Nederlandse cocaïne steeds onzuiverder

Partyscene Redactie | 28 juni 2005
headlines


Na het testen van 4495 drugsmonsters vorig jaar, kwam het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) met een zorgwekkende conclusie. In de versneden cocaïne worden steeds gevaarlijkere stoffen verwerkt. Vroeger werd er vooral lidocaïne gebruikt, een verdovingsmiddel waar ook je tandarts gebruik van maakt en dat in een kleine hoeveelheid slechts je hartritme omhoog brengt en je een tinteling bezorgt. Sinds het sluiten van smartshops en Chinese winkeltjes waar dit zo te verkrijgen was, zitten er tegenwoordig andere stoffen in.

Volgens directeur August de Loor, van het Adviesburo Drugs zijn door het repressieve drugsbeleid van de regering zijn de groothandelsprijzen van cocaïne gestegen. "Dat zou gewoonlijk tot hogere prijzen voor de consument leiden. Maar de prijs is vijftig euro per gram gebleven. Kennelijk stuiten prijsverhogingen bij de klanten op weerstand. Dus kiest de dealer zijn toevlucht tot het versnijden van coke met veel goedkopere stoffen.''


De laatste jaren wordt cocaïne versneden met fenacetine en is er ook atropine in aangetroffen.Fenacetine is een pijnstiller (koortsremmer) die decennia geleden nog veel gebruikt werd totdat onderzoekers vreesden voor ernstige schade aan de nieren en ook bloedziektes en kanker. Doordat je er als coke gebruiker maar weinig van binnen krijgt moet op lange termijn blijken wat nu echt de uiteindelijke gevolgen voor je lichaam zijn. Atropine wordt gebruikt om te verdoven en ook bij hartinfarcten. Het verlamt tijdelijk je zenuwstelsel en heeft als effect dat je pupillen verder open komen te staan. Nadat enkele gebruikers van vervuilde cocaïne in het ziekenhuis belandden, lijkt het erop dat atropine niet meer verwerkt wordt. Toch blijft het oppassen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws