Terugblikken op 2006 met Love2party

Partyscene Redactie | 2 januari 2007
interviews

Het hele jaar kun je onze meningen, ervaringen, beschouwingen en reacties lezen. Over feesten en festivals. Over concerten en dj-sets. En over muziek. Muziek die we horen als we uitgaan. Muziek die we thuis, in de auto of op de redactie draaien. De rits terugblikken op 2006 hebben we bijna afgerond, maar onze eigen terugblik op 2006 wilden we toch nog even kwijt. Jouw ervaringen, beschouwingen en meningen over de dingen die jou in 2006 bezighielden, lezen wij natuurlijk graag in onderstaand forum!

Terugblikken met JRN

JRNMuzikaal hoogtepunt: Madlib en Peanut Butter Wolf in Sugar Factory, Vikter Dupliax in Toko94, Opgezwolle in Paradiso, Now & Wow en Nighttown, Sven Vath in The Sand, CocoRosie in TENT, Dr. Lektroluv in B*U*M*B, U-Niq met Winne in Club Imax, de verschillende optredens in Rotown, Waterfont, Off_Corso en Imax tijdens REMF, alle keren DIK! in Club Rotterdam, Het winnen van de Rotown Popquiz, KRS One en EPMD in Melkweg, Tiefschwarz in Now & Wow, Dave Clarke in Melkweg, Dabrye in WORM, Daedelus in Rotown, Jamie Lidell in Orange flagship store, Pete Philly voor James Brown in Ahoy', George Clinton in Nighttown, Michel de Hey in B*U*M*B na de Dance Parade.


Muzikaal dieptepunt: Het feit dat verschillende clubs in Rotterdam niet kunnen overleven

Aanstormend talent: Rapper Winne. Tijdens de afsluiting van de Buiten Westen toer van Opgezwolle, DuvelDuvel (jammer dat Duvel er soort van mee stopt), Jawat en Typhoon liet hij als speciale gast een uitverkocht Paradiso schreeuwen: Pomp je vuist in de lucht, Rotterdam is Terug!
Beste feest van het afgelopen jaar: Verscheidene vermeldingen in het antwoord op de eerste vraag komen in aanmerkingen

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Niet helemaal, de clubscene in Rotterdam ligt op zijn gat en dat had ik niet verwacht. Ik ben wel eens positiever geweest over de uitgaansscene in de Maasstad.

Wat moet er beter in 2007? Het clublandschap!

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:

Opgezwolle - Eigen wereld

Leroy Rey en St. Paul / Soulclap
Spank Rock - Yoyoyoyoyoyo
Henrik Schwarz - Dj Kicks

Peanut Butter Wolf presents Ten Years Stones Throw

Jamie Lidell - Multiply
C-Mon & Kypski - Where the wild things are
Alden Tyrell ? Times Like These

Gnarls Barkley - St. Elsewhere
Fabric 29 - Tiefschwarz (Fabric)
DJ Serge / Vintage Future

Terugblikken met Menno

MennoMuzikaal hoogtepunt: Trentemoller - The Last Resort, Biosphere in Lantaren/Venster.
Muzikaal dieptepunt: Wat ik een dieptepunt vond was dat we maar honderd man binnenkregen bij dik. #3 in Club Rotterdam. Heb met het schaamrood op de kaken de Duitse LoSoul naar de lounge moeten praten.
Aanstormend talent: Ik heb momenteel niemand op het oog die het helemaal moet gaan maken in 2007.
Beste feest van het afgelopen jaar: Ik ben dit jaar naar eindeloos veel goede feesten geweest, maar wat me het meest bijgebleven is de nacht van 10 op 11 juni in Berlijn.
Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Een deel wel, een deel niet. Maar zo gaat het altijd.
Wat kan er beter in 2007? De oliebollen!

Cd en/of vinyl top-10 van 2006:
Daedelus Denies The Days Demise
James Holden At The Controls
Bonobo - Days To Come
Trentemoller - The Last Resort
John Tejada - Cleaning Sounds Is A Filthy Business
Helios - Eingya
Tstewart - Living Exponentially
SCSI-9 - The Line Of Nine
Sleeparchive - Hospital Tracks
Sol Seppy - The Bells Of 1 2

Terugblikken met Paul

PaulMuzikaal hoogtepunt: Twee trips naar Berlijn deze zomer, waar ik een vijftal uitstekende clubs heb bezocht en overdag lekker heb rondgeslenterd van platenzaak naar platenzaak. Twee reizen met allebei veel muzikale hoogtepunten.

Muzikaal dieptepunt: Het enigszins ‘mislukken’ van Rotterdam Electronic Music Festival. Het was echt tenenkrommend om te moeten lezen dat grootheden als Kevin Saunderson en Steve Rachmad voor een uitgestorven Maassilo draaiden. Gelukkig heb ik zelf blijkbaar de goede avonden bezocht en geen last gehad van slechte sfeer of lege zalen.

Aanstormend talent: De zesentwintigjarige Burial uit Zuid-Londen. Zijn debuutalbum op Hyperdub is misschien wel het beste debuut van 2006. Zoveel sfeer, zoveel diepte, zoveel duisternis. Die plaat zet echt alles op scherp.

Beste feest van het afgelopen jaar: Geen idee welk feest het was, maar op een broeierige juniochtend ging het behoorlijk los met Gabriel Ananda en Dominik Eulberg in de Berlijnse Panoramabar. Buiten scheen al een paar uur de zon en floten de vogeltjes, binnen leek het wel voor eeuwig nacht.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? 2006 overtrof mijn verwachtingen. Ik heb echt ontzettend veel goede dj’s, live-acts en laptopsets gezien, eigenlijk teveel om allemaal te herinneren. Daarnaast heb ik veel kunnen reizen en ging het privé ook nog eens helemaal voor de wind.

Wat moet er beter in 2007? Het nachtleven in Rotterdam. Ik woon er zelf niet maar kom er wel regelmatig en vermaak me er altijd goed. Erg jammer om te horen dat de ene na de andere club nu zijn deuren sluit en de stad in een soort van impasse zit. Rotterdam heeft gewoon veel potentie en verdient een paar vooruitstrevende kwaliteitsclubs.

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:

Trentemoller - The Last Resort

Burial - Burial

Clark - Body Riddle

Tstewart - Living Exponentially

Herbert - Scale

Thom Yorke – The Eraser

Bonobo - Days To Come

James Holden – At The Controls

Sascha Funke – Boogy Bites Vol.02

Sleeparchive – Hospital Tracks

Dabrye – Two Three

Terugblikken met John

JohnMuzikaal hoogtepunt: Ik heb weer prachtige muziek gehoord dit jaar, maar niets dat me echt van m’n stoel afblies. We leven gewoon in een tijd van muzikale recycling en upgrading, de grote lijnen zijn langgeleden al uitgezet. Niets om over te huilen natuurlijk, maar de pieken van je hoogtepunten worden met het groeien der jaren wel steeds vlakker.

Muzikaal dieptepunt: Jan Smit.

Aanstormend talent: ‘Moi’. Ik ga mezelf vanaf nu eens volop profileren als recensent, dj, producer, componist, boekenauteur, filosoof, vriend, guru, mediamagnaat, verkoper, lingeriemodel en nog veel meer. Ik ben er zachtjes aan rijp voor. ‘t Is maar dat je het weet.

Beste feest van het afgelopen jaar: Heel mijn leven is 1 groot feest. En de dagen ertussen ben ik gelukkig al weer vergeten.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Nee. Of het nu de tijdsgeest is, of dat mijn ogen eindelijk open gaan? Maar ik heb dit jaar nogal wat teleurstellende ervaringen gehad met mensen waar ik meer van verwachtte. Dat heeft toch behoorlijk indruk gemaakt. Ik denk wel dat ik daardoor gegroeid ben, maar heb er vooral meer eelt op mijn ziel aan overgehouden.

Wat moet er beter in 2007? Heel veel natuurlijk. Maar in de basis komt eigenlijk alles er op neer dat we gewoon (veel) meer respect en inlevingsvermogen voor elkaar moeten hebben. Dan komt het misschien toch nog goed met deze wereld.

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:

In willekeurige volgorde:

Roy Ayers-Virin Ubiquity remixed

Zero 7-The garden

Mkl presents-Suits&Dashikis

Maxence Cyrin-Modern rhapsodies

Aqua bassino-Rue de Paris

Defected in the house-Miami 06

Gotan project-Lunatico

Paolo Mojo-Balance 009

Air-Late night tales

Jimpster-Amour

En vooruit, even een vinyltje dan,

Kirk de Georgio presents Esoterik-Starwaves

Terugblikken met Aart Gaasbeek

Muzikaal hoogtepunt: Veel goede releases op house gebied. Qua feest was Lowlands fantastisch.

Muzikaal dieptepunt: Piemelhouse generatie. De kids kennen de klassiekers niet meer. Ik pleit voor muziekopvoedkampen! Daarnaast zie ik jammer genoeg de drum&bass scene verder wegzakken, er heerst een schaarste aan kwalitatieve releases, feesten en publiek.
Aanstormend talent: Logistics, Steven P & Khalil en Warren Fellow.

Beste feest van het afgelopen jaar: Lowlands! Daarnaast Ame en Mandy in Club Rotterdam, O&N 10 jr Hospital in 11 en Bloc Party in Paradiso.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Nee, had verwacht dat Rotterdam uit z’n muzikale en partydal zou komen, maar ondanks enkele goede initiatieven is de ellende nog groter geworden.

Wat moet er beter in 2007? Wie redt Rotterdam?

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:
11 beste house platen

Stefan Goldmann – Sleepy Hollow (Innervisions)

Ame – Rej (Innervisions)

Petter – Some Polyphony (Border Community)

SCSI-9 – Senorita Tristeza (Kompakt)

Justin Martin - The Sad Piano (Charles Webster Remix) (Buzzin Fly)
Djuma Soundsystem - Les Djinns (Trentmöller Remix) (Get Physical)
John Tejada – Cleaning Sounds is a Filthy Job (Album) (Palette)

Rockers Hi Fi "Push, Push" (M.A.N.D.Y’s Pusherman Rework) (Great Stuff)

Lazy Fat People – Big City (Border Community)
Theo Parrish - falling up (carl craig mix) (Third Ear)
Radio Slave – Creatures of the Night Part 1 (Eskimo)

5 beste Drum&bass platen

Marky & Bungle – Back Like Dat (Innerground)

Total Science & MC Conrad – Soul Patrol (CIA)
LTJ Bukem – Switch (Good Looking)

Logistics – Now More Than Ever (Hospital)
Calibre – Corner Dance (Signature)

Terugblikken met Marcel Wijnstekers

MarcelHoogtepunt: Samen met Mad’r all nite long on the wheels of steel in Club Imax, tijdens het REMF. Ja, er werd echt gedanst.

Dieptepunten: De ondergang van Nighttown, Club Rotterdam en de B.U.M.B., het schaamteloze kopieergedrag van diverse collega-sites en Fedde le Grand's ‘Put Your Hands Up For Detroit’. Als je dan toch een eerbetoon maakt aan de stad waar het allemaal ooit begonnen is, produceer dan geen kaasplaat. Of verzin een andere titel / grap.

Aanstormend talent: Petter (die meesterproducer uit de stal van Border Community).

Beste feest van het afgelopen jaar: Twee onvergetelijke avonden in Boekarest. Studio Martin met Michel de Hey all nite long op vrijdag & Kristal Club met Sven Väth all nite long op zaterdag. Alsof die Roemenen één keer peer jaar mogen feesten en alles hadden opgespaard voor dat ene weekend in februari. Zelden zo’n uitbundige partysfeer gevoeld.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Het was muzikaal alles behalve een slecht jaar. Alleen ligt het clubleven een beetje op zijn gat. 2007 wordt als gevolg daarvan het jaar van de verschuivingen in het clublandschap. De ID&T’s en UDC’s verdwijnen, kleine organisatoren nemen de scene weer over. Goeie zaak!

Wat moet beter in 2007: Er mag wel wat kritischer, maar ook met meer humor, worden geschreven over het dance-wereldje. En minder clubbers aan de dope, zodat feesten niet worden verboden. Want: niet beleidsbepalers, maar (overmatige) dopegebruikers (en -verspreiders) verzieken de scene!

Cd’s (Albums en verzamelaars)

1) Clark - Body Riddle (Warp)

2) James Holden - At The Controls (Resist)

3) Soulclap - Leroy Rey & St. Paul (Universal)

4) Trentemøller - The Last Resort (Pokerflat)

5) Mr. Scruff’s Big Chill Classics (Big Chill)

6) King Britt presents Nova Dream Sequence - Interpretations (Compost)

7) Norman Jay presents Good Times 6 (Resist)

8) Yippah - You Are Beautiful At All Times (Ninja Tune)

9) Pete Rock - Underground Classics (BBE)

10) Michel de Hey - Recorded in Rotterdam (Clone)

Tracks (tracks & remixes)

1) J Dilla ft. Common & D’Angelo - So Far To Go (BBE)

2) Sébastien Tellier - La Ritournelle Reprise (Record Makers)

3) Goldfrapp - Slide In (DFA Remix) (EMI)

4) Bugz in the Attic - Sounds Like (album version) (V2)

5) Petter - Some Polyphony (Border Community)

6) Benny Sings & The Rednose Distrikt - Miss Moral (‘Euh’-EP) (Dox Records)

7) Geiger - Good Evening (SuperMayer remix) (Kompakt)

8) Jamie Lidell - Multiply (Herbert’s Hoedown Bump Instrumental) (Warp)

9) Bonobo - Recurring (album version) (Ninja Tune)

10) James Holden - 10101 (album version) (Border Community)

Terugblikken met Martin

MartinMuzikaal hoogtepunt: De set van Andre Galluzzi op nieuwjaarsdag in de Berghain. Zelden iemand gezien die zo energievol, uitbundig en vol overgave een lange set weet neer te zetten.

Muzikaal dieptepunt: Het sluiten van de B.U.M.B. en Club Rotterdam en het stoppen van Dik.

Aanstormend talent: Quince, Warren Fellow en Sandeep.

Beste feest van het afgelopen jaar: Dit jaar dan eindelijk voor het eerst Lowlands bezocht. Een ideale combinatie van pop/rock/house/theater en de unieke sfeer. De dj set van Ame was ook een van de hoogtepunten van het jaar.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Nee en ja. Door allerlei beslommeringen was dit jaar op feestgebied gezien mager voor mij. Verder zijn er wel een aantal mooie producties en albums uitgebracht. Gelukkig was de zomer dit jaar wel lekker zomers.

Wat moet er beter in 2007? De kwaliteit van clubavonden in ons land moet beter worden. Geen eenheidsworst en honderd in een dozijn avonden, maar een gewaagde programmering zonder hokjesgeest. Hiernaast moet 2007 het jaar worden van de glimlach op de dansvloer!

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:

1. James Holden - At The Controls - Resist

2. Trentemøller - The Last Resort - Pokerflat

3. Luciano (and Salif Keita) - Yamore Remix - Cadenza 09

4. Ellen Allien & Apparat - Orchestra of Bubbles - Bpitch

5. Gabriel Ananda - Doppelwhipper - Platzhirsch 08

6. Burial - Burial - Hyperdub

7. Michael Mayer - Immer 2 - Kompakt

8. Alex Smoke - Paradolia - Soma

9. Snow Patrol - Chasing Cars - Polydor

10. Loco Dice - Orchidee - Minus 40-2

11. Microfunk - Pecan - Remote 002

Terugblikken met Susanne Woning

SusanneMuzikaal hoogtepunt: Heerlijk rondgebanjerd op bijna alle festivals dit jaar, met meestal super zonnig weer. Festival-hoogtepunten: Aril Brikha en Joey Beltram op Awakenings, Pascal FEOS en Steve Rachmad op Rockit en Modeselektor op Dance Valley. Verder heb ik mijn helden Laurent Garnier en Carl Craig back2back zien draaien op I Love Techno, ging ik behoorlijk uit mijn dak bij Patrick Chardronnet in Club 11 en waren de bezoekjes aan Club Rex (Parijs) en de Fuse (Brussel) erg vet.

Muzikaal dieptepunt: Op Dance Valley twee keer vlak achter elkaar ‘Put Your Hands Up In The Air’ moeten aanhoren om een vriendin, die DJ Jean-fan is, een plezier te doen. Verder het enorme gebrek aan publiek bij de meer alternatieve artiesten op ditzelfde Dance Valley.

Aanstormend talent: Modeselektor, Quince, Patrick Chardronnet en Martin Buttrich.

Beste feest van het afgelopen jaar: James Holden @ Club Rex in oktober. Eigenlijk vooral omdat ik helemaal geweldig vond om deze club eindelijk eens van binnen te zien. En alle verhalen over de Rex zijn waar; het was echt vet.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Zie vorige vragen.

Wat moet er beter in 2007? Organisatoren moeten toch proberen meer gedurfd en afwisselend te programmeren, met wat onbekende namen en nieuwe talenten. Ook is er volgens mij weer behoefte aan een club/ concept in de randstad, waar je elke week terecht kunt voor goede muziek in plaats van de huidige onoverzichtelijke brij van maandelijkse concepten door het hele land. Op het persoonlijke vlak moet ik echt veel meer tijd vrijmaken voor mijn muziek; de dj-skills kunnen nog een stuk beter en ik zou eindelijk wel eens willen toekomen aan het grondig doorspitten van alle productie-software die ik op mijn PC heb staan.

Cd, mp3 en/of vinyl top-15 van 2006 (in willekeurige volgorde):

1. King Britt- Nova Dream Sequence (‘Dream 14 & Dream 10’)/ (Compost)

2. Anthony Rother- Super Space Model (‘Don’t worry’)/ (Datapunk)

3. Thom Yorke- The Eraser (‘Harrowdown Hill’)/ (XL)

4. Vince Watson- The eMotion Sequence (‘Fragment 7’)/ (Delsin)

5. Peter, Bjorn & John- Writer’s block (‘Young Folks’)/ (Wichita)

6. Felix Laband- Dark Days Exit (‘Whistling In Tongues’)/ (Compost)

7. John Tejada- End Of It All (Palette)

8. Steve Reich- Remixed 2006 (Nonesuch)

9. Suburban Knight- Hi Monster (Dark Print)

10. The Youngsters- How To Kill The Idiot (Fcom)

11. Sasse feat. Kiki- Loosing Touch (Alexkid remix)/ (Mood Music)

12. Audiofly X- Lost (Mood Music)

13. Random Play- Just Like That (Alex Under remix)/ (Puzzle)

14. Rekleiner- State of Things (Connaisseur Supérieur)

15. Nightmares On Wax- Flip Ya Lid (Warp)

Terugblikken met Swan

SwanMuzikaal hoogtepunt: Ik heb heel veel leuke dingen meegemaakt dit jaar. Muzikaal gezien waren er erg leuke avonden. Onze diepere Soundamentalism-avonden met live-sets van Petter, Alex Under, Le Clic, Edo van Asseldonk en dj-sets van Darko Esser, Ortzroka, Hilbert In Hifi, Sandeep en Taras waren voor onze organisatie kleine hoogtepuntjes, al waren de laatste avonden wat rustig. De start van onze Chicago-avonden met Chuck Daniels, Superdeluxxx en Andrea waren voor mij persoonlijk een hoogtepunt. Deze sound is in Nederland nog zo ondergewaardeerd, maar leek het afgelopen jaar eindelijk een beetje van de grond te komen. Verder was onlangs mijn set in Doornroosje tijdens Planet Rose mijn absolute hoogtepunt van dit jaar. Ik moest openen tot 01:30, maar de Roos van Nijmegen ging om 00:30 al helemaal los! Wat een vibe daar!

Muzikaal dieptepunt: Gerelateerd aan muziek onlangs nog de sluiting van diverse Rotterdamse clubs, gebeurtenissen in de Maassilo en de Nederlandse partypeeps die toch nog steeds vaker kiezen voor hapklaar vermaak, dan voor kwaliteit. Gelukkig geldt dat niet voor iedereen. De kritiek op het R.E.M.F. vind ik ook erg jammerlijk, want ik ben persoonlijk van mening dat dit festival erg veel potentie heeft voor de komende jaren.

Aanstormend talent: Afgelopen zomer heb ik mijn nieuwe dj-partner ontmoet: Andrea. Qua stijl liggen we compleet op één lijn, en zij inspireert me erg. Bovendien zie ik dat ze vol passie met haar ding bezig is, en dat is voor mij een goede inspirator om met haar de studio in te duiken.

Beste feest van het afgelopen jaar: Hmmm, dat is erg lastig. Ben weer op veel feesten geweest. De kwaliteit van bepaalde feesten daalt nog steeds, en dat lijken gelukkig nog steeds een paar mensen door te hebben. Ben persoonlijk dan ook erg kieskeurig geworden waar ik mijn euro aan uitgeef. Echt een topevent kan ik zo één-twee-drie niet noemen, al heb ik wel weer leuke avonden gehad in Berlijn, waar het als Nederlander natuurlijk een walhalla is voor de diepere elektronische muziek.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Op persoonlijk vlak zeker. Mijn studie lijkt eindelijk tot een einde te komen, ik heb mijn doelen voor 2006 als dj bereikt, kreeg een leuk huisje in Rotterdam, ben een hele lieve vriendin tegengekomen, en met onze organisatie Partyficial Intelligence hebben we onze doelen zeker overtroffen. Mijn werkzaamheden voor Love2party zijn daarentegen een beetje afgezwakt, wat ik nog steeds betreur. Maar dat heeft ook weer zijn verschillende redenen. Gebrek aan tijd is eigenlijk de grote boosdoener. Desalniettemin blijft Love2party mijn grote online liefde en blijf ik met plezier mijn dingetjes doen.

Wat moet er beter in 2007? Ik ben er nog steeds van overtuigd dat meer mensen in de Nederlandse dancescene meer samen moeten werken, en daarnaast ook het succes van anderen moeten respecteren. Je bent indirect met elkaar verbonden, en dat moet internationaal ook uitgestraald worden. We zijn namelijk veel meer dan dat trance-landje van een aantal jaar geleden.

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006: Oei, eens even zoeken. Nu ga ik er een hoop vergeten, maar in willekeurige volgorde krijgen we sowieso:

Bryan Jones – Chicago Jack – Control

Goema Captains of Cape Town – Healing Destination (Troydon remix) – Down SouthMaxx Renn – Acid Jack – Jamayka

Pushin Boundaries – Keep it Going (Matt Shrewd remix) – Guesthouse

Mark Farina – Radio (Phil Weeks 2006-remix) – RobsoulStevie Wonder – I wish I was (bootleg)

Jay Tripwire – Masterbeater – Utensil (stiekem 2005)

Sound Republic & J Todd – Imaginary Lover – Spatula City

The Younsters – There Came Une Musique – (Jori Hulkkonen remix) – F Communications

Truman Industries – Love Plus (Slater Hogan’s Love Minus mix) – DAE

Terugblikken met Jos Kottmann

JosMuzikaal hoogtepunt: Toch wel weer Southport Weekender. Dit jaar ben ik twee keer geweest, waarvan vooral de novembereditie echt helemaal geweldig was. Hoogtepunten daar waren Larry Heard, Osunlade en Karizma. Verder heb ik weer hele mooi avonden gehad in Antwerpen in de Stereo Sushi. Toptent. En natuurlijk niet te vergeten het optreden van Fat Freddy’s Drop in de Sugar Factory.

Muzikaal dieptepunt: Waar ik echt van baal is dat in Rotterdam de ene club na de andere zijn deuren sluit. Waar gaat het toch heen? Ik snap er niets van. Er gebeuren zoveel leuke en goede dingen, maar niets slaat aan. Het gaat niet alleen in Rotterdam slecht, maar ook Amsterdam en Antwerpen hebben er last van.

Aanstormend talent: Diephuis met dj Marty & BjazZ

Beste feest van het afgelopen jaar: Natuurlijk Southport Weekender november editie.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Absoluut! Hoop mooie avonden gehad met zeer fijne muziek. En met Diephuis gaat het ook lekker. Een paar vaste avonden in Bar P, Club Imax en Club Rotterdam gehad. En over de grens geweest in Belgie om met Dennis Ferrer in de Stereo Sushi te draaien. We zijn nu bezig om wat op te zetten met dj Cassie6 in Rotterdam.

Daarnaast ben ik hard aan de weg aan het timmeren om mezelf als fotograaf in de markt te zetten. En daar mag ik helemaal niet over klagen. Paar grote projecten gedaan en een hoop portretten geschoten. Van modeshoots tot kleine kinderen.

Wat moet er beter in 2007? Meer foto-opdrachten. Ik wil 'full time freelance' kunnen gaan werken. Mijn website wordt ook onder handen genomen en volledig bijgewerkt. www.joskottmann.com. En natuurlijk hoop ik dat het met het uitgaansleven in Rotterdam beter gaat. Dat is nu een drama.

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:

In willekeurige volgorde zijn dit de cd’s die ik dit jaar gekocht heb en veel luister:

1: Osunlade Yoruba Records – Cinco Anos (5 years)

2: Omar – Sing

3: Southport Weekender – Classics

4: Joe Claussell – Translate

5: Kenny Dope – Black Roots

6: Soulheaven cd 2 met Osunlade

7: Kyoto Jazz Massive – 10the anniversary

8: AMP Fiddler – Afro Strut

9: Henrik Schwarz – DJ Kicks

10: Jules Deelder – Deelderythem

Terugblikken met Sandeep

SandeepMuzikaal hoogtepunt: Naast vele leuke feestjes en dj gigs, is dit vooral het feit dat er dit jaar, na een paar magere jaren, zo ontzettend veel goede muziek is uitgebracht.

Muzikaal dieptepunt: De hele zogenaamde electro-house hype. Wat een hoop rommel heeft dit het afgelopen jaar voortgebracht, zowel muzikaal als op partygebied. Hopelijk bloedt dat de komende tijd weer dood en wordt de focus weer verlegt naar house music met gevoel.

Aanstormend talent: Ik noem hier al twee jaar Warren Fellow en gelukkig lijkt hij zijn belofte nu echt in te gaan lossen. Graag noem ik hier ook twee mensen die mij het meest hebben verbaasd met hun set in onze Talent Room, namelijk dj Intensiv en Folker Zwart. Allebei nog lekker jong maar wel al een strakke set met vooral een goeie timing kunnen draaien.

Beste feest van het afgelopen jaar: Het zijn er dit jaar gelukkig weer een hele hoop geweest. Op het dj vlak zijn vooral mijn sets tijdens twee edities Profiles, de Ludique avonden, ongepland strandfeestje bij Mecca en Great Electronic Beats in Utrecht mij bijgebleven. Daarnaast genoten van Richie Hawtin tijdens 5daysoff, Extrema Outdoor, Rockit Open Air en op de valreep Cocoon @ Maassilo.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Persoonlijk gezien zeker. Onzettend veel leuke dj gigs gehad en van veel mooie feesten mogen genieten. Daarnaast is er dit jaar echt ontzettend veel goeie muziek uitgebracht, zeker in vergelijking tot de vorige paar jaar. Enige minpunt is het Rotterdam verhaal, wat ik eigenlijk niet had verwacht voor dit jaar.

Wat moet er beter in 2007? Het meeste is al ruim besproken in bovenstaande terugblikken. Rotterdam mag zeker een nieuwe muzikale injectie krijgen. Ik hoop daadwerkelijk dat er weer een paar mensen opstaan die geloven in hun eigen concept en niet door copycat-gedrag proberen om snel geld te verdienen. Minder van hetzelfde en meer diversiteit graag!

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:

Cd’s (Albums en verzamelaars)
Trentemoller - The Last Resort
Alice Russell - Under the Monka Moon II
Opgezwolle - Eigen Wereld
James Holden - At the Controls
Ame - ...Mixing
Sydenham - Electric Pussycat
Dj Kicks: Henrik Schwarz
Dr Lektroluv live @ Extrema (alleen al vanwege het feit dat de groene dokter 1 der hoogtepunten was die dag)
herondekt: Richie Hawtin - DE9 Closer to the Edit

Tracks (tracks & remixes)
Oxia - Domino
Kirk Degiorgio - Starwaves (Jimpster rmx)
Blake Baxter & Marc Romboy - The Club (Version 2)
Marlow & Delhia - Movin
Petter - Some Polyphony
Gabriel Ananda - Doppelwhipper
Sebastian Leger - Bad Clock / Ektro
Theo Parrish - Falling up (Carl Craig Rmx)
Rekleiner - State of Things (Hemmann & Kaden Rmx)
Joe T Vanelli - Get it on

Terugblikken met Mad'r

Mad'rMuzikaal hoogtepunt: Moeilijk. Ik heb me dit jaar eigenlijk alleen maar met oude muziek en edits bezig gehouden. Dus veel nieuwe muziek is aan me voorbij gegaan, hoewel ik dat in de laatste weken van december nog vergeefs heb geprobeerd in te halen. ( zie top 11) 't Viel me wel op dat de 110 bpm muziek nu echt aan het doorbreken is. Van underground tot top 40. En podcasts en online radiostations doen het erg goed wat mij betreft. Beatsinspace, Offtrack.org dat soort sites.

Muzikaal dieptepunt: Toch wel de smaak van gemiddelde partyganger. Als je aan iemands kleding al kan zien dat die persoon zichzelf niet serieus neemt (lees: geen eigen identiteit heeft) is het met muziek helemaal duidelijk. Al zie ik wel dat sommige mensen groeien. Dat moeten we dan wel weer koesteren. MAW @ The Sand vond ik ook een drama. Effe geen MAW meer voor mij. En het overlijden van St Dic. Ik als einzelganger schrik daar toch wel een beetje van. 

Aanstormend talent: Dj's: Dj Marketa uit Tsjechië en Dj Rahaan uit Chicago. Die gaan er wel komen. Producers: Mark E en Chateau Flight. Laatste is geen onbekende, maar ik heb al extra haringen besteld voor mijn tent. En qua Nederlanders Kulinair & Dulac.

Beste feest van het afgelopen jaar: Daar ga ik niet aan beginnen. Waren er teveel. Een aantal memorabele momenten: Laurent Garnier @ Paradiso, Derrick May @ CTR, Just Jamm festival (Was tegek samen met WickED), Dj Spinna @ Club Imax (waarbij we toch nog de lounge hebben gerockt tijdens de set van Spinna, hehehe), Beppe Loda @ Gay Palace. Henrik Schwarz @ 11. Joe Claussel & Osunlade @ Stereo Sushi, Glamtech (met Prince Thomas) & Soul ID @ Offcorso (Leroy Rey, Chezz en St. Paul), Motel Mozaique (Coldcut feat. Robert Owens, Daniel Wang, Greg Wilson & Idjut Boys) En de sfeer bij Vath @ Maassilo. En dan zal ik er nog wel een paar gemist hebben.

Voldeed 2006 aan je verwachtingen? Ik ben al jaren niet waar ik zou willen zijn. Gelukkig maar denk ik dan. Anders had ik al onder grond kunnen gaan liggen. Maar plannen heb ik natuurlijk wel. En 2006 was in R'dam een goed begin voor het bouwen van zwarte muziekscene. Loosefit, Strange Fruit, Crime Jazz en Motel Mozaique hebben daar flink aan bij gedragen.

Wat moet er beter in 2007? En dat vraag je aan mij ? (lacht sneaky) R'dam is een beetje zoals Detroit al jaren is. Er gebeuren nog wel een paar nieuwe dingen, maar omdat er geen eenheid is blijven het losse flodders. En er zijn geen echte Rotterdamse house- en technohelden meer. Voorn en De Hey doen het goed in het buitenland, maar je wil eigenlijk niet zo'n muzikale spookstad worden als Detroit waar de helden in het buitenland het veel beter doen dan in je eigen stad. De enigen die R'dam nog een beetje rocken zijn Michel de Hey en Miss Monica. Die kunnen rekenen op volle zalen. En persoonlijk zou ik graag Rahaan willen boeken en wel op Lowlands willen staan. Maar dat laatste zal nog wel effe een droom blijven .. of toch niet?

Cd, mp3 en/of vinyl top-11 van 2006:

1 Vince Watson - Rendevous
2 Chateau Flight - Baroque
3 Owusu & Hannibal - What It's About
4 Alle Populair Peoples Front 12 inches
5 Kano - It's War ( Serge Santiago & Tom Neville instr. edit)  
6 Peven Everett - All my life
7 Azymuth - Melo Dos Dois (Harmonic 313 Mix)
8 John Arnold - Inside ( Henrik Schwarz remix)
9 J Dilla - E=Mc2
10 Copyright feat Song Williamson - He is (Dennis Ferrer & Jerome Sydenham Vox Mix)
11 Todd Terje: Madeline Bell - That's what friends are for ( Tangoterje Forlengse) & Earth Wind & Fire - Kalimba Tree ( Todd Terje Re-Kutt)

Eerder blikten we terug met:

Laidback Luke

Nuno dos Santos

Olaf Boswijk & Edo Salgado

Benny Rodrigues

Cliff de L'Isle

Guuz Hoogaerts

Michel de Hey

Sascha Bursian

Warren Fellow

Darko Esser

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws