GHB: Voor al uw wilde en ongewilde sex

Partyscene Redactie | 27 november 2000
headlines


Gamma Hydroxy Butraat, de chemische samenstelling waaraan het middel GHB zijn naam ontleent, werd voor het eerst ontdekt door Amerikaanse sporters en gezondheidsfreaks. GHB zou levensverlengende, vetverbrandende en spieraanmakende kwaliteiten bezitten. Dat het middel in de diergeneeskunde gebruikt wordt om onder andere paarden post-operatief onder zijl te brengen, werd voor het gemak maar even vergeten. In Europa raakte het middel, dat als party- en lovedrug door smartshops werd verkocht, in opspraak in verband met date-rape. Er doken verhalen op over verkrachtingen van willoze slachtoffers onder invloed van GHB. Het middel, dat onder de naam Liquid E werd verkocht, raakte helemaal in onmin toen bleek dat de werking weinig extatische taferelen opleverde. Gebruikers vielen in slaap op party's en raakte in het ergste geval in coma.
Op maandag 20 november werd langs de Belgische snelweg een inmiddels overleden jongeman aangetroffen. Nader onderzoek wees uit dat de 18-jarige jongen het omstreden middel GHB gebruikt had. Deze 'officiële' GHB-dode bracht weer een storm van media-aandacht teweeg. Afgelopen zondag zond de VPRO een uitgebreide reportage uit over de drug in het programma '7-dagen'. Wie het gemist heeft, krijgt vannacht een herkansing want de herhaling wordt om 02.20 uur bij de [URL1] uitgezonden.
Om date-rape en andere onvrijwillige beïnvloeding met en onder invloed van GHB te voorkomen, geeft Party Scene je alvast een tip: GHB smaakt behoorlijk zout. Als je drankje na toiletbezoek ineens erg zout smaakt: niet opdrinken. Of juist wel natuurlijk. Wie de lokale dealer niet vertrouwt maar wel eens van de GHB wil snoepen, kan zelf aan de slag met de diverse [URL2] op het net.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws