Dopereport: Slaap- en kalmeringsmiddelen

Partyscene Redactie | 25 april 2001
headlines


Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen slaaproblemen, angst en een onrustig gevoel. Ze vallen onder softdrugs maar zijn min of meer geaccepteerd. Dit komt omdat je er beter van kunt slapen, je onrustig gevoel verdwijnt en je angsten minder worden. Als je slaap- en kalmeringsmiddelen gebruikt bestaat de kans dat je er geestelijk en lichamelijk afhankelijk van wordt, ze hebben een verdovende werking. Je lichaam went er heel snel aan waardoor je steeds een hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Als je wilt stoppen met het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Slaap- en kalmeringsmiddelen worden steeds populairder in de uitgaanswereld juist door de verdovende werking. Deze dempende werking op de hersenactiviteit en het centrale zenuwstelsel geeft je een stoned-achtig gevoel.

De meeste slaap- en kalmeringsmiddelen behoren tot de groep van de zogenaamde benzodiazepinen. Ze verschillen in sterkte, de snelheid waarmee het effect optreedt en de werkingsduur. Sommige benzodiazepinen werken snel en kort, de zogenaamde slaapmiddelen. Anderen beginnen langzaam te werken en werken lang door, dit zijn de kalmeringsmiddelen. Enkele namen van bekende slaapmiddelen zijn mogadon en dalmadorm en van kalmeringsmiddelen valium en librium.
Wat je niet moet vergeten is dat slaap- en kalmeringsmiddelen zeer verslavend en gevaarlijk zijn. Je loopt het risico dat je eraan dood gaat als je er teveel van inneemt (een overdosis). Het lichaam went snel aan benzodiazepinen. De gewenning wordt zo snel opgebouwd dat na ongeveer twee weken al hogere doseringen nodig zijn om hetzelfde effect te krijgen. Veel mensen raken psychisch afhankelijk van slaap- en kalmeringsmiddelen. Zonder gebruik voelen zij zich zo angstig of onzeker dat ze niet meer zonder kunnen . Bij het uitgaan is de combinatie met alcohol zeer gevaarlijk. Ze versterken elkaars werking namelijk. Een softdrug met grote risico’s dus.

Zie ook:Jellinek

(toegevoegd:25-04-2001/11:08)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws