PS Interview: Armand van Helden

Partyscene Redactie | 28 juni 2005
headlines





Tekst: Jesse Voorn

Vanwaar die enorme ommezwaai?
Armand: “Ik denk omdat er binnen house niet zoveel meer voor me te doen is. Ik had nog nooit wat met rock gedaan en daarom heb ik dat nu in mijn muziek verwerkt. Ik probeer zoveel mogelijk dingen te verkennen en kijk niet graag terug. Ik probeer nieuwe dingen te doen. Dat moet gewoon.”

Je neemt graag risico’s?
Armand: “Ja man, dat is de enige manier om niet verveelt te raken. Ik zit veel in de studio om muziek te maken en als je het dan niet fris houdt, dan dwaal ik snel af. Ik kan heel snel verveelt raken van mijn eigen geluid. Tegen de tijd dat het publiek het leuk vindt, vind ik er al niets meer aan. Mijn fans blijven nooit lang en ik denk er ook nooit aan dat ik ze heb of dat ik ze moet houden. Ik zie wel wat er gebeurt, zolang ik maar muziek kan maken.”

Ben je zo egoïstisch dan?
Armand: “Ik ben er niet om de mensen te plezieren. Je moet het zien als een autorit en ik zit aan het stuur. Je kunt met me mee rijden of je wordt uit de auto gegooid. Muziek voel ik als een instinct, daarom gebruik ik ook zoveel verschillende stijlen. Het is inderdaad een heel erg egoïstisch iets. Ik maak kunst. Picasso heeft ook gewoon voor zichzelf zitten schilderen. Ik zie mezelf ook niet als een artiest.”

Als wat dan wel?
Armand: “Ik ben een producer. Ik heb er een hekel aan om als artiest gezien te worden. Ik zie daar het nut niet van in. Ik ben gewoon een jongen die graag house maakt, daar is niets superster-achtigs aan. Je maakt een nummer en dan ben je ineens een artiest. Het is ook niet moeilijk om een artiest te zijn. Je zet gewoon je naam onder je plaat en speelt het spel mee. Dat is gewoon niets voor mij. Daar moet je een groot ego voor hebben en dat heb ik niet. Ik ben eerder heel rustig.”

Dat klinkt behoorlijk eigenwijs?
Armand: “Misschien. Maar ik weet nooit of mijn muziek op enige manier belangrijk is. Meestal zeggen mensen pas na 25 jaar dat het een belangrijke plaat geweest is. Je hebt platen met foto’s van artiesten, waarvan je je afvraagt wat er er van ze geworden is. Ik wil niet dat er straks een jochie is, die mijn foto op mijn plaat ziet en zich afvraagt wat er van mij geworden is. Ik probeer wel een impact te maken. Ik wil mijn muziek delen, anders is het verspilling van tijd. Ik kan makkelijk nummers maken die niemand zich na een half jaar nog herinnert, maat dat wil ik niet. Ik wil herinnerd worden als iemand die de moeite waard was.”

Probeer je overal tegen in te gaan, ook qua het geluid van een album?
Armand: “Absoluut. Mijn geluid is niet mooi en heel onintelligent. Ik weet ook niet waarom ik deze muziek maak, maar het komt zo uit mij. Dat is mijn persoonlijkheid. Ik wil ook niet dat mijn muziek mooi of prachtig klinkt. Ik wil wel dat het een lekker ritme heeft. Muziek moet ook zo simpel mogelijk zijn. De beste albums uit mijn muziekcollectie, de klassiekers, die zijn heel eenvoudig. Zo maak ik zelf ook graag muziek, hoewel veel mensen er helemaal niets van begrijpen. Ik maak hele snelle beslissingen. Ik weet heel snel of een nummer goed klinkt en dan is het voor mij ook klaar, geen eindeloze nieuwe versies. Je moet daarin echt op jezelf vertrouwen.”

Je nieuwe album is nu uit. Toch ben je een paar jaar uit beeld geweest?
Armand: “Toch ben ik altijd heel druk geweest. Ik heb twee albums uitgebracht die Europa nooit gehaald hebben. Daarnaast heb ik veel remixen gedaan. Verder heb ik helemaal niets gedaan en dat vind ik erg fijn. Ik spaar mijn geld ook op in plaats van het uit te geven. Dat is het geheim, gewoon niets doen. Als ik niet in de stemming ben om muziek te maken, dan doe ik het ook niet. Ik werk bijvoorbeeld twee jaar lang en daarna hoor je twee jaar niets van me.”

Je bent binnen?
Armand: “Ik heb nu niets te klagen. Ik ben gezegend dat ik dit allemaal heb en kan doen, want ik ben met niets begonnen. Ik verdiende vroeger 2 dollar per dag met het wassen van fietsen en het leven was zwaar. Daarom wil ik me nu ook niet meer kapot werken. Veel producers zijn bezeten van hun werk en dan vraag ik me af wat er mis is met ze. Maar dat zullen ze zich bij mij ook wel afvragen, hahaa. Maar ik zou nooit kunnen stoppen met het maken van muziek, daarvoor is mijn liefde te groot.”

Armand van Helden draait op 27 augustus op Mysteryland.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws