Zonsverduistering

Partyscene Redactie | 30 september 2005
headlines

foto: Steve Albers

We missen de zon nu al en aanstaande maandag, 3 oktober, zal hij zich zelfs aan ons zicht onttrekken tijdens een zonsverduistering! Deze is in heel Europa, heel Afrika en een deel van Azië zichtbaar.

In Nederland en België is de gedeeltelijke zonsverduistering te zien tussen grofweg 09:50 en 12:20 uur. Rond 11:05, het hoogtepunt van de verduistering, zal ongeveer 60% van de zon bedekt zijn door de maan.

Een totale zonsverduistering ontstaat als Zon, Maan en Aarde -in die volgorde- precies op een lijn staan. Op sommige plekken in Europa en Afrika is de zonsverduistering ‘ringvormig’. Het noorden van Portugal, midden Spanje, Ibiza, Algerije, Tunesië, Libië en Kenia zal de zon bedekt worden door de maan. Omdat de maan een schijnbare kleinere diameter heeft zal er een ‘ring’ van zonlicht zichtbaar blijven.

In ons land is de eerstvolgende eclips, vergelijkbaar met de grote totale zonsverduistering van 11 augustus 1999, pas in 2081 te zien. Wil je eerder, (in dit leven nog bijvoorbeeld..) een totale zonsverduistering zien dan zal je op 29 maart 2006 in Turkije of Georgië moeten zijn.

Als laatste nog een waarschuwing van de experts:
 “Opgelet! Kijk naar de zon met een speciaal eclipsbrilletje. Een gewone zonnebril is beslist onvoldoende en zeer gevaarlijk.”

Watch it!!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws