Olaf Boswijk van ID&T Radio: "Sinds 1997 speelt er een politieke soap."

Partyscene Redactie | 20 december 2002
headlines



Olaf Boswijk is Station Manager van ID&T Radio. In die functie is hij verantwoordelijk voor het gehele reilen en zeilen van het station op allerlei gebieden: programmering, muziekbeleid, marketing, network development (kabeldekking), maar ook live uitzendingen en technische zaken.

2002 is voor ID&T Radio een roerig jaar geweest. Wat waren de hoogte- en dieptepunten?

"Hoogtepunten : live uitzending vanuit Sensation in de ArenA, we stonden daar de hele avond en nacht een live programma te maken vanuit de skybox waar normaal Mart Smeets & co Studio Sport vandaan doen. Maar er waren ook ontelbare leuke momenten op de radio in de diverse programma’s….
Dieptepunt : dat de politiek ook dit jaar geen duidelijkheid kon geven over de uiteindelijke verdeling van FM frequenties."

Al een tijdje probeert de zender een etherfrequentie te krijgen. Waarom is dat tot op heden nog niet gelukt?

"Eigenlijk probeert ID&T Radio al bijna 3 jaar (en voorloper NEW Dance Radio daarvoor ook al 2 jaar) een FM frequentie te bemachtigen. De oorzaak is de politieke soap die al sinds 1997 speelt rondom dit onderwerp. De verschillende kabinetten, fracties en vooral staatssecretarissen die verantwoordelijk waren voor het oplossen van dit probleem maken er een ongelooflijke puinhoop van. Gevolg is dat de huidige commerciële stations zoals 538 en Sky uitzenden op frequenties die ze destijds tijdelijk verkregen. Daardoor wordt de zgn. nieuwkomers, waaronder ID&T Radio, nog steeds geen kans gegeven zich te bewijzen in de ether. Veel andere stations hebben daar ook last van, op de kabel is het nou eenmaal erg moeilijk om een station rendabel te maken."

Waarom is het essentieel dat er in Nederland een op dance georiënteerd radiostation in de ether moet komen?

"Als je kijkt naar de grootte van dance muziek in Nederland en de rest van de wereld dan is het belachelijk dat er geen dance station in de ether is te ontvangen in Nederland. Kijk naar het aantal en de grootte van de evenementen en feesten, kijk naar de dance compilatie markt. De vraag naar dance muziek in de ether is landelijk en daarbij denk ik dat niemand vrolijk wordt van het huidige aanbod van stations. Het wordt hoog tijd dat er ruimte komt voor andere stations die wel diversiteit en vernieuwing brengen."

Dit jaar ontsloeg ID&T een groot aantal mensen o.a. omdat de investeringen in het radiostation zo hoog zijn. Bestaat er binnen ID&T een groot vertrouwen dat ID&T Radio uiteindelijk rendabel wordt?

"Ja, anders zouden we er ook niet mee doorgaan. Voorlopig houdt het kabinet vol dat de nieuwe frequenties per 1 juni 2003 in gebruik genomen gaan worden en wij zijn ook vol vertrouwen dat ID&T Radio straks bij de 9 stations zit die in de ether mogen gaan uitzenden."

Wat zijn de pijlers van de programmering van het station?


"In het algemeen is dat dance muziek in allerlei vormen, van downtempo/lounge tot techno en hardhouse en alles wat daartussen ligt. In de avond programmering zijn dat vooral de programmamakers die in allerlei verschillende dance muziek stromingen programma’s maken zoals A State Of Trance met Armin van Buuren, Q-Dance met Rogier en DJ Dana, maar ook Deluxe met Monte la Rue en Ernest Bonzet."


Blijft op ID&T Radio ook ruimte voor minder commerciële muziek als het station in de toekomst wellicht in de ether te ontvangen is?

"Ja, ook juist dan. Daarin onderscheiden wij ons van andere radiostations, dat is onze kracht en het zou stom zijn als we dat omgooien.
Per 1 januari gaat er trouwens een nieuwe programmering in en zal de muziek overdag vernieuwender en progressiever zijn dan het afgelopen jaar."

Je mag even dagdromen. Hoe ziet 2003 eruit voor ID&T Radio?

"In het voorjaar een landelijke FM frequentie veilig stellen voor ID&T Radio, waardoor iedereen eindelijk in de auto, op het strand of waar ze ook zijn kunnen luisteren naar ID&T Radio. Verder zou ik natuurlijk graag zien dat we marktaandeel gaan scoren en het station winstgevend kunnen gaan maken."

Wat mogen de bezoekers van Partyscene voor het eind van dit jaar absoluut niet missen op ID&T Radio?

"Allereerst natuurlijk de live uitzending vanuit Innercity a.s. zaterdag. Vanaf 20.00 uur doen we de hele nacht verslag van alle zalen en in de weken daarna herhalen we de hoogtepunten.
Verder is er tijdens de kerstdagen zoals elk jaar de ‘Essential Christmas Mix’, waarin de beste Essential Mixen van het afgelopen jaar herhalen. Verwacht hierin artiesten als Carl Cox, Sven Vath, Sasha & Digweed, Erick Morillo en nog veeeeel meer.
Maar in het nieuwe jaar gaan we verder, zo doen we in de 2e week van januari dagelijks een live verslag vanuit het NK Snowboard in Saas Fee, Zwitserland."

(toegevevoegd:20-12-2002/10:48)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws