De Stelling op Woensdag: Een bittere pil

Partyscene Redactie | 30 januari 2002
headlines


Hieronder een integrale weergave van het artikel dat Unity de wereld instuurde na de beslissing die gisteren in de Tweede Kamer werd genomen over het drugsbeleid.

"Vandaag heeft de Tweede Kamer besloten de pillentest voorgoed van feesten en andere (grootschalige) evenementen te weren. Een meerderheid in de kamer denkt hiermee het jeugdige druggebruik tegen te kunnen gaan. Dat een jarenlang verbod op drugs dit niet tot gevolg heeft gehad, doet er kennelijk niet toe.
Een motie, onderschreven door kamerleden van CDA en VVD, zegt: "De Kamer constateert dat tijdens massale danceparties of gelijksoortige evenementen steeds meer deelnemers in problemen komen en zelfs overlijden na het gebruik van synthetische drugs."
De harde cijfers van Educare (een EHBO dienst, gespecialiseerd in dit soort feesten) wijzen echter uit, dat het percentage feestgangers, dat zo in de problemen komt, al jarenlang stabiel is, rond de 1% schommelt en zelfs sinds 1996 met de helft is gedaald. Om een vergelijking te maken: tijdens een evenement met een zogenaamde gezonde uitstraling, zoals de marathon van Amsterdam, komt 2% (133 op de 7000) van de deelnemers in de problemen.

Wij gaan ervan uit, dat de Tweede Kamer in deze kwestie als doel heeft het aantal incidenten op feesten te reduceren. Aangezien het testen van drugs bijdraagt aan deze risicovermindering, snappen wij niet hoe de Kamer denkt dat het afschaffen hiervan, zal leiden tot vermindering van incidenten. De pillentest zorgt er juist voor dat mensen te weten komen wat en hoeveel van welke stof ze tot zich nemen, en geïnformeerd kunnen worden over de eventuele uitwerking van een dergelijk middel.
Nu de kwaliteitscontrole van bepaalde genotmiddelen definitief niet meer lijkt terug te keren naar de feesten, zal ook de mogelijkheid verdwijnen om de werkelijk riskante pillen er tussen uit te halen. Zolang mensen drugs blijven gebruiken op feesten, is de pillentest aldaar een absolute noodzaak.

VVD en CDA vinden verder "dat van het testen van xtc pillen op locatie een legitimerend signaal uitgaat." Het voeren van een repressief drugbeleid, zoals in enkele EU landen en in de VS in het bijzonder, heeft niet geleid tot een daling van het druggebruik onder de bevolking. Mensen die willen, gebruiken toch wel, of je het nu legitimeert of niet. Een liberaler beleid ten opzichte van drugs geeft de gebruiker in ieder geval de mogelijkheid zichzelf goed te (laten) informeren, overbodige risico's te reduceren en zelf de keus te maken.
De manier waarop de-politici-van-tegenwoordig begrippen als "de zorgzame samenleving" en "de vrije keuze van het individu" invullen, komt op ons, als jongvolwassenen, zeer onbegrijpelijk over."


namens UNITY:

Floor van Bakkum en Sanne Klaster

-Unity is een vrijwilligersprojekt dat wordt ondersteund door Jellinek Preventie. en waarin jongeren hun leefstijlgenoten informatie en advies geven op feesten in en om Amsterdam. In de voorlichting nemen wij anderen en onszelf serieus. Wij wijzen op de risico's van druggebruik, geven praktische tips om deze te verminderen en spreken de feestgangers aan op hun eigen verantwoordelijkheid.-

Dit leidde (met dank aan Unity) tot de volgende Stelling op Woendag:

"HET VERBIEDEN VAN TESTEN OP DE DANSVLOER IS HET DEFINITIEVE BEWIJS DAT ZE ER IN DEN HAAG ECHT NIETS VAN SNAPPEN"

Reacties in het forum.

(toegevoegd:30-01-2002/16:51)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws