PS Interview: Slam

Partyscene Redactie | 10 januari 2006
headlines

Slam bestaat uit Stuart McMillan en Orde Meikle. De twee hebben als Slam al succesvolle album als ‘Alien Radio’ en ‘Year Zero’ afgeleverd, evenals een paar mix cd’s. Sinds 1991 staan ze ook aan het hoofd van Soma, het prestigieuze label waar artiesten als Funk ‘d Void, Silicone Soul en Slam zelf hun tracks op uitbrengen. Zelfs Daft Punk bracht zijn eerste releases uit op Soma. Nu is er ‘Nightdriving’, de nieuwe compilatie van de Britten, die vol staat met minimal.

Tekst: Jesse Voorn

Zo, het minimal virus heeft nu ook Slam te pakken?

Orde: “Zo, denk jij dat het een virus is, hahaa. Maar het is logisch om het zo te noemen, want het neemt bezit van iedereen. Wij draaien altijd de beste muziek die we kunnen vinden en de beste nummers komen op dit moment voor ons uit die hoek. Er is natuurlijk veel meer, zoals het nieuwe werk van Adam Beyer, dat ook op ‘Nightdriving’ staat. Maar de sterkste platen komen van het virus, hahaha.”

slamIk had het niet verwacht van Slam?

Orde: “We voldoen ook niet aan verwachtingen. Maar het lijkt er op dat minimal steeds meer aandacht krijgt, maar er is toch meer. Daarom was het zo leuk om deze cd’s samen te stellen en het was echt zonde om bepaalde tracks niet te kunnen gebruiken. Compilaties zijn een momentopname, van wat je op dat moment draait. Ze zijn altijd heel scherp. Maar inmiddels en tegen de tijd dat de cd uitkomt, zijn we alweer een stap verder. We staan er nog steeds achter, maar we hebben al veel nieuwe tracks ontdekt.”

Is de dj stijl van Slam ook veranderd?

Orde: “Absoluut, helemaal. We gebruiken nu bijvoorbeeld veel computers en daar spelen we de tracks mee. We manipuleren de nummers in Ableton en maken er onze eigen edits en remixes van. Je draait dan je eigen versies van nummers en dat maakt je dj-set net wat exclusiever. Dat is ook de reden dat we veel residenties doen. Dan kunnen we lange sets draaien.”

Is dat het enige voordeel?

Orde: “En je komt alleen in de clubs die je echt te gek vindt en waar het publiek je goed leert kennen. Mensen vinden het leuk wat we doen en daar kun je dan wat mee spelen. Mensen weten wat wij draaien en ze weten wat ze krijgen.”

In het begin van de jaren negentig was de UK de bakermat van de dance. Hoe zie je dat nu?

Orde: “Ik denk dat Europa een groot dance centrum is, alhoewel dance eigenlijk uit Amerika komt. Dance is nu overal. We krijgen bij Soma vaak muziek uit alle werelddelen en het is van hoge kwaliteit. Mensen kunnen nu namelijk ook succesvol zijn in de underground en wereldwijd hun muziek op een makkelijke manier verkopen. Dat kon jaren geleden nog niet. Het is wel grappig om te zien dat het echt een jongerencultuur is. slamOveral waar we komen zijn alleen maar jonge mensen in clubs.”

Hoe komt dat denk je?

Orde: “Voor een deel door internet. Het internet heeft de boel versneld en jongeren krijgen eerder dance te horen, ook uit andere landen. Ik reis zelf ook veel en overal leg ik mijn oor te luisteren, want ik kan ook niet alles horen. De kwaliteit van de resident dj’s is er ook enorm op vooruit gegaan en die draaien vaak hele goede tracks, ook tracks die ik soms nog niet ken. Ze willen enorm graag, net als wij vroeger. Ik adviseer ze dan ook altijd hun eigen weg te gaan en niet teveel naar andere dj’s of de media te luisteren.”

Soma werd in 1991 opgericht. Hebben jullie altijd een leidende rol gehad?

Orde: “We hebben altijd ons eigen pad gevolgd en we hebben daardoor veel successen gekend. Artiesten als Funk ‘d  Void en Silicone Soul zijn heel belangrijk voor ons. En dit jaar komen we met wat nieuwe dingen, waar veel mensen door verrast zullen worden. Ik mag alleen nog niet zeggen wat, maar het ligt allemaal klaar om uitgebracht te worden. Soma heeft altijd oog gehad voor verschillende genres en dat is de kracht.”

Daft Punk bracht de eerste releases uit op Soma. Stonden jullie aan de wieg van hun succes?

Orde: “Heel wat jaren geleden hebben we ze inderdaad op weg geholpen. Het nummer ‘Da Funk’ was Soma release nummer 25. We hebben nog steeds veel contact met ze en we zijn heel erg trots op wat ze bereikt hebben. Het lanceren van Daft Punk is denk ik wel het grootste succes dat Soma kent.”

En wanneer verschijnt er nieuw materiaal van Slam zelf?

Orde: “We zijn er stukje bij beetje weer mee bezig, maar het is allemaal nog heel experimenteel. We hebben twee grove opzetjes en daar gaan we mee verder. In het najaar willen we wat concreter worden.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws