PS Interview: Lemon Jelly

Partyscene Redactie | 20 december 2004
headlines


Tekst: Jesse Voorn

Toch maar een dvd erbij gedaan?
Nick: “Visuals zijn altijd heel belangrijk voor ons geweest en dat wilden we nu nog een stapje verder nemen. Fred is namelijk ook ontwerper en maakt onze beelden en hoezen. We hebben veel gekke ideeën en sommige zijn zo absurd dat we er uiteindelijk toch maar niets mee doen.”

Zoals?
Nick: “Piezo-Electronics, een systeem dat electriciteit maakt. We wilden ooit een hele dikke plaat maken, waar dan olie in zit en piezo-electronics, zodat het electriciteit creëert als ie draait. Je zou dan lichtflitsen uit de plaat krijgen als je hem afspeelde. Hahaa. Fred vond het niks.”

Waar komt die drang vandaan om steeds zo anders te zijn?
Fred: “Zodat mensen ‘wow’ zeggen. Er is al zoveel muziek en er zijn zoveel bands dat we ons gelukkig prijzen dat we de kans krijgen om platen te maken. Maar dan moet je wel een beetje opvallen. Wij willen platen maken die ongebruikelijk, baanbrekend en opwindend zijn. Je moet net een stapje verder gaan, anders heeft het geen zin muziek te maken.”

Toch klinkt jullie muziek nou niet echt absurd of afwijkend?
Fred: “Kijk, we willen het ons publiek niet te makkelijk maken, maar we willen ze ook niet van ons wegjagen. We gaan daar ergens tussenin zitten, maar we willen wel een vernieuwend en anders zijn.”
Nick: “Als we muziek maken dan denken we er niet aan of mensen het wel of niet leuk vinden. We doen wat we zelf graag horen en als mensen dat leuk vinden dan is dat te gek. Zie het als een gesprek tussen ons twee. We zien wel waar dat heengaat en we staan open voor alles.”

Nick is producer en Fred DJ en ontwerper. Wat is de rolverdeling tussen jullie?
Fred: “We zien het wel. We nemen elkaar mee naar andere plaatsen en we moedigen elkaar aan. Het is net een partijtje tennis; we slaan de bal steeds in een andere hoek.”
Nick: “We maken ook nooit ruzie. We kunnen het niet met elkaar eens zijn, maar dat respecteren we. Als een van ons in iets gelooft dan zegt de ander ‘Ik weet niet waar je het over hebt, maar laten we het proberen’. Ik weet van tevoren nooit wat Fred gaat doen en hij weet nooit wat ik ga doen. Het is een mysterie dat we nog steeds samenwerken.”

Mogen jullie daarom nog steeds plaatjes maken?
Fred: “We hadden nooit gedacht dat we dit in ons leven zouden doen. Het is erg makkelijk om te doen wat iedereen al doet, maar door anders te zijn ben je sterk. Onze standaard is heel hoog en we hebben oog voor detail.”
Nick: “We weten dat elke creatieve beweging onze laatste kan zijn. Dit zou maar zo ons laatste album kunnen worden. Ons vorige album had al de laatste kunnen zijn. Als we ergens aan werken dan moet het ook echt briljant zijn anders heeft het geen zin om het te doen. We steken er daarom net wat meer tijd in, omdat we weten dat we daarvoor beloond worden.”
Fred: “Daarom is ons nieuwe album ook een kerstplaat geworden en geen zomerplaat, haha.”

Jullie werken al heel lang samen en kennen elkaar door en door. Hoe is het mogelijk om elkaar nog te blijven verbazen?
Nick: “Hoe goed we elkaar ook kennen, ik weet bij Fred nooit wat me te wachten staat. We vervelen ons geen moment bij elkaar en als dat wel ooit het geval is dan stoppen we er mee.”
Fred: “Je moet proberen elkaar te blijven verrassen. Dat vergt veel van je creativiteit, maar je krijgt er wel de beste muziek mee.”
Nick: “Zodra we van tevoren weten wat er gaat gebeuren stoppen we. Dan is de lol eraf.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws