"XTC testen op de dansvloer creëert schijnveiligheid"

Partyscene Redactie | 24 januari 2002
headlines



Het Amsterdamse Advies Buro Drugs is vanaf de opkomst van de house bezig met voorlichting en preventie. Initiatiefnemer August de Loor werd vooral in de Gabberperiode bekend met zijn ‘Safe House’ campagne. Het standje van De Loor stond met grote regelmaat op de dansvloer van grote party’s. Hij teste ter plekke pillen en kon door het opbouwen van een database redelijk betrouwbare voorlichting geven over de pillen die gebruikers aanboden. Toch ziet hij het voorstel van Minister Borst niet zitten.
De Loor: “We zijn begonnen in een tijd dat feesten nog niet goed georganiseerd waren. Tegenwoordig zijn de organisaties zo professioneel dat testen als integraal onderdeel van de veiligheid is weggevallen. Er zijn nu verdeeld over het land zo’n 22 plekken waar je doordeweeks je pillen kunt laten testen. Vroeger moesten we naar de gebruikers toe, tegenwoordig gaan ze zelf op zoek.”

Maar De Loor’s grootste bezwaar tegen de kabinetsplannen is niet zozeer het testen zelf als wel de setting waarin dat gebeurt en de veranderde omstandigheden. De Loor: “In tegenstelling tot de Gabbertijd wordt er tegenwoordig veel pragmatischer gebruikt. XTC is iets voor ‘erbij’, naast alcohol en coke bijvoorbeeld.” Daarnaast constateert De Loor in de praktijk van zijn Adviesburo dat de pillen een steeds hogere omloopsnelheid hebben, waardoor zelfs bij benadering niet zeker te zeggen is wat er in zit.

“Logo’s als Mitsubitshi kan iedereen gebruiken. De ‘range’ van doseringen is heel breed geworden. Pillen kunnen er identiek uitzien maar de een kan 20 en de ander 140 milligram werkzame stof bevatten. En na één testje ben je d’r nog niet. Wil je echt weten wat er in een pil zit moet je wel zes of zeven keer op de samenstelling testen.” Daarom denkt De Loor dat het testen op de dansvloer een vorm van schijnveiligheid creëert.

“Het is niet de omgeving om gedegen onderzoek te doen. Ik pleit ervoor om meer testlocaties doordeweeks open te stellen.” Wil jij je pillen betrouwbaar laten testen. Ga dan in Amsterdam naar het Adviesburo Drugs aan het Entrepotdok 32a in Amsterdam (maandag gesloten, de rest van de week open van 14.00 uur tot 17.00 uur, op donderdag tot 19.30) of kijk hier voor een volledige overzicht van instellingen die testen aanbieden in de rest van Nederland. Je kunt ook de Drugsinfolijn bellen: 0900 – 1995 (€0,10 p/m).

(toegevoegd:24-01-2002/11:24)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws