Dope report: Absint

Partyscene Redactie | 1 maart 2001
headlines




“De derde engel blies op de trompet en een grote ster viel uit de hemel. De naam van deze ster was Absint en zij viel op een derde deel van de rivieren. Het derde deel van de wateren werd absint en vele mensen stierven van het water omdat het bitter was geworden.”
Johannes, De Apokalyps (8:10, vers 11)

Geen kinderachtig drankje, het goedje Absint dat al in bijbelse teksten voorkwam. Het kruid Artemisia Absintium wordt al eeuwen in allerlei culturen als geneesmiddel gebruikt, vooral tegen maagklachten. Volgens psychiaters was het zelfs een goed middel tegen een slecht karakter. Uit het kruid, dat vooral groeit in Zuid Europa, wordt de drank Absint geproduceerd. De werkzame stof in de drank is thujon, een licht hallucinogeen narcoticum (pijnstiller).

Het drinken van Absint leidt tot een euforisch en extatisch soort dronkenschap. Het was de xtc van de 19e eeuw, zeg maar. In Amsterdam kun je het drankje in sterk verdunde vorm genieten in perfecte ambiance: de dromerige Absinthe Bar (Nieuwezijds Voorburgwal 171 (naast Club NL) waar bovendien heerlijke muziek gedraaid wordt. Maar natuurlijk zou Partyscene Partyscene niet zijn als we je niet het recept gaven om zelf (lekker sterke) Absint tinctuur te produceren: neem een fles jenever of pastisse en laat daarin zo’n 40 gram Artemisia Absintium een dag of drie trekken. Hoe hoger het alcoholgehalte waarin je het kruid laat trekken, hoe hoger het thujon gehalte. Na drie dagen zeef je het goedje en klaar is Kees. Beetje suiker en anijs erop en dan smaakt het ook nog ergens naar.

Natuurlijk voor alle zekerheid: dudes, don’t try this at home!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws