MC Marxman neemt afscheid

Partyscene Redactie | 20 december 2004
headlines


Aan de vooravond van zijn spetterende afscheidsfeest legden we 's Nederlands bekendste mc een aantal persoonlijke zaken voor.

MC Marxman over...

...zijn eerste optreden als ‘master of ceremony’
“Dat was in Tel Aviv. Ik werkte toendertijd voor een filmmaatschappij in Israel. Toen ik op een avond met collega’s in een bar zat, kreeg ik ruzie met een andere barbezoeker. Om mezelf uit een benarde positie te redden, rende ik naar buiten. Aangezien het personeel van de vorige bar in eerste instantie dacht dat ik niet wilde betalen, had ik nogal wat mensen achter me aan. Ik vluchtte een andere bar in en daar sprong ik op het podium, waar op dat moment een soundsystem aan het spelen was. Ik greep de microfroon die er lag en deed net of ik erbij hoorde. Ik kwam er mee weg, het hield de belagers op afstand, en weet je wat het mooiste van alles was? Ik kreeg er achteraf nog voor betaald ook! De eigenaar bood me zelfs een baan aan.”

...acidhouse
“Ik trad in het begin op met reggae soundsystems en was mc bij voornamelijk jungle en drum&bass artiesten. Vanuit tel Aviv vloog ik eens in de zoveel tijd naar Londen om platen te halen. Daar belandde ik in ’88 op een underground house party. Het maakte zo’n indruk op mij, dat ik alleen maar houseplaten meenam en bij terugkomst aan de club-eigenaren vroeg een house party te mogen geven. Ik kreeg een zondagavond en in december ’88 was de eerste officiele acid house party in Israel een feit. Het werd een groot succes.”

...de Golfoorlog
“Ik weet het nog heel erg goed. Op de ochtend van 17 januari 1991 zocht ik m’n spullen bij elkaar en pakte het vliegtuig naar Londen. De situatie liep uit de hand, dat voelde iedereen aan. Diezelfde avond landde een raket 40 meter van mijn huis. Het bekende einde van mijn leven in Tel Aviv.”

...beginperiode in Amsterdam
“Ik ging na Tel Aviv terug naar Londen, maar ik kon me daar niet vinden in de scene. Er waren op veel feesten meer mc’s dan dj’s en de sfeer was vaak grimmig. Ik ging al regelmatig naar Amsterdam voor een ‘massive smoking session’ en tijdens een bezoek kwam ik in contact met Ricardo Stegeman (Dance Valley). Hij gaf me m’n eerste optreden op een bootfeest, samen met Dj Paul Jay. In ’92 verhuisde ik naar Amsterdam. Het was een moeilijk periode, want de housescene kende –op de gabberscene na- geen mc’s. Er was weinig werk. Mijn eerste grotere optreden was in het Herenhuis, met twee jonge talentvolle jungle dj’s: Dj Tempest &Deluxe. Die laatste veranderde later zijn stijl en naam: Dj Tim Deluxe! ”

...andere mc’s
“Toen ik begon met mc-en waren er hier in Nederland haast geen mc’s. ‘Back in the days, there was only me’, haha. En je kreeg bijna niets betaald. Maar tegenwoordig is dat wel anders. We hebben het professioneel aangepakt hier. Het hele mc-systeem is hier ontstaan. Veel internationale grote dj’s hebben in Nederland voor het eerst met een mc op een feest gewerkt. Ik weet nog de allereerste keer met Sven Vath. Hij begreep er niets van. Zag mij met die microfoon naast hem staan en had geen idee wat de bedoeling was. De angst was zijn ogen te lezen (lacht)! Maar ook de mc’s zelf weten hier hoe het moet. Zeker niet allemaal hoor, er lopen wat schreeuwlelijkerds tussen, maar mensen als MC Bunty, MC Nova. Zij brengen het toch weer naar een hoger niveau. Er zijn zoveel mc’s nu, het is mooi geweest voor mij. Tijd om de volgende stap te zetten.”

...stoppen
“Ik heb 20 jaar als mc gewerkt, het is tijd voor wat anders. Ik wil niet in een hoekje eindigen en dat iedereen zich staat af te vragen wie die oude gek is aan de rand van het podium. Dat zal niet gebeuren. Bovendien ben ik al zo lang weg uit Engeland, het is toch mijn thuis. Hoe ouder je wordt en hoe langer je weg bent, des te meer heimwee je krijgt. Ik wil graag mijn huis in Edam verkopen en terug naar mijn geboorteland verhuizen. Daar wil ik als danceconsultant aan de slag. In Engeland valt nog veel te verbeteren aan de dancefeesten. De Engelsen kunnen van de Nederlanders nog heel wat leren!”


Marxman in het kort

1963: MC Marxman wordt op Koninginnedag geboren als Kevin Lawlor in Barnet, Engeland
1985: Werkzaam voor een filmmaatschappij in Israel, waar hij zijn debuut maakt als mc in multiculturele club ‘Soweto’ in Tel Aviv. Hij geeft zijn baan op en wordt professioneel reggae mc bij het Soweto International Sound System. Hij werkt samen met artiesten als UB40 en Ziggy Marley
1991: De Golfoorlog breekt uit. Marxman vlucht naar Londen.
1992: De scene in Londen kent meer mc’s dan dj’s, de sfeer op feesten is grimmig. Marxman verhuist naar Amsterdam
1995: Marxman gaat voor Dance Valley werken als MC, maar wordt uiteindelijk in ’98 ook hoofd programmering van de organisatie. Hij is verantwoordelijk voor het boeken van alle dj’s
2004: Testimonial Party, definitief afscheid als mc neemt hij pas tijdens oud&nieuw op het feest ‘Motion’.



MC Marxman ‘Testimonial’
Datum: Donderdag 23 december 2004
Locatie: Powerzone, Amsterdam
Tijd: 21:00-04:00
Prijs: € 10
Line-up: Michel de Heij, Secret Cinema, Laidback Luke, Marco V, Don Diablo, Dimitri, Erick E, Roog, Matthew Dekay
Johan Gielen, Eric de Man, Nick K, Marcella, Jay Samuel, Marysol, Marcello, Remy, Marnix, JP, Cleon Macnack, Victor Coral, Benny Rodrigues, Montana, Paul Jay, Joost van Bellen, Chaos & L-Dopa, Andy Haze, Deepspace, Wilfred Hunzel, Mick Boskamp, Gert van Veen, Dennis Luts, Henk Witteveen, Ricardo Stegeman, Duncan Stutterheim, Edwin Diergaarden, Eelko Anceaux, Mike en Jeroen (Club Risk), Cliff Free Your Mind, Dave Lewis, Peter van Hal, Dick Leijen, MC Stretch, MC Lanestra, MC Paul T, MC Spyder, MC Nova, MC P-Pholl, Miss Bunty, en...MC Marxman.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws