Testen van XTC leidt tot veiliger gebruik

Partyscene Redactie | 31 maart 2003
headlines


Uit Europees onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie in 2001/2002 in Hannover , Wenen en Amsterdam is uitgevoerd blijkt dat het testen van XTC-pillen ervoor zorgt dat consumenten minder vaak naar deze drug grijpen, dat er geen toename is van nieuwe gebruikers en dat de risico’s van XTC gebruik geloofwaardiger wordt.

Tijdens dit onderzoek zijn 700 uitgaan liefhebbers ondervraagd. Niet-gebruikers en gebruikers die hun pillen nooit laten testen (niet-testers) en gebruikers die hun pillen wel laten testen (testers). Het onderzoek is in de drie steden uitgevoerd. De uitslag verteld dat testers meer kennis hebben over XTC en zich veiliger gedragen dan niet-testers. Dit gegeven komt niet door de persoonlijkheid van de ondervraagden, maar door het gevolg van het laten testen van de pillen. Door het testen van de pillen worden ook nieuwe groepen makkelijker bereikt met voorlichting en op deze manier is de XTC markt beter te volgen. In het onderzoek werd geen bewijs gevonden dat door het testen mensen sneller verleidt worden om te gebruiken, maar juist het tegenovergestelde.

In Amsterdam zijn 242 partygangers ondervraagd. 63% van de testers zegt de informatieve functie van de testservice zeer belangrijk te vinden en 95,2 % is tevreden met de informatie en het advies die tijdens het testen gegeven wordt. Nog een opvallend punt is dat van alle informatiebronnen de testservice als meest betrouwbare gevonden wordt. Ruim driekwart van de alle ondervraagden koopt XTC bij iemand thuis en meestal van vrienden of bekenden.

In Nederland zijn ruim 26 plekken waar je je pillen kan laten testen, dit zijn meestal verslavingszorginstellingen. Naast het testen wordt de gebruiker ook persoonlijk ingelicht. Dit is anders dan in Duitsland en in Oostenrijk. In Duitsland zijn op grote party’s grote test bussen aanwezig en in Oostenrijk wordt op feesten zelf getest.


Bron: Jellinek


(toegevoegd:31-03-2003/06-04-2003)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws