Digitale DJ Vergunning

Partyscene Redactie | 15 september 2005
headlines

lpIn februari dit jaar kreeg een bekende Italiaanse dj een boete van maar liefst 1,4 miljoen euro, omdat hij 2000 illegale mp3tjes en 500 clips bij zich had, die hij gebruikte voor zijn werk. Menig dj zal sindsdien huiverend zijn illegale tracks in zijn cd-spelers gestopt hebben of op een laptop meegenomen hebben. Maar er is nu een oplossing voor het probleem van illegale tracks: de Digitale DJ Vergunning.  

Canada experimenteerde er al mee en nu is Groot-Brittannië ook om. Het heeft even geduurd, maar de Britse organisatie Phonographic Performance Limited (PPL) heeft een vergunning vervaardigd die dj’s in staat stelt om digitale muziek files in het openbaar af te spelen. De digitale vergunning kost 200 pond per jaar en daarvoor mag een dj legaal 20.000 digitale opnames op zijn of haar laptop of computer hebben, om die te draaien in clubs en pubs. lpMaar er zit een addertje onder het gras, want de vergunning geldt alleen voor dj’s die ook daadwerkelijk vanaf een laptop of computer draaien. Wie illegaal of zelfs legaal gedownloade tracks draait kan alsnog vervolgt worden als hij wordt gepakt. Ook mag je back-ups van alle files bewaren op een aparte harde schijf. De PPL geeft dj’s ruimschoots de tijd om een vergunning te bemachtigen en gaat dan de clubs af om te controleren of ze ook echt een vergunning hebben. De organisatie zegt ook in gesprek te zijn met veel clubs en pubs, die zelf al aangeven alleen nog maar dj’s met een vergunning te laten draaien. Volgens een woordvoerder van PPL was er dringend regelgeving nodig over de legale omkadering aangaande het afspelen van digitale muziek in het openbaar. Ook heeft de PPL met honderden professionele dj’s gesprekken gevoerd om tot deze vergunning te komen.

Nederland kent overigens ook een soort regelgeving omtrent het gebruik van digitale muziek in het openbaar, zo blijkt uit navraag bij Buma/Stemra, de auteursrechtorganisaties voor componisten, tekstdichters, bewerkers en muziekuitgevers in Nederland. lpMaar die regeling is alleen maar toegespitst op achtergrondmuziek in horecagelegenheden. Die betalen 75 euro per jaar en daarvoor mogen ze tot 3500 muziekwerken per jaar op hun computer hebben, die tot 10.000 files gewisseld mogen worden. Regelgeving voor dj´s en clubs, zoals nu dus in Groot-Brittannië, is er nog niet. Wel wordt er op dit moment gewerkt aan een nieuwe regeling voor het vastleggen van muziek, die voor iedereen toegankelijk is. Zo laat Buma/Stemra in een reactie weten. Deze regeling komt binnenkort tot stand en er is inmiddels al een lijst met namen die voor die regeling in aanmerking willen komen. Wordt vervolgd dus.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws