hoogte- en dieptepunten van het dancejaar 2003

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Als er een naam vaak terugkomt in 2003 is het wel die van Dj Tisto. Het jaar begon meteen goed voor de populaire Brabander met het winnen van de Popprijs 2002 op Noorderslag. Helaas kon hij de prijs niet zelf ophalen, maar in een videoboodschap toonde de Dj zich verheugd over de uitverkiezing. Zo zei hij de prijs een hele eer te vinden en het als bewijs te zien dat dance eindelijk serieus genomen wordt.
Bekijk de beelden van de uitreiking.
En meteen maar meer Tiesto. Januari was namelijk ook de maand waarin bekend werd dat de Dj als eerste ter wereld een stadionconcert zou geven. Op 10 mei trilde het Gelredome in Arnhem op zijn grondvesten tijdens Tiesto In Concert, en foto's van het feest bekijk je bij ID&T onder het kopje People Pix.

Big Beach Boutique
Uit Engeland kwam minder goed nieuws. Het razend populaire - door Fatboy Slim georganiseerde - gratis dancefestival Big Beach Boutique werd dit jaar afgelast. Reden was de massale opkomst van 250.000 partygangers in 2002, waardoor ongelukken ternauwernood vermeden konden worden. Slim in een toelichting: "We hebben echt geluk had afgelopen keer. We ontsnapten op een haar na aan grote incidenten, en dat is het me niet waard". Of Big Beach Boutique in 2004 wel doorgaat is niet waarschijnlijk.
Dance wordt volwassen
Hoe groot is de dance-industrie nu werkelijk? Met die vraag stapte partyorganisator ID&T vorig jaar het kantoor van KPMG binnen. Het adviesbureau ging op onderzoek uit en kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies.
Zo vinden in Nederland jaarlijks zeventien dance-evenementen plaats met meer dan 15.000 bezoekers. Naar schatting bezoeken jaarlijks zo'n 750.000 mensen een groot dance-evenement. Dat zorgt voor financile stromen van in totaal zo'n 85 miljoen euro. Uit marktonderzoek leiden de onderzoekers af dat iets meer dan 2,3 miljoen jongeren en jongvolwassenen genteresseerd zijn in dance.

Community
Ook de verkoop van vooral dance-cd's is enorm. In 2001 bedroeg de totale verkoop van deze geluidsdragers naar schatting 38,9 miljoen euro. Wereldwijd zijn er van cd-serie Thunderdome alleen al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht.
Dance moet volgens de KPMG-onderzoekers niet alleen worden beschouwd als een culturele muzikale stroming, maar ook een lifestyle. "Deze kent een aantal fundamentele bouwstenen, waarvan het optreden als individu, het onderdeel zijn van een community, het belang van kleding en het genieten de belangrijkste zijn".
Radio 538 kwam in februari met opmerkelijk nieuws. De populaire jongerenzender maakte bekend niemand minder dan Carl Cox gestrikt te hebben voor een eigen radioshow. 'Carl Cox Global' brengt een mix van de nieuwste muziek, clubs en the places to be. Het programma wordt elke zaterdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uitgezonden op Radio 538.
Opmerkelijk was het ook het nieuws van Nighttown. De Rotterdamse club liet weten met een geheel eigen versie van Dance Valley te komen: Deaf Valley. Zoals de naam al doet vermoeden ging het hier om een houseparty voor doven en slechthorenden. "Niet het volume van de muziek maar de diverse bastonen en afwisselende trillingseffecten, naast het speciaal voor deze avond ontworpen VJ werk volstaan om het dansritme te beleven en de ervaring tot een ongekende climax te laten oplopen", aldus de organisatie in een persbericht. Een mooi initiatief.
Now&Wow
Minder mooi afgelopen jaar was de soap rond het Rotterdamse Now&Wow. De hippe club van Ted Langenbach moest weg uit het Lloydkwartier en had zijn zinnen gezet op de voormalige Van Nelle-fabriek in de Maasstad. Die deal ketste echter op het laatste moment af en wat volgde was een langlopende strijd voor het behoud van de club.
Als alles goed gaat verhuist Now&Wow in 2004 naar een graansilo bij metrostation Maashaven. Bezoekers die houden van een wat intiemere sfeer hoeven niet bang te zijn, want in het monumentale pand worden meerdere zalen ingericht zodat ook liefhebbers van vernieuwende muziek aan hun trekken komen.

En de nachtwacht
Amsterdam had in 2003 te maken met een teleurstellend jaar. Het uitgaansleven ging gebukt onder gemeentelijke wetten en regels, nieuwe initiatieven werden te weinig ontplooid en met de moordende concurrentie van steden als Berlijn, Barcelona en Loden moest er wat gebeuren. Een eerste aanzet werd gegeven met de verkiezing van een nachtburgemeester, die "een brug moet slaan tussen de verschillende cultuuruitingen in de Amsterdamse Binnenstad en een schakel is tussen al die groepen en mensen die zich bezighouden met cultuur". Maar dan wel 's nachts natuurlijk.
De gelukkige werd uiteindelijk een collectief genaamd de Nachtwacht, dat ernaar streeft de hoofdstad weer bruisend te maken. Onder de leden bevindt zich o.a. Dj en promotor Joost van Bellen. 2003 was ook het jaar waarin de Nederlandse dancescene zijn vleugels uitsloeg. ID&T plannen bekend voor een Zuid-Koreaanse versie van Sensation en bezocht UDC met het evenement Dance Valley de Miami Winter Music Conference 2003.
Sensation in Korea maakte deel uit van een nieuw nationaal feest waarmee de Zuid-Koreanen de vierde plaats op het wk voetbal van 2002 vierden. Waarschijnlijk houdt het evenement het niet bij dit ene uitstapje. Keijer over een mogelijke wereldtoernee: "Het wordt een moderne versie van de Rolling Stones World Tour".
Dance Valley in Miami
De Opium Garden in Miami stond tijdens de Winter Music Conference in het teken van Dance Valley. In een naar eigen zeggen grootste showcase van Nederlands dj- en producertalent buiten Nederland ooit nam organisator UDC o.a. dj's Marco V, Michel de Hey, Johan Gielen, Lucien Foort en Don Diablo mee.

Passion voor dance
Dat dance en klassieke muziek elkaar niet hoeven te bijten werd duidelijk in maart. Dj's Laidback Luke, Ronald Molendijk, Joost van Bellen, Lemon8, Steve Rachmad en Aardvarck en vj's Michal Butink en Roel Wouters presenteerden het plan voor een eigentijdse dansversie van de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach. Het stuk werd op 17 april in de Amsterdamse Melkweg ten gehore gebracht.
ID&T maakte ondertussen bekend Thunderdome nieuw leven in te blazen met een eigen programma op ID&T Radio.
En dan zouden we Tiesto bijna vergeten, want op 19 maart kreeg de Dj een Amerikaanse Dancestar Award. De inwoner uit Breda ontving de award tijdens de Winter Music Conference in Miami, de jaarlijkse muziekconventie voor dancemuziek. Tiesto won de prestigieuze prijs in de categorie Best International DJ en versloeg onder andere John Digweed, Timo Maas, Paul Oakenfold, Pete Tong en zijn Nederlandse collega Ferry Corsten.
Op Tiesto's nieuwe website is te lezen dat de dj erg blij is met deze erkenning van zijn talent: "Dit was de missende award! Het is een fantastisch jaar voor me en ik zal mijn best doen om nog meer geweldige dingen te doen in de toekomst".
Exit Bonzai
Dat een reputatie als legendarisch platenlabel geen garantie biedt voor de toekomst ondervond Bonzai Records in 2003. Moedermaatschappij Lightning Records ging namelijk failliet. Bonzai Records behoorde met artiesten als Yves de Ruyter, Jones & Stephenson en Cherrymoon Trax tot de grondleggers van de Belgische - en Europese - housescene. Op dit moment is de maatschappij gelukkig bezig met een voorzichtige doorstart.
 
En dan was er natuurlijk de inval in de Escape. Zo'n 200 agenten stormden zondagavond na een tip de discotheek binnen op zoek naar drugs. En de tip bleek juist, want er werden maar liefst 569 XTC-pillen, 60 wikkels cocane, 40 busjes GHB, 35 capsules vloeibare cocane en enkele bolletjes herone gevonden. Een aanzienlijke buit, moest ook de meest verstokte Escape-fan op de website toegeven.
Na het opstellen van een veiligheidsplan mocht de club drie weken later weer open. Het contract met de organisator van de feesten op zondagavond werd opgezegd, de contracten met andere organisatoren aangescherpt om de handel en het gebruik van harddrugs tegen te gaan.

House en de broekriem
2003 was ook het jaar van de broekriem aanhalen, althans, als je minister-president Jan Peter Balkenende mocht geloven. In de dancescene merkte je daar weinig van, want het ene grote dansfeest na het andere raakte uitverkocht. Bijvoorbeeld het nieuwe Defqon 1 dat in recordtempo al zijn 25.000 kaarten verkocht. Wouter Tavecchio van Q-Dance dankte het succes aan het aanboren van een nieuwe markt binnen de dancescene, die van de stevige house als hardcore en techno.
Sound/Vision - het dancefestival in de binnenstad van Den Haag dat in 2002 zijn eerste editie beleefde - had minder geluk. De plannen voor een vervolg Waren al rond toen burgemeester Deetman het feest verbood. De reden: de gemeente kon de veiligheid van de bezoekers niet garanderen vanwege een agententekort. Hopelijk meer geluk in 2004.

Stop de vertrutting
Het gaat niet goed met het uitgaansleven in Nederland, althans, dat vinden de initiatiefnemers van de website stop de vertrutting. En dat terwijl Nederland op dancegebied een naam hoog te houden heeft. De doelstelling van de club - middels de website aandacht genereren voor de issues die op dit moment gaande zijn in het nachtleven en de daarbij horende verschijnselen - is nogal vaag, maar vrij vertaald komt het erop neer dat gemeenten en partyorganisatoren samen weer tot een gezond en bloeiend nachtleven moeten komen. Of n enkele website dit teweeg kan brengen is niet waarschijnlijk, maar het is tenminste een aanzet.
De aandacht van de VPRO voor dance was nooit zo groot, maar in juli gooide de omroep het roer om. Zo deed 3VOOR12 live verslag van Awakenings, 05 Days Off en Dance Valley en werd de website gevuld met talloze nieuwe Dj-sets. Goeie zet!
Levensgevaarlijk, en dat is het! Burgemeester Van der Heijden van Zandvoort is niet zo gecharmeerd van gabber, en dus besloot hij de stroming in 2003 te verbieden. De burgervader kwam tot zijn besluit na een straatfestival waar hij met eigen ogen zag waar de muziek toe leidt. "Daar word je bepaald niet vrolijk van. Er ontstonden vechtpartijtjes en er werd in drugs gedeald, dan heb je het over een gevaar voor de openbare orde".


Sympathy for the Stones
Levensgevaarlijk zijn de Rolling Stones al lang niet meer, maar aangezien een beetje hip geen kwaad kan liet de band 'Sympathy For The Devil' remixen. De klassieker uit 1968 werd onder handen genomen door Fatboy Slim, The Neptunes en Full Phatt, maar werd geen hit. Terecht of niet? Oordeel zelf.
 
Nee, het was niet zo'n lekker jaar voor het uitgaansleven in Amsterdam. In april maakte de Mazzo een einde aan de wekelijkse Soundclash-avonden. Aanleiding was een schietpartij. De Mazzo naar aanleiding van het incident op zijn website: "We zijn het zat. Op dezelfde dag dat Amerika een illegale oorlog tegen Irak inzet, staat er een imbeciel met een met moeite binnen gesmokkeld damespistooltje in het linoleum van de Mazzo te schieten".
Gelukkig was er ook leuk nieuws in april. Dj en producer Ferry Corsten maakte bekend zijn eigen radioshow te beginnen op ID&T Radio. In Ferry Corsten:World Tour - dat elke eerste zaterdagavond van de maand tussen 22.00 en 00.00 wordt uitgezonden - brengt Corsten naast dj-sets verslagen, interviews en de laatste nieuwtjes uit de dancescene.

Exit O
Volgens de overlevering is mei de maand van de bloei. Zoniet voor de Haagse club O, want die koos juist deze maand uit om er een eind aan te maken. Het management van de club achtte de tijd na vier succesvolle jaren rijp voor wat nieuws. Daarbij kwam dat het wekelijks aantrekken van (inter)nationaal bekende Dj's steeds lastiger werd. De inmiddels tot Celebration Studios omgedoopte gelegenheid richt zich nu op verhuur en andersoortige feesten.

No Historical Backspin
Racisme is van allen tijde. De behoefte er tegen op te treden gelukkig ook, en daarom vond in mei in de Amsterdamse Powerzone het feest No Backspin plaats waar bekende Nederlandse Dj's een statement maakten tegen racisme, intolerantie en geweld.
De dj's werkten geheel belangeloos mee en de opbrengst van het evenement ging naar goede doelen als Stichting Zinloos Geweld, Platform tegen Geweld op Straat en de Anne Frank Stichting. Dj Bart Skils over het initiatief: "Alle vormen van geweld en racisme binnen de Nederlandse samenleving zijn onaanvaardbaar, ook binnen de dancescene. Dus maak er met z'n allen een goed feest van".
En meteen maar meer Powerzone, want in zijn zoektocht naar dansers voor de musical The Lion King hield Joop van den Ende audities in de discotheek. Met 250 inschrijvingen werd het een groot succes.
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws