Even voorstellen: De finalisten v/d Haarlem dj-Contest

Partyscene Redactie | 18 december 2007
interviews

Als je niet produceert, is het ontzettend lastig om aan de bak te komen

Aanstaande vrijdag staat het Patronaat in het teken van de finale van de Haarlem dj contest. Twee maanden lang is er in het Paronaat en de Stalker gestreden om één van de vijf finaleplaatsen. Wij stellen de finalisten aan jullie voor.

Haarlem DJ ContestVerspreid door Nederland vinden elke jaar tientallen dj contest plaats. Van kleine contests in het lokale dorpscafé tot grote wedstrijden als Q-Dance talents, Bootleg dj contest en de TWSTD dj contest. Ook in Haarlem wordt naarstig gezocht naar nieuw talent. De Haarlemse DJ-contest is een initiatief van poppodium Patronaat en club Stalker die de handen ineen hebben geslagen om aanstormende DJs een kans te geven zich te presenteren aan een breder publiek.

En bij deze contest gaat het tenminste ergens over, want de gelukkige winnaar gaat naar huis met een prijzenpakket bestaande uit een bedrag van € 500,- te besteden bij de Haarlemse platenzaak Trancentral, € 300,- te besteden aan producten van kledingmerk Pilgrim en een fiks aantal DJ-boekingen voor het nieuwe jaar. Genoeg reden voor de finalisten om eens goed hun best te gaan doen.

DJ’s Jonas Schellevis, Roy Dee, Auke Makelaar, Timmaz en Mattijs Bliek binden aanstaande vrijdag de strijd met elkaar aan. De jury bestaat uit: Martijn Mischgofsky (programmeur TWSTD-dj-cafe en organisator TWSTD-DJ-contest), Okke Gerritsen (voormalig danceprogrammeur Patronaat), Nico van der Plas (journalist verscheidene dance-media), Frank Bohm (redacteur partyscene.nl en partyorganisator) en Adriaan Veldhuizen (artist manager Extrema music). Het onlangs doorgebroken Haarlemse DJ-talent Michael von L. is de algehele gastheer van de finale, presentatie is in handen van Django (ook bekend als Sjonnie Disco) en VJ Poeba zorgt voor de visuele prikkeling. Graag stellen wij de vijf finalisten hier aan jullie voor.

Auke MakelaarNaam: Auke Makelaar

Leeftijd: 21

Woonplaats: Haarlem

Houdt zich bezig met: Studie Human Logistics en muziek.

Draaistijl: Deep-house/tech-house/minimal/techno.

All Time Favourite track: Oef, altijd een lastige vraag. Het verschilt per periode maar denk toch dat ik voor Soultourist - Turn me loose of Theo Parrish - Falling up (remixes) ga.

Favoriete label: Waar toch een hoop lekkere tracks op uitkomen, zijn vooral Ovum, Innervision & Cocoon.

Beste dj: Er zijn zoveel DJ’s die ik waardeer, maar vind de dj’s die een eigen stijl en sound hebben zeer aangenaam om te horen zoals Anthony Rother / Richie Hawtin / Ame/ Guy J / Stephan Bodzin / Rejected

Beste producer: De producer die Nederland de laatste tijd overspoeld heeft met heerlijke swingende tracks. Hiermee bedoel ik Joris Voorn

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Ben op kleine huis, tuin en keuken feestje begonnen met draaien, dit liep al snel uit tot de wat kleinere clubjes en zaaltjes, maar het Patronaat wordt toch wel mijn eerste echte grote club om te draaien.

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Ik weet niet of het een goede eigenschap is, maar ik draai nog altijd met vinyl wat velen toch zullen waarderen.

Daarnaast hoop ik altijd mijn enthousiasme achter de draaitafels over te brengen op het publiek. Met veel pakkende platen en hier en daar een hitje de mensen het naar hun zin te maken.

Beschrijf je ervaring van de voorronde van de Haarlem DJ contest? Ooo.. vrienden hebben mij aangespoord om een demo op te sturen naar het Patronaat voor de Haarlemse dj contest. Ben eigenlijk totaal onverwachts in de voorrondes terecht gekomen. In club Stalker waar de 1ste voorronde plaatvond moest ik als laatste afsluiten, waardoor er nog weinig mensen in de zaal waren (helaas). Zo hoopte ik door veel hitjes en opzwepende muziek de mensen in de zaal te houden. Helaas was dit niet helemaal wat de jury graag wilde horen. Maar het publiek had het prima naar de zin. Daarom ook de publieksprijs gewonnen en met een wildcard in de finale terecht gekomen.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Er is in Nederland ontzettend veel talent, zowel producers als DJ’s. Om echt door te breken, moet je uitblinken op beide terreinen. Ook moet je iets speciaals hebben. Je komt er tegenwoordig moeilijk doorheen om alleen een paar plaatjes te draaien, mensen verwachten namelijk steeds meer.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Plaatjes draaien is voor mij een hobby, ik kan mij heerlijk ontspannen achter de draaitafels. Ik ben er dan ook niet echt mee bezig om door te breken. Ook omdat de concurrentie erg hoog is en omdat ik graag met vinyl wil blijven draaien ben ik bang dat ik het niet zal kunnen waarmaken. Ik stap zo nu en dan over op de cd’s maar merk al snel dat dit niet meer het echte gevoel van draaien geeft. Om maar te zwijgen over Laptops en andere poespas, zo verliest het draaien haar charme en charisma.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Heb geen boekingen in de agenda staan.. wel een berg huiswerk.

Wat zijn je toekomstplannen? Ik blijf natuurlijk wel graag draaien en hoop ook dat ik eens geboekt zal worden, hoe lastig dat dan ook is. Maar wil me ook richten op mijn studie zodat ik een fatsoenlijke baan kan krijgen. Zal toch wel de overstap moeten maken naar de cd’s om een beetje mee te kunnen komen met de rest. Verder blijft het gewoon een prachtige hobby waar ik al mijn energie in passie insteek, en wie weet hoe het in de toekomst zal gaan.

Jonas SchellevisNaam: DJ Jonas Schellevis

Leeftijd: 20

Woonplaats: Hoofddorp

Houdt zich bezig met: Muziek, sport, studentenleven.

Draaistijl: Rauwe elektro techno.

All Time Favourite track: Larry Tee - Supermodel.

Favoriete label: Ed Banger Records.

Beste dj: Joost van Bellen.

Beste producer: Daft Punk.

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Voorronde Patronaat, Roeivereniging ASR Nereus.

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Los gaan achter de decks als een entertainer en niet als een hippe, veel te coole, arrogante dj.

Beschrijf je ervaring van de voorronde van de Haarlem DJ contest? Lekker mijn eigen sounds laten horen en de mede dj's weggeblazen; het is tenslotte een wedstrijd.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Niet, als je maar jaren blijft oefenen en je eigen sound hebt, maar het wel kunt aanpassen aan het publiek.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Inschrijven voor de Haarlemse dj Contest en in de finale terecht komen.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Ik hoop in het Patronaat en Club Stalker.

Wat zijn je toekomstplannen? Uiteraard heb ik nog geen plannen die vast staan, dat hangt deels af van deze wedstrijd. Als ik opval en goed genoeg ben zou ik het geweldig vinden om gevraagd te worden om te gaan draaien in het Patronaat en Club Stalker. Mijn toekomstdromen verder zijn toch wel dat ik mag draaien in een aantal clubs en festivals in Nederland. Wat me echt te gek lijkt is draaien in het buitenland. Parijs, Londen, Oost Europa, Azie en Amerika. Eigenlijk over de hele wereld!

TimmazNaam: DJ Timmaz (Jordy Timmers)

Leeftijd: 24

Woonplaats: Hoofddorp

Houdt zich bezig met: Draaien

Draaistijl: House, Techno

All Time Favourite track: Teveel goede muziek om een all time favourite te kiezen.

Favoriete label: Trapez, Hartchef Discos, Dubsided.

Beste dj: Richie Hawtin, Carl Craig, Michael ‘Ille Bitch’ Von L.

Beste producer: Audio Werner, Dave Taylor.

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Clubstalker, Verschillende festivalletjes, Resident Play House concept, veel afters.

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Technisch goed, brede smaak.

Beschrijf je ervaring van de voorronde van de Haarlem DJ contest? Was erg leuk om in de Stalker te draaien, dat was mijn eerste doel en tweede doel was Het Patronaat en erg leuke ervaring. Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Ik denk dat je net een beetje geluk moet hebben en altijd consistent moet draaien, als je dan doorzet dan kom je een heel eind..

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Niet heel veel. Gewoon veel draaien op kleine feestjes en afters, dan kom je onbedoeld een hoop leuke mensen tegen die wat te zeggen hebben.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Natuurlijk in het Patronaat en de komende tijd ook wel in de Stalker waar veel talent wordt ontdekt en een kans krijgt om te draaien.

Wat zijn je toekomstplannen? Draaien en verder groeien op werk!

Roy DeeNaam: Roy van Dijk (Roy Dee)

Leeftijd: 22

Woonplaats: Haarlem

Houdt zich bezig met: Plaatjes draaien, studeren en feesten!

Draaistijl: House (zomerse house, niet te vergelijken met Latin-House)

All Time Favourite track: The Sunclub - Fiesta!

Favoriete label: Teveel om op te noemen.

Beste dj: Roog

Beste producer: Laidback Luke

Waar heb je in het verleden al gedraaid? The Sound in Haarlem, Lichtfabriek, Waterfront Rotterdam en op Heuvelplein Tilburg (open Air).

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Oef, moeilijke vraag.. Volgens de jury van de voorrondes heb ik zin om een feestje te bouwen, dus zeg ik dat maar :)

Beschrijf je ervaring van de voorronde van de Haarlem DJ contest? Leuke ervaring! Patronaat vind ik de beste club van Nederland en ik vond het al een eer wat plaatjes te mogen draaien in de kleine zaal.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Tegenwoordig zit op elke hoek iemand die plaatjes draait, helemaal in mijn buurt! Dus de concurrentie is groot.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Ik draai nu drie jaar, het is gewoon mijn grote passie. Zo blijf ik het ook beschouwen. In het begin veel oefenen en de eerste keer dat ik moest draaien voor publiek stond ik te trillen van de zenuwen! Gelukkig is dat nu minder geworden. Daarbuiten check ik veel sites met nieuwe releases en ben elke dag wel te vinden op Beatport. Vind het geweldig om legaal muziek te downloaden en soms koop ik ook nog wel wat vinyl.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Als het goed is 29 maart 2008 in de Lichtfabriek in Haarlem. Het dancefeest noemt zich Season-Style en is een nieuw concept in Haarlem. Hopelijk wordt het een knaller!

Wat zijn je toekomstplannen? Veel feesten en lekker door blijven draaien! Daarbuiten is m’n kleine studiootje af thuis dus ook maar eens proberen te beginnen met produceren.

Matthijs BliekNaam: Mattijs Bliek

Leeftijd: 20

Woonplaats: Net verhuist van Heemstede naar Utrecht.

Houdt zich bezig met: Muziek, sporten, computers.

Draaistijl: Het liefst zo breed mogelijk, maar vaak vooral house, electro, breakbeat en een beetje minimal en techno.

All Time Favourite track: Er zijn zoveel tracks die ik goed vind, ik zou er niet uit kunnen kiezen.

Favoriete label: Labels die ik erg goed vind zijn onder andere Toolroom, Get Physical, Finger Lickin’ & Frankie.

Beste dj: Ik ben ooit begonnen met draaien door Armin van Buuren, die ik nog steeds goed kan waarderen ook al ben ik een compleet andere richting in geslagen. Verder vind ik 2 Many DJ’s, Justice, Crookers, Laidback Luke, Sinden, Switch, Streetlife DJ’s en Rene Amesz erg vet.

Beste producer: Momenteel luister ik veel naar tracks van de Crookers en The Bulgarian. Deze gasten moet je zeker in de gaten gaan houden want die konden het nog wel eens ver gaan schoppen.

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Club Stalker in Haarlem en verder vooral op kleinere privé feestjes.

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Ik denk dat ik het publiek meestal goed aanvoel en mixtechnisch vrij sterk ben. Ook variëren mijn DJ sets heel erg, dus je zult nooit twee keer dezelfde set horen.

Beschrijf je ervaring van de voorronde van de Haarlem DJ contest? De draaistijlen van de deelnemers lagen behoorlijk ver uit elkaar. Ik wist van tevoren niet precies wat ik kon verwachten, dus ik heb een kwartier voordat ik moest draaien mijn cd map erbij gepakt om een openingstrack uit te zoeken en vanaf daar heb ik het terplekke uitgebouwd. Het publiek ging behoorlijk los, dat was ontzettend kicken.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Het is zeker niet makkelijk met alle DJ’s en wannabe DJ’s hier. Het is altijd voor jou 10 anderen. Als je niet produceert is het ontzettend lastig om aan de bak te komen, daarvoor heb je tegenwoordig echt contacten nodig. Daarnaast worden op ontzettend veel feesten steeds dezelfde bekende namen geboekt. Daarom is de Haarlemse DJ Contest ook zo’n goed initiatief, nu krijgen upcoming DJ’s ook een keer de kans om zichzelf te laten horen. Hier zouden andere clubs en organisaties zeker een voorbeeld aan mogen nemen.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? In de tijd dat ik trance & progressive draaide, heb ik verschillende online radioshows gehad en de producties begonnen ook te komen. Ik merkte toen alleen dat ik in de stijlen die ik nu draai veel meer creativiteit kwijt kan. Toen is heb ik mijn radioshow stop gezet en is het een tijdje stil geweest. Op een gegeven moment vond ik dat ik op het punt zat om demo’s uit te sturen. Dat heb ik

gedaan en hier sta ik dan.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Vooralsnog alleen in de Patronaat 21 december. Als dat goed gaat hoop ik vaker terug te mogen komen of in contact te komen met andere organisatoren.

Wat zijn je toekomstplannen? Vooral vaker draaien en hopelijk ergens een residency bemachtigen. Ook zijn er plannen om zelf feesten te gaan geven met een paar anderen. Het is allemaal nog een beetje vaag, maar ik hoop dat we het allemaal concreet kunnen krijgen. Ik wil vanaf 2008 weer gaan produceren, want daar heb ik de afgelopen 1,5 jaar nauwelijks tijd voor gehad en het is wel iets dat ik echt mis.

Patronaat

Stalker

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws