Buma/Stemra moet licentie verlenen aan Kazaa

Partyscene Redactie | 12 maart 2001
headlines


Kazaa is net als Napster een peer-to-peer muziekuitwisseldienst die volgens ongeveer hetzelfde principe werkt als Napster. Je logt in en kan vervolgens met andere gebruikers muziek en allerlei andere bestanden uitwisselen. Net als Napster wordt ook Kazaa door diverse auteursrechtenorganisaties voor het gerecht gedaagd. Omdat Kazaa vanaf het begin heeft aangegeven tot een overeenkomst te willen komen met platenmaatschappijen en de Buma’s van deze wereld, volgden hierop onderhandelingen.
Het Nederlandse bedrijf Kazaa spande een kort geding aan toen Buma/Stemra eenzijdig de onderhandelingen met Kazaa stopte over een op handen zijnde licentieovereenkomst. Kazaa beschuldigde de muziekrechtenorganisatie van het misbruik maken van haar monopolie op de muziekmarkt.
Volgens de rechter is het duidelijk dat de muziekindustrie de introductie van neuwe technologieën niet kan dwarsbomen. "Het is in ieders belang dat er spoedig afspraken gemaakt worden", zei president van de rechtbank Mr. R. Orobio de Castro.
De rechter beval Kazaa bovendien om binnen 14 dagen te zorgen dat met behulp van de software van het bedrijf geen muziek die gelieerd is aan Buma/Stemra openbaar te maken of te verspreiden.
De muziekdienst beweert dat het als softwareleverancier geen verantwoordelijkheid draagt voor wat gebruikers ermee doen. Volgens adovcaat C. Alberdingk Thijm is het nog onduidelijk of Kazaa aan die eis kan voldoen.

(bron:Ilse)

(toegevoegd:03-12-2001/11:34)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws