CD verkoop gedaald door internet en illegaal kopiëren

Partyscene Redactie | 2 april 2003
headlines


Alhoewel concerten, festivals, dance-parties, DJ als hobby en muziek op DVD in 2002 grote populariteit genoten, daalde de CD verkoop. In 2002 bedroeg het aantal albums en singles dat werd verkocht 31,9 miljoen. In 2001 was dit 37,7 miljoen. Dit is een absolute daling van 11 procent. De omzet in euro’s van geluidsdragers daalde met 6%. Deze cijfers maakte het NVPI, de branche organisatie voor de entertainment industrie, gisteren bekend.

Oorzaak van de daling in de CD verkoop is volgens het NVPI het veelvuldig downloaden van Internet en (illegaal) kopiëren en verspreiden van muziek.

Recent onderzoek van onderzoeksbureau Forrester Research concludeert dat één op de zeven Europeanen muziek van het internet haalt (inclusief baby’s en bejaarden). Ruim 40% van deze mensen koopt hierdoor minder cd’s dan vroeger.

Muziek als entertainment genoot het afgelopen jaar grote populariteit. De grootste groei in 2002 betrof de muziek DVD. Ook het bezoeken van popconcerten en festivals, inclusief de dance-industrie is een groeiende markt. Verder zijn ringtones, peer2peer (KaZaA) diensten en downloads van Internet populair.

(toegevoegd:04-02-2003/11:57)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws