Dance en Kunst, een nieuwe trend??

Partyscene Redactie | 21 juni 2002
headlines




Wanneer je de partyagenda voor de komende maanden doorneemt kom je steeds meer feesten tegen komen die dans combineren met een vorm van kunst. Wat verwachten de organisatoren van deze nieuwe combinatie. Wij vroegen drie organisaties naar het hoe en waarom. Aan het woord komen Olof van der Winden. Hij is het brein achter Sound/Vision. Een nieuw festival dat 27 juli plaatsvindt op het Malieveld in Den Haag.
De Parade organiseert 7a Dance Gallery. Tikoi Kuitenbrouwer zal kleur geven aan dit unieke dansfeest dat plaatsvindt op meerdere locaties in Nederland. Als laatste Ron de Jong. Hij organiseert deze week voor de tweede keer ART RAVE in Rotterdam.

Waar komt de combinatie dance/kunst ineens vandaan?
Olof, Sound/Vision: Dance, uitgaan, kunst, vormgeving, multimedia, lifestyle, mode en quality food & beverages zijn elementen die samen een onderdeel van de huidige jongerencultuur vormen. Deze elementen komen niet zomaar ineens ergens vandaan, maar zijn in de afgelopen decenia bij elkaar gekomen. Het is ons doel om deze elementen in een conceptueel samenhangend geheel aan te bieden aan de bezoekers van Sound/Vision. Hoe beter alles op elkaar is afgestemd hoe groter het feestgevoel.

Tikoi, 7a Dance Gallery: Mijn idee is dat er een grote groep kunstenaars is die worstelt met de vraag hoe ze hun werk aan de man kunnen brengen. Ze zijn de witte muren van het museum zat maar ze willen wel dat hun werk gezien wordt. Bovendien komen veel kunstenaars uit een bepaalde dance scene. Kijk, op zich is het trouwens helemaal niet zo nieuw om kunst met dance te combineren alleen is tegenwoordig meer aandacht voor.

Ron, ART RAVE: We zitten op een nieuw terrein met goede horeca en aan de overkant veel galleries. De kunstenaars en horeca gelegenheden hebben goede contacten met elkaar vandaar dat we op het idee zijn gekomen om samen iets te gaan organiseren.


Hoe gaat de combinatie dance/kunst er precies uitzien?
Olof, Sound/Vision: Sound/Vision heeft als doel alle disciplines te combineren om tot een groter geheel te komen. Wat je kan verwachten is een moderne en vooruitstrevend spektakel van beeld, geluid en performance waarin iedere bezoeker zijn eigen visie en gevoel kan creëren. De elementen vormen samen geen uniforme hapklare brok maar juist een verzameling van stromen waaruit iedereen zijn keuze kan maken. Centraal in het concept staan “kwaliteit en comfort” die de overkoepelende ervaring positief moeten stimuleren. Zie het als een Gucci-shop waarin je een vrij kan besteden!

Tikoi, 7a Dance Gallery: Onze feesten zijn opgebouwd in zeven scenes. Allemaal hebben ze hun eigen kleur en tempo. Elke scene wordt neergezet door andere muzikanten, producers, kunstenaars en vormgevers. Samen zetten zij een eigen sfeer neer doormiddel van geluid, tempo, visuals, kleur en andere kunstigheden.

Ron, ART RAVE: Op ons terrein zijn verschillende pakhuizen waarin kunstenaars, dj’s, vj’s en artiesten hun kunsten vertonen.


Denk je dat deze trend zich doorzet? Met andere woorden, zullen ook gevestigde dance festivals meer aandacht aan kunst gaan besteden?
Olof, Sound/Vision: De meeste festivals gebruiken vormgeving of decoratie als iets extra’s. Bij Sound/Vision is de vormgeving en de performance een essentieel onderdeel van het concept met als overkoepelend doel alle disciplines te combineren om tot een groter geheel te komen. Als in dit geheel de ‘vision’ zou wegvallen is het festival behoorlijk incompleet.
In essentie willen wij proberen iets bijzonders neer te zetten en mooie dingen te maken. Als dit opgepikt zou worden door de gevestigde organisaties zouden wij dit alleen maar toejuichen = improvement of life

Tikoi, 7a Dance Gallery: ik denk dat deze feesten de potentie hebben om populair te worden. Ik zie het niet zo groot worden als de grote dance feesten. Juist de kleinere clubs hebben de mogelijkheid om de afstand tussen kunstenaar en publiek klein te houden. Het zou best mogelijk zijn om een programma als 7a DANCE GALLERY te programmeren op een groot festival maar dan wel in een kleinere tent.

Ron, ART RAVE: Ja dat denk ik wel, het uitgaanspubliek wordt steeds ouder.


Ben je niet bang dat het artistieke gedeelte wordt ondergesneeuwd door de dj’s omdat veel bezoekers toch meer voor de muziek zullen komen?
Olof, Sound/Vision: Veel partybezoekers komen inderdaad in eerste instantie voor de DJ’s, daar hebben wij ook ons uiterste best voor gedaan. Maar juist de kwaliteit en waardering van de bezoekers voor de dj’s op het festival scheppen mogelijkheden voor de andere disciplines. Het open-minded publiek zal de andere disciplines als een welkome afwisseling zien en het als een stimulans ervaren voor iedere individuele totaal-ervaring op 27 juli. En mocht het nodig zijn de bezoekers tóch actief te betrekken bij het artistieke gedeelte dan is Sis Josip niet te beroerd met een roze tank vol met naakte danseressen dwars over het het hoofdpodium rijden om de de feestvreugde te vergroten. Dus Sis Josip waarschuwt eigenlijk voor het omgekeerde: “DJ’s opgepast, neem je beste platen mee want anders val je weg tussen het artistieke spektakel”.

Tikoi, 7a Dance Gallery: De gevestigde dance festivals besteden al vrij veel aandacht an kunst. Door de immense maten van het terrein valt dit helaas vaak in het niet. Bij 7a DANCE GALLERY vormen dance en kunst samen een geheel waardoor het een van de twee nooit ondergesneeuwd kan raken.

Ron, ART RAVE: Onze doelgroep ligt toch wel rond de dertig jaar. Deze mensen lopen al heel wat jaartjes mee op feesten. Zij komen echt niet alleen voor de dj’s.

Krijgen jullie subsidie?
Olof, Sound/Vision: Wij hebben subsidie gekregen van gemeente Den Haag en Fonds 1818. Deze subsidie hebben wij gebruikt om de prijs van het kaartje zo laag mogelijk te houden en te investeren in de realisatie van het artistieke concept. De subsidie maakt het voor ons mogelijk een laagdrempelig festival te organiseren waarbij een grote groep jongeren op een relaxte manier in aanraking komt met moderne kunst.

Tikoi, 7a Dance Gallery: Nee, we krijgen geen subsidie. Ik vind wel dat we daar recht op hebben. Wij geven met ons festival namelijk anstormend talent een kans. Bovendien wordt de drempel voor de jeugd om in aanraking te komen verlaagd. En natuurlijk is het goed voor de kunstwereld in het algemeen.

Ron, ART RAVE: Nee, we gaan voor de volgende editie in September zeker wel subsidie aanvragen.

Voor meer info, check de website van het feest:
7a Dance Gallery
Sound/Vision
ART RAVE

(toegevoegd:21-06-2002/14:43)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws