleine (overdekte) talent area te maken op het Awakenings Festival?

Er is niet echt ruimte voor op het terrein en ik vind dat je talenten in moet passen in debestaande podia en niet in een aparte area.

PS: Bijna elke editie van Awakenings is uitverkocht. Hoe verklaar je dit?

Het is heel bijzonder dat we keer op keer uitverkopen en zeker in deze tijd waarin velepartyorganisaties het erg zwaar hebben prijzen we ons gelukkig. De reden is denk ik simpel: Op Awakenings krijg je waar voor je geld. Visueel de vetste show in de beste locaties met altijd een goede line-up en het leukste partypubliek van Nederland.

PS: Op de laatste editie van Awakenings waren 12 arrestaties in verband met drugs. Wat vind je hiervan en wat doe je ertegen?

Er word altijd goed gefouilleerd maar als mensen iets willen meenemen dan kan je dat niet altijd tegenhouden natuurlijk. Het was een actie van de politie waarbij ze met een stuk of 15 politieagenten in burger in de zaal aan het opletten waren op drugsgebruik en/of dealen. We hadden dit nog nooit eerder meegemaakt en ik vond achteraf de score van 12 arrestaties op 7000 bezoekers in 2 dagen zeer laag. Zeker als je ervan uitgaat dat je al voor het bezit van zeer kleine hoeveelheden mee moest naar het bureau. Toen ik hoorde dat er zelfs iemand bijzat die alleen een paar afslankpillen op zak had en toch werd gearresteerd werd ik toch een beetje verdrietig.

Gashouder
PS: Vertel tot slot nog even over het verdwijnen van de muzikale scheiding vanaf vrijdag 7 en zaterdag 8 april in de Gashouder

In 2004 werd de techno heel erg breed met de opkomst van de minimal techno en de hele harde techno. Ik dacht na de opening van de gashouder dat het wellicht beter zou zijn om de vrijdag wat harder te programmeren en de zaterdag wat rustiger. Eind vorig jaar heb ik toch besloten dat die scheiding niet goed is. Techno moet bijeen blijven en het Awakenings publiek moet open staan voor diverse stijlen. Het is prima om een feest te beginnen met minimal en hard te eindigen maar het grootste deel van de nacht moet er gewoon gas-techno te horen zijn!

PS: Als laatste nog wat korte stellingen:

-Een party is geen party zonder een goede after

Voor Awakenings is dit onzin want als je je tot 7 uur ‘s ochtends in de Gashouder hebt leeggedanst dan kun je ook lekker voldaan in je mand kruipen.

VIP @ Awakenings-Bekende (techno) DJ’s worden veel te veel betaald

Soms vind ik dat zeker ja maar iedere organisator moet zelf weten wat ie een DJ waard vindt. Af en toe snap ik echt niet wat andere organisatoren neerleggen voor een artiest maar het is een vrije markt.

-Zonder vrienden/organisators in de scene breek je als nieuwe DJ niet door

Zeker niet. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je ook produceert. Iedereen kan wel een plaatje inmixen maar daarmee red je het niet. Met een goede release val je op en maak je meer kans als DJ.

-De Gashouder is de ultieme techno locatie

Was zo, is zo en zal nog heeeeel lang zo blijven. Het is en blijft een magisch technomonument

-Vroeger was alles beter

Ik loop al heel lang mee en ik ben het hier niet mee eens. Ik geniet nog steeds volop van alles wat er zich in de partyscene afspeelt en er is veel meer diversiteit als vroeger. Natuurlijk heb ik goede herinneringen aan de eerste illegale loodsfeesten in 1989 want die waren uniek maar nog steeds vind ik die sferen terug als ik nu op Awakenings door de zaal stuiter.

Check www.awakenings.nl voor meer info over de edities op 7 & 8 april in de Gashouder.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws