Terugblikken met Tom van Wijk (Rekord3r)

Partyscene Redactie | 24 december 2007
interviews

Mensen moeten minder zeiken of iets commercieel is of niet

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, gaan terugblikken op 2007 en vooruitkijken naar 2008. Dj's/producers, collega-journalisten, platenbazen en organisatoren: allen zullen hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar met ons delen. Dit keer met Tom van Wijk, mede organisator van Rekord3r feesten, promo man van Chemistry en booker van Alter Music.

Tom van WijkMuzikaal hoogtepunt:

Tom: "Dat de Duitse kant van de house steeds toegankelijker wordt voor een groter publiek. De ‘techie’ stromingen komen steeds vaker uit hun vuige kelders, de bovendste verdiepingen van clubs, loodsen en boten in Amsterdam-noord en ingewijde avonden van poppodia. De ‘mainstream’ partygangers beginnen ook nu steeds meer te proeven aan de muziek en waarderen het ook. Goed voor de Nederlandse producer en dj's, die in die genres werken. Zij krijgen meer waardering voor hun werk en ook zijn organisatoren en clubs minder afhankelijk van de muziek van de Oosterburen. Het draait dan minder om die ‘Berlin hype’ en meer om de goede muziek! Iets wat wij ook met Rekord3r proberen te brengen. Meer diversiteit dus uit de speakers en meer van eigen bodem!"

Muzikaal dieptepunt:

Tom: "Samim – Heater als Jamba-ringtone."

Aanstormend talent:

Tom: "In de tech scene krioelt het van het nieuwe talent. Een jongen als Wouter de Moor, resident van Rekord3r, heeft het afgelopen jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt, samen met zijn maatje Kabale und Liebe. Ook van Juan Sanchez verwacht ik dat hij dit jaar definitief zal doorbreken tot de top. Hij produceert veel en het is een kwestie van tijd dat er een dikke hit gemaakt wordt. Daarnaast zijn de Haarlemse jongens Sven & Tettero hard op weg nationaal bekendheid te krijgen. Zij hebben echt een eigen sound waarbij ze clubhouse goed combineren met de tech-sound. Ook Rekord3r residents Ille Bitch & De Man Zonder Schaduw hebben zichzelf in een jaar tijd in de landelijke kijker gespeeld."

Beste feest van het afgelopen jaar:

Tom: "Ik ben het helemaal met Niels Modderkolk eens dat GZG Matinee in het Zonnehuis een topfeest was. Gasten Zonder Grenzen is één van de creatiefste muzikale communities die ik ken. Ze weten steeds weer op een originele manier hun feesten te brengen. Met hun brede muziek, aparte lokaties en uiteenlopende tijden weten ze zonder lineups bekend te maken altijd volle bak te trekken. Zij brengen de feesten als totaalpakket, zoals het hoort. Ook de eerste Rekord3r editie op het strand was geweldig. Een ondergaande zon op het Scheveningse strand met een totaal Nederlandse line-up, een gratis event bij één van de mooiste strandtenten van Nederland waarbij de mensen tot aan de zee stonden te dansen. Eén groot love, peace en happiness-gevoel met een super enthousiast publiek."

Tom van WijkVoldeed 2007 aan je verwachtingen?

Tom: "Zeer zeker. Eind 2006 begonnen we met Rekord3r en dat wilden we binnen een jaar landelijk brengen. Met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Scheveningen is dat ook gelukt. Ook het eerder genoemde feit dat de techie, Oost – Europese house steeds toegankelijker wordt voor een groot publiek bleek met de maand te groeien. Daarnaast heb ik met de Rekord3r feesten zelf al een deel van mijn muzikale-helden-verlanglijstje kunnen invullen met namen als Marc Houle, Danilo Vigorito en Johannes Heil. Gelukkig is het lijstje nog heel erg lang en hoop ik in 2008 meer aantal namen te kunnen wegstrepen."

Wat moet er beter in 2008?

Tom: "Mensen moeten minder zeiken of iets commercieel is of niet. Er zijn veel azijnpissers die denken te kunnen vertellen wat underground, upperground, mainstream, exclusief of commercieel is. Hierdoor worden veel artiesten, muziek en feesten bij voorbaat bestempeld en worden de zaken niet op hun kwaliteit beoordeeld. Zoals Benny Rodrigues, waar mensen zich druk over maken dat hij op een feest als Rush staat en ook in de 11 bijvoorbeeld. Of Victor Coral die op Rekord3r stond. Gaat er toch om dat er gewoon een goede set wordt niet gezet? Maar nog veel belangrijker is mijn angst voor het doorslaan van truttigheid door de overheid. De bekende discussies in de grote steden over sluitingstijden, verbod van paddo’s, eetgelegenheden etcetera, en ondertussen claimen een wereldstad te zijn of metropool."

Cd, mp3 en/of vinyl top-10 van 2007:

1. Rainer Weichhold – Bamboo (Format B mix)

2. Dubfire – Ribcage

3. Piemont – Carbonat

4. Danilo Vigorito – Lust

5. Mock & Toof - Tomcat (Mock s Mod Mix)

6. Lucio Aquilina – Chemin

7. Juan Sanchez - Zebra

7. Minilogue – Elephants Parade

8. Koba Feldah – Is Klar (Pan-Pot mix)

9. Polder – Strange ways

Rekord3r

Alter Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws