PS Interview: Annie

Partyscene Redactie | 8 november 2005
headlines

De Noorse Annie, bij de burgerlijke stand ook wel bekend als Anne Lilia Berge Strand, doet met haar blond en knappe verschijning menig mannenhart sneller kloppen. Dat ze ook nog eens mooi kan zingen, maakt dat er helemaal niets meer stuk kan. annieHaar debuutalbum ‘Anniemal’ staat vol vrolijke electro, house, disco en pop en het sloeg wereldwijd in als een bom. Er kwamen remixen van veel grote artiesten en ze zong nog mee op het nieuwe album van Royksopp. Onlangs mocht ze het nieuwe deel van de beroemde dj-kicks serie maken.

Tekst: Jesse Voorn

Ben jij er ook zo eentje die ineens zonodig moet gaan draaien?

Annie: “Haha, nee hoor, ik draai al een tijdje, maar ik ben nooit een echte dj geweest. Ik ben in de eerste plaats een zangeres. Technisch gezien ben ik ook helemaal niet goed en meestal mix ik ook niet echt als de beste. Maar ik ben een enorme fan van muziek en ik vind het te gek om mensen aan het dansen te krijgen en gewoon een leuke tijd te hebben achter de draaitafels. Ik heb wat hulp gekregen van twee vrienden, die me ook op mijn album hebben geholpen. annieMaar ik denk wel dat ik steeds beter wordt.”

Hoe was het dan om die dj-kicks te maken?

Annie: “Ik was erg enthousiast toen ze me ervoor vroegen, want ik heb alle eerdere delen al gekocht en kende ze dus. Ik vond het samenstellen van de tracklist behoorlijk lastig, omdat ik zo’n brede muzieksmaak heb. Het is nu een electro mix geworden, maar het had net zo goed een rock- of een hiphop compilatie kunnen worden. Ik heb er nummers  op proberen te zetten die me geïnspireerd hebben bij het maken van mijn eigen muziek, maar ook nummers die mensen nog nooit gehoord hebben. Ik vond het eerst ook een beetje suf om eigen nummers erop te zetten, maar ik heb het toch gedaan. Zoveel mensen doen dat.”

Wat is het verschil tussen deze dj-kicks en je eigen album?

Annie: “Dat verschil is gigantisch. ‘Anniemal’ is natuurlijk een artiestenalbum, met alleen maar muziek van mezelf en het is meer een popalbum geworden, vind ik. Maar dj-kicks is meer voor de dansvloer. Ik heb ook jarenlang een club gerund en weet dus waar het dan om gaat. Misschien is het verwarrend voor mensen, maar een beetje verwarring is goed.”

Hoe ben je met deejayen begonnen?

Annie: “Ik ben zeven jaar geleden met het maken van muziek begonnen en het heeft me drie jaar gekost om ‘Anniemal’ te maken. annieTerwijl ik daar mee bezig was, was ik hartstikke blut. Ik ben toen maar heel veel gaan draaien, om zo toch wat geld binnen te krijgen. Ik gaf ook feesten in de club ‘Pop Till You Drop’ en boekte daar naast mezelf bekende artiesten en dj’s. Dan is het makkelijk om geïnspireerd te raken.”

Zou je ooit kunnen kiezen tussen zingen of deejayen?

Annie: “Het zijn twee totaal verschillende dingen. Deejayen is super en het is erg leuk om steeds nieuwe nummers te draaien die je zelf fantastisch vindt en die het publiek ook nog leuk vindt. Zingen is ook een passie van me. Ik vind het gewoon gaaf om met muziek bezig te zijn. Ik zou in de toekomst wel graag een combinatie willen maken van een live optreden en deejayen.”

Je muziek klinkt soms bijna sprookjesachtig. Is dat omdat je uit Noorwegen komt?

Annie: “Bergen, waar ik woon, is een heel klein stadje, maar er wonen heel veel verschillende muzikanten. Ik heb bijvoorbeeld veel samengewerkt met Royksopp. Maar het is erg fijn om er te wonen en muziek te maken. Er zijn namelijk geen platenmaatschappijen die op je dak zitten, waardoor je vrij muziek kunt maken, en er zijn best wel wat bands die het internationaal goed doen, zoals ik, hahaa. annieHet is overigens ook erg handig om er te wonen, want als ik in de studio zit en bijvoorbeeld ineens een drummer nodig heb, dan bel ik gewoon een vriend en die kan er binnen een paar minuten zijn. Als hij het tenminste niet te druk heeft, maar dan kan ik nog altijd iemand anders bellen. Er is geen cynisme en je bent ver weg van de zakelijke kant van de muziekwereld.”

Hoe past jouw dj-kicks in de rest van de serie?

Annie: “Goed denk ik. Ik snap alleen niet dat er tot nu toe maar drie vrouwen een compilatie hebben gemaakt voor dj-kicks, terwijl er al heel veel zijn uitgebracht. Er zijn namelijk veel fantastische vrouwen die steengoede muziek maken. Maar ja, wat kan ik zeggen. Muziek heeft geen geslacht.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws