Wakeskaten en wakesurfen

Partyscene Redactie | 28 juli 2005
headlines

Wakeskaten is, in het kort gezegd: skateboarden op het water. Uit een wakeboard is de wakeskate ontwikkeld. Eerst nog gewoon een wakeboard zonder bindingen, later is het specifieker gemaakt. Kleiner, met griptape of een foamlaag erop.

skate schoenen wakeskate shoeJe draagt oude gympen, of tegenwoordig zelfs speciale wakeskateschoenen. Je kunt allerlei skateboard tricks doen zoals ollies , bigspins of kickflips, waarbij je board om de as spint.

Sjors van de Kerkhof

Wakeskaten is een nog jonge, underground sport in Nederland. Er zijn geen wedstrijden bijvoorbeeld maar het wint aan populariteit. De meeste wakeskaters komen via het wakeboarden of waterskiën in aanraking met de sport, maar er zijn een aantal skaters die, zonder ooit op een ander board dan hun skateboard te hebben gestaan, het water op gaan. Wakeskaten komt oorspronkelijk uit Amerika.  Daar zijn de events, wedstrijden en demonstraties behoorlijk populair. Er zijn intussen al merken die zich geheel in wakeskategear specialiseren. Heelside 2w2 Robert van LockantMaar in Nederland is de charme van de sport nog steeds de kleinschaligheid. Op verschillende plekken gebeurt van alles en via het internet houden wakeskaters elkaar op de hoogte hiervan.

Michael Timmers

Wakesurfen is bijkans nóg kleinschaliger. Het wordt op een shortboard gedaan. Maar, zoals het gaat met kleinschalige maar snelle sporten: de ontwikkeling raast mee. Er is dus ook een speciaal wakesurfboard. Nog iets kleiner dan een klein shortboard. De boot hoeft niet eens zo’n enorme vaart te hebben. Alle gewicht gaat naar één kant van de boot , zodat er achter de boot één lange golf ontstaat. Je houdt nog even vast aan de lijn en eenmaal op de golf laat je los en rijdt je de golf af. Tof toch?

Check voor meer info over boardsports op het –gladde- water:  www.offaxis.nl, www.wakeboarders.nl, www.wetnwild.nl, www.wakeskating.nl, www.liquidforce.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws