PS Interview: klassiek meets dance

Partyscene Redactie | 13 juni 2005
headlines


Hoe was het voor de samenwerking gesteld met jouw kennis van dance?

Vayne: “Nou, laat ik het zo zeggen: ik was geen grote kenner. Ik volgde het van de zijlijn, net als een consument. Ik zie wel hoe groot het is, hoor de muziek op de radio en weet welke dj’s het erg goed doen. Maar verder dan dat gaat het niet. Ik ben er nooit echt op professioneel vlak mee bezig geweest.”

Hoe verliep de samenwerking in de studio?

Van Buuren: “Erg goed. We voelden elkaar perfect aan. We hebben een aantal nummers gemaakt. Een ervan, ‘Serenity’, is de themesong van Sensation White geworden. Het goede van Jan is dat hij strak speelt en meteen weet wat ik bedoel. Bepaalde stukken van Bach waren bijvoorbeeld te vrolijk, te majeur. Maar hij kon het direct zo spelen dat het niet zo ‘zeikerig’ meer klonk. Omdat alles binnen dance moest passen, gaf ik aan wat ik bedoelde. Daarvoor heb ik hem veel andere tranceplaten laten horen. Hij snapte het meteen.”
Vayne: “Armin heeft in tegenstelling tot veel andere dj’s wel affiniteit met klassieke werken. Al snel merkte ik dat dance een verlengstuk van mijn muziek kon zijn en andersom. De klassieke klanken gaven inhoud aan dance en vulden de leegte ervan op, gaven het meerwaarde.”

Wat zijn naar jouw mening de grote verschillen/overeenkomsten tussen klassieke muziek en dance?

Vayne: Ik zie dance als een holle muzieksoort. Het heeft geen inhoud, het draait juist meer om de functionaliteit. Het moet mensen in euforie kunnen brengen. De dj is dan ook meer een soort psycholoog die de mensen moet bespelen. Bij een klassiek stuk ligt nadruk meer op de inhoud. De vertaalslag naar het publiek is hierbij ook belangrijk, maar zeker niet primair. Je bent meer bezig met de inhoud dan dat het het beoogde effect op het publiek zal hebben om ze ‘los’ te krijgen.”
Van Buuren: “Ja, we zijn voor een totaal verschillend publiek bezig. Maar we zijn wel allebei op zoek naar emotie, soms euforie, soms melancholie. Een overeenkomst van ons beide is dat we idolaat zijn van muziek. We hebben samen heel veel naar muziek geluisterd. Schulze, Jean Michel Jarre, Pink Floyd.”

Armin van Buuren en Jan Vayne treden samen op tijdens Sensation White. Het nieuwe album, dat de twee nummers van hem met Jan vayne bevat, ligt in augustus in de winkels.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws