De Beats van de Binnenweg

Partyscene Redactie | 31 mei 2007
interviews

Bekijk de trailer!

Vandaag vindt in dé muziekstraat van Rotterdam De Beats van de Binnenweg plaats. Dit minifestival staat in het teken van de première van de gelijknamige documentaire. Maker Tenny Tenzer over het geluid van de Maasstad: Het Rotterdamse geluid kun je het beste omschrijven als masculien, mannelijk.”

Door de opkomst van online muziekwinkels verdwijnt het nut van een Nieuwe Binnenweg als Mekka van platenzaken langzaam maar zeker. Bovendien zijn de meeste door jou geïnterviewde dj's nog maar zelden te vinden in de platenzaken van deze 'muziekstraat'. Komt Beats van de Binnenweg wat dat betreft te laat?

Tenny: "opvallend is dat de artiesten die ik interview allemaal een eigen kijk hebben op wat de sound van Rotterdam is. Voor Serge is de kille, rauwe techno de sound van Rotterdam, Ronald Molendijk voelt er juist warmte in en Speedy J omschrijft het als schuren, zagen, krassen en beuken."Tenny: “Als journalist kun je de Nieuwe Binnenweg op twee manieren belichten. 1, Laten zien dat de vinylmarkt, en dus de platenstraat NB, de laatste jaren in zwaar weer zit door het downloadfenomeen. Of 2, laten zien dat de NB belangrijk is geweest in de ontwikkeling van elektronische muziek uit Rotterdam, voor veel dj's en producers is het een rode draad geweest in hun muzikale leven. Ik heb voor optie 2 gekozen omdat ik de culturele en muzikale erfenis van de staat wil belichten. Dus nee, De Beats Van De Binnenweg komt niet te laat, maar net op tijd.”

Heb je ‘de sound van Rotterdam’ gevonden?

Tenny: “Jazeker. Wel opvallend is dat de artiesten die ik interview allemaal een eigen kijk hebben op wat de sound van Rotterdam is. Voor Serge is de kille, rauwe techno de sound van Rotterdam, Ronald Molendijk voelt er juist warmte in en Speedy J omschrijft het als schuren, zagen, krassen en beuken. Ze zijn wel allemaal eensgezind in het oordeel dat de hardcore, oftewel gabber, een typisch Rotterdams genre is. Maar de sound van Rotterdam ligt iets dieper, in mijn ogen kun je het Rotterdamse geluid het beste omschrijven als masculien, mannelijk. Net als de Rotterdamse mentaliteit en stad. Dat hoor je ook bijvoorbeeld terug in de hiphop.”

Ga je de documentaire nog verspreiden in het Rotterdamse?

Tenny: “Ik wil eerst een producent vinden die De Beats van de Binnenweg kan pluggen bij film- en documentairefestivals. Het is evident dat hij op het IFFR en REMF wordt vertoond. (Sandra en Joachim, lezen jullie mee?!) ;-)”

Op het gelijknamige minifestival draaien Michel de Hey een discoset en Paul Elstak een disco/electro set. Waarom?

Tenny: “We wilden de avond een verrassende twist geven. Daarom hebben we hardcoregodfather Paul Elstak en techno-icoon Michel de Hey gevraagd of ze iets willen laten zien wat we niet van hen gewend zijn. Paul kwam met het idee om een disco/elektroset te draaien en Michel wilde wel een discosetje laten horen. Met het oog op de nostalgie zal de Artotheek tijdelijk getransformeerd worden tot de Blue-Tiek-Inn (populaire discotheek eind jaren tachtig op de plek waar nu de Baja zit) waar Michel en Paul vroeger ook deze muziek draaiden.”

Dit is je eindscriptie voor de School voor de Journalistiek. Welk cijfer heb je ervoor gekregen?

Tenny: “Ik ben ermee afgestudeerd. Laten we het erop houden dat het voldoende was. Eén van de beoordelaars was Henny Stoel (oud-nieuwslezeres van het Journaal). Op zich een aardige vrouw met gedegen kennis van het journalistieke metier, maar van hedendaagse muzikale documentaires heeft ze geen kaas gegeten. Zij mistte irrelevante onderwerpen als de multiculturele samenleving en drugs in De Beats van de Binnenweg.”

Programma De Beats van de Binnenweg:

 

Clone:

11.00 tot 18.00: Expositie door Erik Wijnands

16.00 tot 18.00: DJ Jeff Moore en DJ Jamie Lie a Kwie

Basic Beat:

16.00 tot 18.00: DJ Hilbert in HiFi, DJ Boris Ross, DJ Steven P, DJ Kalil en DJ Paul Hazendonk.

Underground Movement:

11.00 tot 18.00: Schilderijen van Zona, Pim Top (van The Go Steadies), Visuals van Mantik.

16.00 tot 17.30: DJ Noisebag, DJ Paul

17.30 tot 18.00: DVD presentatie Nulhoog

Artotheek

18:00 – 19:15: Th’acquisition & Beatnologic (inloop, hiphop)

19:15 – 19:45: Première documentaire “De Beats Van De Binnenweg”

19:45 – 20:15: Michel de Hey (disco)

20:15 – 20:45: Paul Elstak (disco/elektro)

21:15 – 21:45: Richelle Soigni (elektro)

22:15 – 23:00: MIT (Techno, live gitaar en een MC in de blender)

Bekijk de trailer van De Beats van de Binnenweg

Bekijk de trailer Beats van de Binnenweg HIER

De Beats van de Binnenweg

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws