REMF People: Boris Ross

Partyscene Redactie | 23 november 2007
interviews

‘Als er ooit een bom valt op Rotterdam, dan weet ik welke schuilkelder ik induik’

Wie wel eens een muziekitem heeft gekocht bij Triple Vision op de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg, moet deze enthousiaste platenverkoper tegen het lijf zijn gelopen. DJ/producer en labeleigenaar van Luxaflex Records Boris Ross legt haarfijn uit waarom Rotterdam elektronische hoofdstad van Nederland is. “Het zelfvertrouwen keert terug, en dat merk je aan alles - de muziek, de clubs, de beleving van de mensen.”

 

Waarom is het volgens jou belangrijk dat er in Rotterdam een festival als REMF op poten wordt gezet?

Boris Ross: “Allereerst is het goed voor de scène in Rotterdam. Naast piemelhouse- en schudjebillenfeesten, vinden er veel vernieuwende clubavonden en randactiviteiten in onze stad plaats. Die kunnen wel wat meer credits gebruiken. REMF is daarom een goed festival om alles wat in Rotterdam gebeurt omtrent elektronische muziek eens goed onder de aandacht te brengen. Hoop ooit op een REMF zomereditie in het in het Euromastpark of Kralingse bos. Woodstock anno 2008!”

‘Als er ooit een bom valt op Rotterdam, weet ik welke schuilkelder ik induik’Wat is voor jou de typische sound van Rotterdam?

Boris Ross: “Rauw, hard, elektronisch, met een vleugje funk en soul. Onderverdeeld in techno, electro, hiphop, funk, broken, gabber, drum & bass, house en dubstep." 

Welke artiesten hebben de Rotterdamse dancescene op de kaart gezet?

Boris Ross: “Een greep van het topje van de Rotterdamse ijsberg en van alles wat:

 

Dj's/artiesten:

-Speedy J: Pull Overrrrrrrr. Do I need to say more?

-Alden Tyrel: Love Explosion! Rotterdams beste electro-track toen electro nog electro was. Plus master van de hardware.

-Secret Cinema aka Grooveyard: ‘Mary go wild’. Nog steeds verdwijnt elke productie linea recta in de platenkoffers van de grote boys.

-Michel de Hey: De Future-avond was mijn muzikale opvoeding.  

-Ferry Corsten: Hij maakt niet bepaald de sound waar ik achter sta, maar is wel nr. 8 DJ van de wereld. Hij doet de laatste tijd weer veel voor de Rotterdamse dancescene. Denk aan Ahoy, Euromastpark etc.

-Dj Paul: ‘is pump this party’ En nog steeds!

-Duvel Duvel: ‘Heeee wie issss ut?’ Rotterdams finest hiphop.

-Git Hyper: Scratch- en funkmaster die wat mij betreft zwaar onderschat wordt.

Platenzaken:

-Basic Beat: Thijs Verwest, Benny Rodrigues, Lemon8, Michel de Hey, Paul Hazendonk, Ronald Molendijk!

-Clone: Homebase voor de muzikale elektronische hard to find platen. Heeft aanhang van Venlo tot Tokio. 

-Demon Fuzz: Als er ooit een bom valt op Rotterdam, weet ik welke schuilkelder ik induik - die van Demon Fuzz. Eén van de best bewaarde muzikale geheimen van Rotterdam. 

-Triple Vision: Het is een fietsenzaak, een slager, het is.... Triple Vision: voor al uw drum & bass, techno, dubstep. Met meer dan 30 eigen labels. Onder meer: Citrus, Subway, Audio Assault, Stainless, Luxaflex and many more.

-Midtown: Als je bij Rotown loopt, komen de gabberbeats al naar je toe. Wie weet staat dj Paul wel handtekening te zetten in je bomberjackie.

-Shifting Gears: Voor Soul, broken, jazz moet je bij Shifting Gears zijn, en wel van woensdag toe en met zaterdag.

Clubs (de rode draad)

-Parkzicht: Geen uitleg nodig.

-Nighttown/MyTown: Blijft toch Rotterdams oude en hopelijk nieuwe trots.

-Now & Wow: Was gewoon op zijn piek één van de beste clubs van Nederland.

-Worm: Voor een opvoeding elektronische muziek moet je hier zijn.

-Off Corso: Blijft een vette club met een mooie geschiedenis.

-Waterfront: Strictly Techno! De avonden van Perry & Bas Mooy doen het daar altijd goed."

Het Rotterdamse publiek staat bekend als zeer kritisch. Hoe ga je daar als artiest mee om? Is het voor een dj/act net zo moeilijk om in een Rotterdamse club op te treden als voor een Feyenoord-voetballer in de Kuip?

Het ene moment staat het publiek volledig achter je. Draai je echter een verkeerde plaat, dan keren de bezoekers zich tegen jeBoris Ross: “Het is net als in de Kuip. Het ene moment staat het publiek volledig achter je. Draai je echter een verkeerde plaat, dan keren de bezoekers zich tegen je. Daar word je wel heel scherp van - de lat ligt lekker hoog, waardoor je extra je best doet. Alleen vind ik het Rotterdamse publiek soms ‘te’ kritisch. Ze gunnen een artiest soms niet de tijd om een verhaal te vertellen met hun muziek. Soms kom je ergens binnen om twaalf uur en dan wordt er gedraaid alsof het vier uur in de ochtend is. Veel dj's denken meer aan hun ego dan aan de muzikale inhoud van de avond, en die mag natuurlijk niet uit het oog worden verloren. Want knallen is makkelijker dan opwarmen. En hoe beter er opgewarmd wordt, des te beter de knal. Of op zijn Rotterdams: Klaarkomen is lekker, maar met goed voorspel wordt het hoogtepunt nog intenser.”

Welke talentvolle artiesten uit de Rotterdamse elektronische muziekscene moeten we in de gaten houden, en waarom?

Boris Ross: "Ik ga even voor de ‘nieuwe namen’, want de gevestigde orde krijgt aandacht genoeg.

-Taras van den Voorde is lekker bezig. Er staan veel releases in de plannig en hij heeft al platen uit op onder meer Manual, Dualblock, Octopus Records & Sound Architecture. 

-Bluntspeakers maakt gruwelijke hiphopbeats in de stijl van J-Dilla  Krijgt veel respect van the big boys uit de States. 

-Jelle Kuipers. Talentvolle producer. Hij gaf onlangs een live-set in de Exit en dat klonk veelbelovend. Heeft pas twee releases getekend op Luxaflex & op Syndikaat. 

-Steven P & Khalil zijn al een tijdje goed bezig als dj-duo en binnenkort ook als labelmanagers samen met Biological. Het label heet ‘Karakter’, en de eerste releases liggen al op de plank.

-Jeng Do. Iedereen die zijn live-sets hebben gehoord in Off_Corso en tijdens het Solar Weekend weet dat deze artiest een feestje kan bouwen. 

-Sisters Soigni. Als je ze ziet draaien, krijg je vanzelf een glimlach op je gezicht. Twee even talentvolle als mooie dames met een eigen sound."

 

Noem drie platen, gemaakt door Rotterdammers, die zo vaak zijn opgedoken in je sets, dat het vinyl inmiddels versleten is.

1. Secret Cinema - Mary go wild / Masculinity 

2. Joris Voorn - The First Sound

3. Dj Hyperactive - Wide open

Het zelfvertrouwen keert terug in Rotterdam, en dat merk je aan alles - de muziek, de clubs, de beleving van de mensen.In welke Rotterdamse clubs kom je graag?

Waterfront. Toffe programmering - variërend van tekno, hiphop, rock, electro, drum & bass, dubstep tot booty. Voor ieder wat wils dus. Bovendien kun je er nog een rondje drank halen, zonder vijftig euro lichter te zijn.

Catwalk. Momenteel ook een toffe en duidelijke ‘elektronische’ programmering. De club is een beetje van zijn lege tentimago af en trekt weer volle zalen. Niet gek met zo’n dik soundsystem.

Off Corso. Vind wel dat Off_Corso de afgelopen jaren zijn identiteit is verloren, maar het blijft een fijne club waar ik nog steeds met veel plezier kom en/of draai.

Exit: Klein maar heel fijn.

Bootleg. Iedere Rotterdamse dj heeft hier wel op een vroege ochtend zijn plaatjes gedraaid. Het is en blijft gewoon fijn om hier te komen draaien. (Alleen mag het geluid wel weer wat harder. Net als vroeger.) 

 

Hoe ervaar jij de reacties vanuit het buitenland als je zegt dat je uit Rotterdam komt?

Boris Ross: Naast het standaard XTC-, coffeeshop- en gabberverhaal is dat over het algemeen wel positief. Er is steeds meer belangstelling voor onze scene. Die waardering neemt alleen maar toe als we zo doorgaan. Het zelfvertrouwen keert terug in Rotterdam, en dat merk je aan alles - de muziek, de clubs, de beleving van de mensen.”  

Welke plaat/track typeert de Rotterdamse elektronische muziekscene als geen andere?Boris Ross: "Dat zijn er zoveel, maar als ik er één moet kiezen, wordt het toch ‘Pull Over’ van Speedy J."

Maak de volgende zin af: “Als ik in Rotterdam optreed, dan …

Boris Ross: “Hoef ik niet ver te fietsen. En zorg ik ervoor dat het publiek uit zijn dak gaat op muziek die ze wel en niet kennen.”

Boris Ross draait vrijdagavond 30 november in de Catwalk, samen met o.a. de Duitse technoheld Chris Liebing!

Boris Ross draait vrijdagavond in de Catwalk, samen met o.a. de Duitse technoheld Chris Liebing!

Boris Ross

REMF

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws