Dennis Luts spreekt...

Partyscene Redactie | 6 december 2004
headlines


Een maand na de dood van Theo van Gogh en de schokgolf die door ons land ging valt me op dat er eigenlijk nog weinig is veranderd. Ja, iedereen was geschokt, maar daarna was iedereen ook meteen weer van de partij om de eigen stokpaardjes van stal te halen en heel hard te gaan roepen. Hoewel het nu alweer normaliseert valt op dat mensen niet naar elkaar luisteren en zich blijkbaar niet realiseren dat we op de een of andere manier toch ook zelf bijdragen aan de ellende waar we nu in zitten. Iedereen in de samenleving moet waar nodig de hand in eigen boezem steken en gedrag dat negatief werkt in het proces veranderen, of in ieder geval aan de kaak stellen.

Mohammed B is een Nederlandse Marokkaan. Net als vele andere hier opgegroeide jonge Nederlandse Marokkanen heeft hij, na het te proberen, niet kunnen aarden in Nederland. Of het nu terecht is of niet, deze groep voelt zich niet geaccepteerd door de Nederlandse samenleving. Eén voorbeeld komt vaak naar voren en dat is de weigering bij menige deur in het nachtleven. Ik weet uit eigen (heel) vroegere ervaringen dat een weigering aan de deur enorm frustrerend en zelfs vernederend kan zijn. Ik kan me goed voorstellen dat eventuele gevoelens van discriminatie hierdoor enorm versterkt kunnen worden. En niet een keer geweigerd, maar in sommige gevallen misschien wel altijd. Ik vind het niet gek dat ze niet met Nederlandse meisjes trouwen, want waar moeten ze die dan eigenlijk ontmoeten?

Zoals ik al aangaf met een eigen ervaring is deurbeleid niet van vandaag, maar functioneert het al jaren als filter om uiteindelijk voor gelijkgestemden een feestje neer te zetten. Zo kan een dresscode belangrijk zijn voor een feest of de juiste verhouding tussen mannen en vrouwen. Daarnaast zijn er veel ervaringsverhalen over groepen, die in clubs vaak vervelend blijken te zijn en die voor de zekerheid (zoveel mogelijk) geweerd moeten worden. Ik noem: voetbalsupporters, bachelorparty’s, dronkelappen, en in het algemeen mannen, ‘boeren’ of allochtonen. Het bekende excuus van het al dan niet bestaande lidmaatschapssysteem is het wapen om deze groepen buiten te houden. Dergelijk deurbeleid is schering en inslag en werkt, jammer genoeg, goed voor een club.

Maar tegelijkertijd is er ook een ander proces gaande. Als de ene club bepaalde mensen weigert, dan moet de andere club wel volgen. Want anders volgt er een toestroom van geweigerden en dan is die club snel ‘een tent voor boeren en Marokkanen’ en kan het wel schudden. Het is een self fullfilling prophecy. Natuurlijk bestaan er eikels van boeren of Marokkanen, maar er bestaan ook eikels van Amsterdammers, yuppen of party- organisatoren. Als iedere club nou een klein beetje van die eikels ontvangt en ze er pas uit flikkert als er ook daadwerkelijk wat gebeurt, valt de ellende voor iedereen mee en zijn we misschien wat minder verdeeld.

Het zal niet makkelijk zijn om dit te bereiken, maar ik denk dat er wel een poging ondernomen moet worden. Die poging heet ‘De Maand Voor Ons Allemaal’. Ik stel voor om een maand lang alle al dan niet bestaande pasjes af te schaffen en alle clubs voor iedereen, ja iedereen, open te stellen. Het moet worden geprobeerd om de spiraal van negativiteit en wantrouwen te doorbreken. Daarnaast is het ook een test om te zien of het inderdaad allemaal zo erg is zonder het bestaande deurbeleid, wat ik erg betwijfel. En heel misschien blijkt het wel heel lucratief te zijn, als alle genegeerde doelgroepen naar buiten komen.

Als uitgaansleven geven we dan een signaal van goede wil naar de hele samenleving, waarin iedereen op zijn beurt ook over de individuele rol kan nadenken. Terecht wordt het belang van het uitgaansleven door ons, als betrokkenen, altijd benadrukt. Bij een belangrijke positie hoort ook verantwoordelijkheid en die moet nu worden genomen. We zijn weliswaar verdeeld en hebben misschien tegengestelde belangen, maar het belang van onze samenleving delen we allemaal en daar moeten dan ook naar handelen. Januari, februari, maart? Roept u maar!

Dennis Luts dennis@twstd.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws