Het grote Stalker dj-enkel interview met dj Zki a.k.a. Chocolate Puma

Partyscene Redactie | 13 december 2001
headlines



Hoe is dat nou, al die ouwe meuk draaien op zo’n classics avond ?
Leuk, ouwe meuk draaien kan ik alleen in home-base Stalker, hit na hit, is gewoon feest. Zoiets moet je ook maar 1x per jaar doen.

Geef eens een cv-tje?
Op m’n 9de verjaardag begon ik met een pick-upje en een tapedeck al muziekjes te draaien.
Op m’n 14de ging ik voor het eerst uit naar het “trefpunt” , daar kwam ik in contact met blondie enzo, punk en wave. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met stappen tot ik ging draaien. Stalker opende in 1983, ik stapte naar iemand achter de bar die Felix heette en vroeg of hij nog DJ’s zocht. “Hoezo, ben jij een dj dan?” zei hij. “nou als jij me aanneemt wel” zei ik. En zo is het begonnen.

Beschrijf jezelf in 5 karaktereigenschappen?
Eerlijk, recht door zee, te gevoelig, ijdel, en geil.

Wat wilde je vroeger worden, altijd al dj?
Niet altijd, wilde dj-en zo rond de 80er jaren, daarvoor vond ik rocksterren wel interessant. Zoals de mannen van Mud & Sweet wilde ik wel worden, helaas niet gelukt.

wanneer draaide je voor het eerst in stalker?
Dat was toen Stalker 6 maanden open was, in 1983 dus.

Ben je een house pionier
Ehh, ja, absoluut

Hoe oud ben je; ......tellen de jaren?
40, en ja, toch wel. Het waren ook dubbele jaren. M’n geest is natuurlijk nog steeds jong, maar je merkt dat je veel niet meer bijhoudt. 3x per week draaien trek ik niet meer. Dansen kan ik ook niet meer. Buitenlandse bookingen zijn nog zwaarder met al dat vliegen.


Toekomstplannen/ambitie?
Heb vooral veel geleerd van het produceren en daar ga ik mee door. Heb altijd de drang gehad om de beste te zijn, en dat ben ik nog lang niet.

Inspiratie bronnen?
Muzikaal is Prince altijd m’n grootste inspiratie geweest. M’n dagelijkse inspiratie komt van m’n collega muzikanten. Van Rammstein tot Todd Terry.

Wat heeft stalker voor je betekent?
Een doffe ellende...nee hoor. Heeeeel erg veel. Ben daar natuurlijk begonnen als dj. Heb alle ruimte gekregen om alle muzieksoorten te verkennen, ook muzieksoorten die er niet zijn. Daar is ook m’n produceren uit geboren. Alles heb ik dus te danken eigenlijk.
Stalker was en is 1 grote live –soap, Big Brother en Goede tijden bij elkaar. Er zijn ruzies, romances, diepgaande filosofieën enz. Familie heb je dan niet meer, dat is Stalker. En Felix was de eerste die me Zki noemde (Renezki). Heeft m’n dj naam verzonnen dus.

Meest memorabele stalker moment?
Stalker organiseerde voor de eerste keer (1995) op het grote bevrijdingspop festival in Haarlem het dance podium. Was in een circus tent. Helemaal afgeladen tot buiten de tent met mensen die volledig uit hun dak gingen op jungle terwijl iedereen eigenlijk voor house kwam.

Top 3 grootste stalker blunders
1: Ik was aan het draaien toen er een knokpartij op de dansvloer was. Ik sprong er tussen maar werd al snel van achter vastgegrepen door iemand. Ik was m’n bril al kwijt en hoekte zo hard als ik kon met m’n elleboog naar achter. Toen sloeg ik dus de toesnellende portier neer die me juist kwam helpen.
2: In 1984 was ik aan het draaien met Tim en nam voor het eerst een trekje van een joint. Ik ging out en werd 4 uur later pas wakker met een singletje nog in m’n hand. De avond was gewoon doorgegaan.
3: Na het draaien bleek m’n Alfa gejat te zijn, ik was radeloos en ontroostbaar. Aangifte gedaan, terug naar stalker (na sluit) voor nog wat borrels. Uiteindelijk naar huis gelopen, bleek m’n auto gewoon ietsje verder in de straat te staan achter een busje.

Wat zijn al je aliassen waaronder je muziek maakt?
René et Gaston, Klatzch!, the collin bros., tomba vira, jark prongo, the –good-men, chocolate puma, basco, mechanised soul saloon, dat was het geloof ik.

Maak je eigenlijk ook goedkope cheape kut trance?
Nee, tuurlijk niet

Heb je wel eens een productie gemaakt alleen voor de poen?
Nee, wel vaak geprobeerd, maar heeft nooit het daglicht gezien.
Gewoon voor de gein een nr1 hit maken, we hebben de spullen en de kennis. Toen we eraan begonnen sloeg iedere keer na 2 uur de creativiteit onverbiddelijk toe, waardoor het toch weer een goed nummer werd.

Voor wie maak je allemaal remixen?
Roger Sanchez, Stereo mc’s, Boris Dlugosch, Britney Spears, Bastian, M-Flow, zomaar een greep.

Je was 3 jaar geleden gestopt met draaien, waarom?
Had het helemaal gehad met house, was leeg. Ook D&B was ik klaar mee. Hierdoor had ik geen plezier meer in het draaien. En ik had helemaal geen zin meer om platen te gaan komen, uren spitten door meuk voor die paar leuke.

Hoe bevalt het dj-en tegenwoordig nu je het weer opgepikt hebt?
Door alle successen, vooral in Engeland, werd ik weer aangetrokken tot het draaien. Erg leuk om je eigen producties te draaien.

Wat is het verschil tussen nu en 10 jaar geleden wat betreft jou dj-zijn?
Niks, weeg een paar kilo meer

Wat vind je moeilijk aan draaien?
Toch wel als mensen absoluut niet willen dansen, en ze dan toch aan het dansen krijgen. Dat is tevens ook het leukste.

Doe je het draaien voor de lol of gewoon , net als iedereen, voor de poen?
Nee, alleen voor de lol, maar ja, geld is wel lol.

Wat vind je van de huidige muzikale ontwikkelingen in de dance?
Nee, ja, ehhh, ..d’r gebeurt eigenlijk weinig. Er is niets vernieuwends, maar daar lijkt ook geen behoefte aan te zijn. Iedereen komt blijkbaar aan z’n trekken.

Doof of je lul eraf?
Jezus,...... da’s een goeie. Nou...... m’n lul eraf ! Dat is wel makkelijk geantwoord toch, al zeg ik het zelf. Grappig dat ik er toch nog over na moest denken.

Wat is naast muziek maken je grootse liefde?
Auto’s......eerst was het rukken, maar ja,...m’n lul is eraf

Ben je een huiselijk tiepje?
Ja, nu wel. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn. Mede omdat m’n studio thuis is en m’n computer. Ik maak ook al m’n hoezen zelf. Beetje internetten of zappen.

Meest foute actie van jezelf, waar je je nog steeds voor schaamt.
Was tijdens 1e mega music experience van veronica. Voor ons traden 2-unlimited op.
Het bier was gratis en ik was al behoorlijk op weg. Ik heb toen de microfoon van Ray uit z’n handen gegrist en gilde tegen 20.000 man “we gonna fuck you in the ass!!!!!” (je had toen een clubhitje met zo’n soort tekst erin) en daarna gilde ik dat iedereen moest gaan zitten op de grond, in de blubber. Overigens gingen er maar 4 mensen zitten, waren m’n vrienden.

Wanneer was laatste keer dat je vreselijk naar de klote was, en waarom?
Op het 5 mei bevrijdingspop festival, omdat ik me zo bevrijdt voelde.

Je favoriete cd van het moment voor thuis?
Kelis - Wonderland

Meest memorabele gig?
In Japan, we dj-de als the-good-men.
We draaiden de sterren van de hemel, maar niemand dansde, niemand! Toch we erachter kwamen dat ze alleen bewogen als wij dat deden. Copycat dus. Dus gingen wij dansen achter de draaitafels en zij dus ook , precies het zelfde. Toen ging het feest loos. Vreemd en ook te gek. Dat vergeet je niet meer.

Als je een vrouw zou zijn, wie?
Madonna.

Hoe wil je dat mensen je herinneren als je dood bent
Niet.

Stalker

Kerstavond 24 december draait dj Zki samen met Hucke op de Original Warehouseparty in Club Stalker te Haarlem. Mis het niet!

(toegevoegd:13-12-2001/10:49)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws