PS Interview: Tiefschwarz

Partyscene Redactie | 16 augustus 2005
headlines





Tekst: Jesse Voorn

Jullie leverden de laatste twee jaar de ene na de andere remix af. Was er nog wel tijd voor een album?
Ali: “We wisten na het eerste album al wel dat we een tweede album wilden maken, maar niet echt wanneer. Het gebeurde nu eigenlijk per ongeluk. We zijn drie a vier maanden geleden gestopt met het maken van remixen en hebben ons volledig op het album geconcentreerd. Ook het deejayen hebben we op een iets lager pitje gezet. We wilden dit volledig los zien van het werk dat we als dj’s en remixers deden. We hadden geen idee of concept en hebben alles maar op z’n beloop gelaten.”

Remixen zijn altijd losse tracks. Hoe klonk de verzameling nummers op een album voor jullie?
Ali: “Dat was een verademing weer eens. We wilden wel dat de tracks op een bepaalde manier verband met elkaar hielden, zodat ze ook op een album niet als losse nummers zouden staan. We wilden er ook een echte liedjesstructuur in hebben. We hadden veel materiaal verzameld en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Het leek wel alsof we met lego aan het spelen waren.”

En nu gaan jullie weer op de oude voet verder?
Ali: “Nee, we doen nog even rustig aan. We hebben nu een studiopauze ingelast en we willen ook eerst het album even laten bezinken. Vanaf de herfst gaan we weer aan de slag met remixen. We hebben al erg veel aanvragen liggen.”

Jij en Basti werken niet alleen altijd samen, maar zijn ook broers. Gaat dat altijd goed?
Ali: “Meestal wel ja, maar we hebben natuurlijk ook wel eens ruzie. Het is bij ons een mix van vriendschap en broederschap. We kennen elkaar natuurlijk door en door. Maar we lossen onderlinge problemen altijd op. Zelfs als we knallende ruzie hebben gehad of een heftige discussie, dan komen we er altijd weer uit. We zijn mensen en geen robots. En het is goed om van tijd tot tijd boos te worden en uit je dak te gaan. Maar het komt altijd weer goed, dat is het geheim van ons succes.”

Hoe verklaar je jullie succes überhaupt, want jullie zijn de laatste twee jaar uitgegroeid tot zo ongeveer de meest gevraagde act?
Ali: “De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat we onze stijl veranderd hebben. We voelden ons ook niet meer comfortabel bij deephouse. Ik denk dat we gewoon een heel pakkend geluid hebben, dat erg toegankelijk is. We hebben echt niet het wiel opnieuw uitgevonden, maar we hebben wel iets speciaals, waardoor mensen ons leuk vinden. Een bepaalde drive. Ik kan er ook niet echt mijn vinger op leggen. Het is ook moeilijk om op die manier over je eigen werk te praten.”

Jullie draaien ook regelmatig los van elkaar, maar wel gewoon als Tiefschwarz. Waarom?
Ali: “Dat is meestal uit economisch oogpunt. We krijgen echt ontzettend veel aanvragen om ergens te komen draaien en om daar aan te kunnen voldoen gaan we dus uit elkaar. Het resultaat blijft echter hetzelfde. Maar we draaien ook erg graag in kleine clubs en die hebben vaak niet genoeg budget voor twee dj’s. Dan heb je namelijk ook twee hotelkamers nodig. Van alles het dubbele eigenlijk. Dat is te duur.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws