PS interview: Plump DJ\'s

Partyscene Redactie | 31 augustus 2005
headlines

De Britse Plump DJ's zijn de vaandeldragers van de breakbeats. De stuiterende beats, met vlammende baslijnen en zinderende samples van Lee Rous en Andy Gardner zorgen immer voor een kolkende dansvloer. Onlangs verscheen het nieuwe mixalbum 'Saturday Night Lotion', met daarop een energieke mix van eigen werk en dat van hunfavoriete collega's.

plump

Tekst: Jesse Voorn

Toch maar weer een mixalbum?
Lee: "Ja, dat artiestenalbum komt wel. Het merendeel van de nummers komt van ons zelf en hebben we gemaakt in de jaren na ons vorige studioalbum 'Eargasm'. We hebben veel platen voor de dansvloer gemaakt en een stuk of tien daarvan wilden we toch graag uitbrengen. 'Saturday Night Lotion' is dan ook een oncompromisloze mix voor de dansvloer geworden."

Of is dit een middel om in beeld te blijven?
Lee: "Ja, dat is inderdaad een goede optie. Maar het is toch meer zo dat we veel van die nummers al voor onze dj-sets geproduceerd hebben, want zo houden we onze sets lekker fris. Het kan namelijk snel gaan in onze scene. Nummers kunnen totaal niet meer relevant zijn na een paar maanden. Er komen voortdurend veel breakbeat tracks uit en de hele scene is erg vernieuwend. Daarom moet je wel doorgaan met het maken van nieuwe nummers, anders blijf je ergens achterop liggen. De kwaliteit van de muziek is ook erg hoog."

Zijn breakbeats een bindende factor in de clubs?
Lee: "Zeker. Daarom heet het album ook 'Saturday Night Lotion'. Het is gebaseerd op de lotion die je draagt, om mensen van de andere sekse aan te trekken. We wilden in eerste instantie ook echt een lotion op de markt brengen, maar dat is er niet van gekomen."

Is er veel veranderd in de scene?
Lee: "Ik vind van wel. De scene is in ieder geval een stuk gezonder dan toen wij in 1997 begonnen. Toen was het een echte mannenwereld en nu zie je ook heel veel meisjes uit hun dak gaan. Ik weet niet precies hoe dat komt. Ik denk doordat de breakbeats een stuk funkier geworden zijn. Toch doen wij al jaren ons eigen ding met ons eigen geluid. Langzaam aan hebben we het genre populairder zien worden en nu is het een groot succes. Het is veel groter geworden dan het ooit was."

Is het uit de underground gekomen?
Lee: "Het is nog steeds een heel specifiek genre. Het is nooit hip of modegevoelig geweest, maar mensen vinden het goed vanwege de muziek en niet om een sfeer of imago dat er omheen hangt. Breakbeats zijn nooit trendy geweest en daar ben ik blij om. Het is altijd vrij experimenteel geweest. Het is echte feestmuziek. Er zit een enorme energie in en je kunt alleen al op de drums dansen. Het is sowieso makkelijk om op te dansen, je hoeft er echt geen drugs voor te gebruiken. De hele dance scene is trouwens weer terug aan het gaan naar de underground. Breakbeats, house, drum 'n bass of techno, het gaat allemaal weer terug. Zeker in Groot-Brittannië."

Wat is nou het populairste dan?
Lee: "Alles loopt qua populariteit een beetje terug. Ik denk dat breakbeats wel een van de meest populaire stijlen is op dit moment. Wij spelen tegenwoordig in clubs voor 3000 mensen en dan staan er buiten nog honderden te wachten om naar binnen te mogen. Dat hadden we zeven jaar geleden niet kunnen denken. Het is nu echt een serieus genre geworden. Wij vullen nu house clubs met breakbeats, dat is toch te gek? Ik denk dat het op dit moment bijna net zo populair is als house."

Ook buiten Engeland?
Lee: "We zien het overal ter wereld gebeuren. Vooral in Australië is het reuze populair. Maar bij jullie in Nederland gaat het ook goed. Die jongens van Kraak & Smaak doen het erg goed. Toch zijn jullie meer in voor verschillende stijlen."

Er verschijnen regelmatig bootlegs onder jullie naam. Daar hebben jullie het ook maar druk mee?
Lee: "Wij maken af en toe wat bootlegs, maar veel stelt het niet voor. Zijn er ook mensen die onder onze naam breakbeat bootlegs maken? Dat realiseerde ik me niet zo. Ik weet dat we ooit een bootleg gemaakt hebben die erg gewild was en die toen is nagemaakt, omdat er zoveel vraag naar was. Maar je hoort het verschil duidelijk. Onze drums zijn veel strakker, helderder en rauwer. Wij hebben wel een eigen geluid."

Wordt dat vaak gekopieerd?
Lee: "We hebben wel mensen beïnvloed, maar wij zijn op onze beurt ook weer beïnvloed. Ik denk wel dat wij het geluid naar een hoger niveau getild hebben."

Goed. En nu dat nieuwe studioalbum?
Lee: "Dat komt over zo'n anderhalf jaar. We worden altijd erg gefrustreerd als we geen muziek maken, dus we hebben al een en ander liggen. We willen wat meer met rocksterren gaan werken. Begin volgend jaar gaan we onze gigs een stuk terugschroeven, zodat we meer tijd hebben om aan nieuw materiaal te werken. We hebben veel inspiratie en ook nog veel niet afgemaakte nummers liggen, waar we weer mee aan de slag gaan. Het belangrijkste is in ieder geval om mensen aan het dansen te brengen."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws