PS Interview: Richie Hawtin

Partyscene Redactie | 29 november 2005
headlines

Nu ligt DE9 Transitions in de winkel, waarvan de bijgaande dvd het belangrijkste is. Daarop een 96 duren mix in 5.1 surround sound, waarvoor de Canadees meer dan 100 nummers verknipte en met Ableton en final scratch tot een mix maakte. richie hawtinOp de gewone cd hoor je slechts 74 minuten, gewoon normaal. Onlangs zetten Richie Paradiso op zijn kop en we belden hem even in zijn Hotel in Londen, waar hij was neergestreken voor zijn tour.

Tekst: Jesse Voorn

DE9 Transitions is je nieuwe mixompilatie, heel prestigieus en vernieuwend. Waarom is dat zo belangrijk voor je?
Richie: “Het is belangrijk voor iedereen, of mensen zich dat nou realiseren of niet. Mix cd’s zijn erg saai en vervelend normaalgesproken en iemand moest toch het heft in handen nemen om de mensen iets anders te geven dan dat. Iets met meer avontuur. Er zijn al zoveel dj-sets die je kunt downloaden, dat ik heb geprobeerd met wat nieuws te komen. Ik wilde de energie van de dansvloer er wel inhouden en iets maken wat totaal anders was. Iets waar het deejayen volgens mij naar toe gaat.”

Waar gaat het dan bij jou om?
Richie: “Om effecten en het spelen met geluid. richieIk wil kijken hoe ver je kunt gaan. Er zijn een paar artiesten die zich ook op dat podium durven te begeven, maar de meeste draaien nog steeds gewoon twee platen achter elkaar. Ik verwacht meer van mijn scene en wilde mensen uit de technowereld laten zien dat er meer mogelijk was dan wat ze allemaal al jaren doen. Een mix cd is totaal niet vernieuwend. Het is meer een promotieding, dan dat het gemaakt wordt om creatieve redenen. Het is te makkelijk en ik wil het mezelf niet makkelijk maken.”

En je gaat daarin steeds een stapje verder? Richie: “Dat probeer ik wel te doen ja. Ik probeer nu dingen te doen waarvan ik denk dat anderen het over een paar jaar gaan doen. Luister maar eens naar al mijn albums. Wat je als artiest doet is entertainment, dat geldt voor mij ook, maar ik probeer mezelf daarin wel te ontwikkelen en er dieper in te duiken. Er is nog zoveel te leren, maar de mix moet op de eerste plaats toch ook leuk zijn. Maar het houdt me jong als ik steeds nieuwe dingen leer.”

richieVoel je je dan oud?
Richie: “Niet echt. Ik voel me soms wel eens oud omdat ik weet dat ik al vijftien jaar deel uitmaak van deze technoscene, maar ik heb nu meer energie dan veel nieuwelingen die er bij komen. Na al die jaren staat mijn hele leven in het teken van techno, zowel privé als zakelijk en dat is soms best zwaar. Dan moet je van tijd tot tijd even tijd nemen om te ontspannen, maar zelfs dan denk ik aan mijn werk. Ik denk altijd aan mijn carrière.”

Denk je dat je ooit op een punt komt dat er niets nieuws meer te ontdekken valt?
Richie: “Als dat punt ooit komt, dan ga ik waarschijnlijk met pensioen. Maar er komt nog iedere dag zoveel nieuw spul uit, dat het altijd interessant voor mij zal blijven. Ik stel graag vragen en hou er van om uit te zoeken hoe dingen werken. Ik zie dat altijd door blijven gaan, omdat de techniek nou eenmaal nooit stil staat. De drang om te creëren en te experimenteren is voor mij de rode draad binnen techno. richieTechno is muziek van de toekomst, altijd progressief. Dat is de geest die ik levend probeer te houden.”

Ben je een perfectionist?
Richie: “Ergens wel ja, haha, maar uiteindelijk ben ik ook een beetje lui. Ik wil vaak helemaal doorgaan en alles tot de bodem uitzoeken,, maar op een gegeven moment moet je zeggen dat iets klaar is. Als ik dat eenmaal gedaan heb dan kan ik er later niet verder meer mee gaan. Als je door blijft werken dan blijven er nieuwe dingen komen, dat is het spel. Het is moeilijk uit te leggen, maar je probeert te bereiken wat je in je hart hebt.”

Je draait dus al heel lang mee. Hoe heb jij de clubscene zien veranderen?
Richie: “Het is begonnen als een kleine thuisindustrie van vrienden, die alleen maar lol wilden maken. Maar door de jaren heen is het een wereldwijde zakenmarkt geworden. Sommige mensen hebben daarbij hun originele standpunten en inspiraties verloren en dat is jammer. Muziek is namelijk kunst en daar moet je goed mee omspringen.”

richieIk weet niet of veel clubbers dance nou als kunst zien?
Richie: “Dat begrijp ik, als je op de dansvloer staat. Maar muziek is eigenlijk enkel bedoeld om naar te luisteren, maar er is wel een groot verschil tussen luister- en dansmuziek. Er zijn echt fantastische technotracks gemaakt, maar ik vind Transitions bijvoorbeeld meer een plaat om naar te luisteren. En als de schepper van kunst moet je de grenzen ervan begrijpen.”

Je staat bekend als een van de grondleggers van de minimal en je techno staat ook hoog aangeschreven. Ooit eens overwogen om nog eens een andere kant op te gaan?
Richie: “Ik heb er zeker over nagedacht om me eens te verdiepen in andere genres, maar ik ben toch gelukkig met de muziek die ik nu maak. Ik ben niet voor eeuwig op deze planeet, dus dan moet je je specialiseren. Dat is de enige manier om dieper op de zaken in te gaan en je muziek zo optimaal mogelijk te benutten en weer te geven. De DE9 serie is daar een voorbeeld van. Daarop ga ik steeds verder op de ingeslagen weg in. En wat minimal betreft, het is weer een naam die eraan gegeven is en soms denk ik dat er een overkill aan is. Maar mensen zien nu eindelijk wel dat het meer is dan alleen maar twee geluiden.”

Altijd de nieuwste technologie en veel vooruitstrevende ideeën. richieBen jij aan het pionieren?
Richie: “Als ik 200 jaar geleden opgegroeid was, dan was ik vast ontdekkingsreiziger geweest. Dan had ik de noordpool als eerste gevonden of was ik de eerste astronaut geweest. Maar of je nu ergens de eerste mee bent of niet, je moet altijd blijven zoeken naar het onbekende. Al is het maar onbekend voor jezelf. Veel mensen spelen het graag veilig, maar ik duw mezelf maar door en kom daardoor steeds weer op nieuwe ideeën.”

Wat wordt je volgende uitdaging?
Richie: “Ik krijg nog iedere dag nieuwe ideeën. Ik stuur mezelf dagelijks sms’jes zodat ik die ideeën niet vergeet. Ik wil nu weer wat experimentele dingen gaan maken en verder zie ik wel waar het allemaal heen gaat. Ik ben druk bezig met mijn label Minus. Ik blijf altijd op zoek naar dingen die goed voor me zijn, maar niet alleen voor mij, maar ook voor andere mensen.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws