10 vragen aan Paul Hermanides, directeur van het jarige Hotel Arena TONIGHT

Partyscene Redactie | 2 juli 2003
headlines


Een jaar geleden opende het van de grond af aan verbouwde Hotel Arena TONIGHT haar deuren voor publiek. Vrijwel meteen was iedereen het eens dat de nieuwe ‘look’ die de locatie had gekregen, zeer geslaagde was. Het afgelopen jaar moest de nieuwe TONIGHT echter ook bewijzen dat het programmatisch een voldoende haalde. Of dat gelukt is, bespreken we met de directeur van Hotel Arena TONIGHT, Paul Hermanides.

Hotel Arena TONIGHT is nu weer een jaar open. Hoe kijk je terug op dat jaar?

“Het was een uitermate moeilijk jaar. De euro, nawerking van 11 september en de recessie zetten ons erg onder druk. Toen we opengingen waren we euforisch: de verbouwing was zo geslaagd. Maar toen begonnen de problemen pas echt. We werkten met allemaal nieuwe partners als Meubelstukken, Players Inc. en Gloria en moesten wennen aan elkaar. En als je zo veel geld hebt geïnvesteerd en het levert niet op wat je er van verwacht dan is dat moeilijk.”

Wat betreft de programmering zijn er een aantal wisselingen geweest. ZIN, Players Inc. en Gloria zijn allemaal concepten die kwamen en weer gingen. Bemoei jij je daarmee en wat vind je er van?

“Ik beslis mee over positionering. We hadden vorig jaar bijvoorbeeld een programmaraad in het leven geroepen. De leden bestonden uit vertegenwoordigers van de verschillende organisaties. Ik was de voorzitter. Maar omdat ik toch wat ouder word liet ik de artistieke invulling inhoudelijk aan hen over. Ik bemoei me alleen met de grote lijnen.
Het bleek niet efficiënt te werken. Er werd te veel werk dubbel gedaan en dat was niet verdienstelijk voor ons en ook niet voor de organisaties. Daarom zijn we er na goed overleg mee gestopt.”

In welke van de Rooms die TONIGHT rijk is, verblijf je zelf het liefst?

“Ik ben het liefst in de Tuinzaal, aan het eind van de lange bar. Het is daar iets rustiger en de ruimte is nieuw. Die andere ken ik natuurlijk al heel goed.”

Het jaar 2002 is bepaald niet mals geweest voor het Nederlandse clubleven. Hoe overleeft TONIGHT economische tegenwind?

“Gelukkig is TONIGHT onderdeel van een groter geheel samen met het hotel. Daardoor hebben we de klappen kunnen opvangen. Maar het moet dit jaar beslist beter.”

Wat wil je dit jaar absoluut niet meer terugzien in je tent?

“We kwamen er achteraf achter dat we bedonderd waren met ons geluidssysteem. Nu hebben we een nieuwe, gelukkig, maar de oude wil ik zeker niet meer terughoren. Daarnaast bleek het deurbeleid een missgreep. We waren, zeker op de zaterdag veel te arrogant. Dat staat eigenlijk haaks op wat Amsterdam is: namelijk tolerant. De kracht van uitgaan moet maatschappelijk niet onderschat worden. Er zijn weinig plekken waar mensen elkaar op zo’n vrije manier tegenkomen.”

Is Hotel Arena TONIGHT nou eigenlijk een club, concertzaal, tv-studio of iets anders?

“Het is een multifunctioneel complex. In het weekend wordt het een club. Maar doordeweeks kunnen we net zo goed als tv-studio fungeren. Alles wordt wel met het clubgevoel verbonden.”

Wie beschouw je zelf als je meest nabije concurrenten in het Amsterdamse nachtleven?

“Mag ik het anders noemen? Ik zou willen aangeven waar ik respect voor heb. Dat heb ik zeker voor Paradiso en de Melkweg. Twee plekken waar lange tijd de geitenwollensok heerste en waar ze toch op tijd het steven hebben weten te keren. Ze zijn nu modern. Waar ik ook respect voor heb is Escape vanwege de internationale allure. Alleen jammer dat er zo veel toeristen komen waardoor ze enigszins de overhand dreigen te krijgen. Ze zouden de club weer terug moeten geven aan de Amsterdammers. Ook organisaties als T-Dansant doen het erg goed. Dat is wel concurrentie.”

Wat vind je van het initiatief om een Nachtburgemeester voor de hoofdstad te kiezen?

“Heel leuk. Ik zit zelf in de jury. Het is goed om het belang van de stad als uitgaansplek te benadrukken. Die truttigheid moet er ook af. Het wordt natuurlijk een burgemeester zonder mandaad maar het PR mechanisme dat in werking wordt gesteld is heel belangrijk.”

Het schijnt dat je Hotel Arena voor Fl. 1,- hebt gekocht. Wat is er waar van dat gerucht?

“Onzin. Ik heb het gebouw in 1997 van de gemeente voor vele miljoenen gekocht van de gemeente. En het is, dankzij de vele investeringen die ik gedaan heb, inmiddels veel meer waard.”

Wat kunnen de bezoekers van Hotel Arena TONIGHT dit jaar allemaal verwachten?

“De programmering hebben we in eigen handen genomen. We gaan nog wel samenwerken met verschillende partners zoals BNN en waarschijnlijk ook MOJO. Daarnaast zal Avenue, naast de bekende avonden op zondag, ook avonden met discoclassics gaan verzorgen op de vrijdag. Als resident dj hebben we dj Jani aangetrokken. Hij zal zich ook gaan bemoeien met de programmering als geheel. Ik heb veel vertrouwen in deze wijzigingen en zie de samenwerking met veel plezier tegemoet.”

Vanavond (vrijdag 7 februari) staat Hotel Arena TONIGHT volledig in het teken van het 1-jarig bestaan. Verwacht bijzondere acts, een enorme taart en meer verassingen!

(toegevoegd:07-02-2003/13:16)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws