Dopereport: Peyote

Partyscene Redactie | 28 februari 2001
headlines





De lente gluurt af en toe om de hoek en dat betekent dat we na een aantal maanden winterslaap weer reiskriebels krijgen. Daarom vandaag bij Partyscene alles over de exotische hallucinerende cactus: Peyote.
De Peyote cactus, Lophophora Williamsii, is een Mexicaans plantje. Het werkzame bestanddeel, mescaline, kun je vergelijken met lsd en psylocibine. De indianen gebruikten het middel voor religieuze ceremonies. Mescaline roept bijzonder heftige audio-visuele hallucinaties op. Gebruikers nemen kleurrijke patronen en vage muziekflarden waar.
Als de vier cactusknoppen van de bast ontdaan zijn, kunnen ze meteen genuttigd worden. Vanwege de bittere smaak wordt de cactus vaak gedroogd en in capsulevorm genuttigd. Gedroogde Peyote kan ook gerookt worden. Mescaline trips behoren tot de zwaardere trips waarbij de kater voorafgaat aan het ‘plezier’. Je voelt je eerst misselijk en duizelig waarna de trip begint. Deze kan, afhankelijk van de dosering en persoonlijke omstandigheden, uren duren. mescaline en psylocibine zijn psychoactief omdat de stoffen erg lijken op neurotransmitters als serotonine, die van nature in de hersenen voorkomen. Wie van deze stoffen te veel of te kort heeft, krijgt de ziekte schizofrenie, die weer raakvlakken kent met een heftige trip. Peyote kan, grappig genoeg, op elke planten- of cactusmarkt worden aangetroffen en doet het prima in je vensterbank.

(toegevoegd: 28-02-2--1/12:52)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws