3VOOR12 heeft wereldprimeur met VODcasting

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Favoriete TV-programma's worden klaargezet zonder ingewikkelde handelingen en zonder eindeloos downloaden. Belangstellenden kunnen zich abonneren op de 3VOOR12 VODcast. Als ze dat gedaan hebben worden met regelmaat nieuwe programma's 'thuisbezorgd'. De abonnees krijgen een seintje wanneer er iets nieuws van hun gading te zien is. Nu staan al programma's in de series Hollandse Nieuwe (Nina), Hotspots (Now & Wow) en Naar Eer En Geweten (Bettie Serveert) klaar. Regelmatig volgt nieuw aanbod.

Podcasting zorgde recent voor een kleine revolutie in de wereld van de audio. Het is een manier om met bepaalde software radioprogramma's naar je computer te halen, zodat je die kunt beluisteren wanneer jij wilt. VODcasting doet iets vergelijkbaars, maar dan met video. De hiervoor benodigde techniek is sinds kort breed beschikbaar dankzij de laatste versie van het computerprogramma iTunes van Apple. De video's zijn niet te downloaden, alleen streaming te bekijken. Dat is onder andere gedaan om eindeloze download-sessies te voorkomen en omdat video wel door de PC maar nog niet door de populaire iPod-speler ondersteund wordt.

"Dit is een eerste stap naar de toekomst van tv kijken", zegt Erwin Blom, hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO. "Het is een voorbode van een tijd waarin iedereen een eigen thuispagina op zijn tv heeft, waar zowel favoriete gewone kanalen opduiken als on demand inhoud verschijnt. Uit een groot aantal mogelijkheden stelt iedereen zijn eigen aanbod samen. Misschien abonneer ik me straks wel op Tegenlicht, 3VOOR12 en Shameless en als ik mijn tv aanzet zie ik in een oogopslag of er nieuwe inhoud van mijn favorieten beschikbaar is. Het abonnement op 3VOOR12 is nu dus al mogelijk, afhankelijk van het succes van deze VODcast bekijken we of het VPRO-aanbod wordt uitgebreid." Volgens Blom is VODcasting (waarbij VOD voor video on demand staat en casting is afgeleid van webcasting) een vingeroefening voor die toekomst. "Probeer het en je ziet de potentie die het heeft. Het helpt mensen de bomen door het bos zien. Het helpt mensen hun weg vinden in het oerwoud aan televisiezenders en internetzenders dat ontstaat en het komt tegemoet aan de gemakzucht van kijkers die niet langdurig willen zoeken, maar in de beperkte tijd die ze hebben wel inhoud van hun voorkeur willen zien."

De VPRO voert deze proef met VODcasting samen met het bedrijf Jet Stream uit. Jet Stream kwam recent in het nieuws met de introductie van het begrip VODcast. Het bedrijf liet de mogelijkheden ervan in een technische demo zien en benaderde de VPRO voor een pilot. Jet Stream is gespecialiseerd in alle facetten van streaming media, audio en video op internet. Stef van der Ziel van Jet Stream: "De techniek van VOD-casting is relatief eenvoudig, zoals alle goede ideen eenvoudig zijn, maar de implicaties kunnen heel groot zijn. We krijgen vanuit de hele wereld lovende reacties op de demo, VODcasten wordt al een 'killer application' genoemd. Of dat werkelijk zo is gaan we samen met de VPRO testen."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws