Vijf vragen aan Chris Liebing

Partyscene Redactie | 30 november 2007
interviews

          

“Ik ben een data jockey”

          

“Ik ben een data jockey”

De afgelopen week hebben verschillende bewoners van de Rotterdamse Kubuswoningen geklaagd over geluidsoverlast. Niet vreemd, want in één van deze architectonische hoogstandjes werken Chris Liebing en Jochem Paap (Speedy J) aan nieuwe tracks. Gesprek met een artiest die met de tijd meegaat: “Ik ben een data jockey.”

Tekst: Marcel

Jochem denkt er over na om te verhuizen naar Berlijn. Als dat gebeurt, ga jij hem dan achterna en verruil je Frankfurt voor de Duitse hoofdstad?

Chris Liebing: “Nee. Frankfurt ligt drie uur rijden of één uur vliegen van Berlijn, dus voor de afstand hoef ik het niet te doen. Daarnaast komen veel van mijn vrienden en familieleden uit de buurt van Frankfurt. Die laat ik niet zomaar achter. Ik begrijp dat je als buitenlander die naar Duitsland emigreert, kiest voor Berlijn. Het is momenteel een leuke, inspiratievolle stad. Zeker voor muzikanten en kunstenaars. Frankfurt daarentegen is een stuk rustiger. Het lijkt na acht uur ’s avonds soms wel een slaapstad. Natuurlijk zijn er in de omgeving goede clubs als de Robert Johnson en de Cocoon Club, maar niet in het centrum van de stad.”

Mr. C zegt in een interview met Love2Party dat Berlijn voor de Berlijners is en Londen van iedereen. Kun je begrip opbrengen voor zijn stelling?

Chris Liebing: “Niet echt. Weet je wat het is? De artiesten en promotors die de stad nu op de kaart zetten - neem Richie Hawtin, Ricardo Villalobos en Ewan Pearson, komen er niet vandaan. De stad heeft geen eigen muzikale geschiedenis, zoals Londen of technostad Rotterdam dat wel hebben. Bekende artiesten verhuizen naar Berlijn, ze komen er niet vandaan.”

Is er leven na de dance voor Chris Liebing?

Chris Liebing: “Daar heb ik vroeger vaak over nagedacht. Het is een vraag, vooral gesteld door vrienden, die me jarenlang heeft achtergevolgd. Het gaf me een onzeker gevoel, want wat te doen als elektronische muziek niet meer populair is? Nu heb ik daar geen last meer van. Zolang mijn fans tevreden zijn en ik gelukkig ben, blijf ik actief als dj en producer. Als je goede muziek maakt en draait, dan blijven de boekingen toch wel komen. Dat is niet alleen in de dance-industrie het geval, zo zijn er zat rockartiesten die nu nog steeds optreden.”

Jij bent een dj die met zijn tijd meegaat. Waar bestaat je set-up inmiddels uit als je optreedt?

Chris Liebing: “Uit twee laptops met de software van Final Scratch, een sampler, drie Allen & Health midi-controllers en een mengpaneel. Daarmee ben ik in staat om ter plekke edits van platen te maken. Als een bepaalde drumbeat of hihat in een plaat mij niet bevalt, zet ik er een ander geluid onder. Ik kan mijn eigen tracks draaien, en aanvullen met elementen van andere platen.”

Ben jij nou een live-artiest of toch gewoon een dj?

Chris Liebing: “Ik ben een data jockey.”

Vanavond staat Chris Liebing in de Rotterdamse Catwalk, samen met een special guest. Morgen speelt hij samen met Speedy J in de Oosterport in Groningen en in de Brabanthallen tijdens Fabolous.

 

Chris Liebing

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws