Nederlandse drum & bass-scene springlevend

Partyscene Redactie | 8 november 2006
interviews

De Nederlandse scene wordt alsmaar groter

Wat is er nu meer dan tien jaar na de introductie over van de eens zo florerende drum & bass-scene? Kunnen we na al die jaren stellen dat de energieke muziekstijl dood is? We vroegen het aan een aantal insiders, te weten organisatoren Pim Schots (Major League) en Rik Peters (Subtronics), Nederlandse producer Martyn (Revolver / play:musik) en James Ronaghan van het New Yorkse producers collectief Mathematics (Social Studies).

Tekst: Aart Gaasbeek

MartynHoe ben je met drum & bass in aanraking gekomen?

Pim Schots: "Ik luisterde vanaf 1995 veel naar house en hiphop. Door house ben ik een iets andere hoek ingeslagen. Langzaam heb ik een eigen smaak ontwikkeld die neigde naar de sound van Good Looking Records."
Rik Peters: "Ik hoorde ‘Circles’ van Adam F in ‘95 en daaropvolgend zijn album op F-Jam (één van de betere d&b albums ooit gemaakt) en was meteen verliefd. Ik ben toen dieper in de muziek gedoken en kwam natuurlijk al snel uit bij Good Looking, Moving Shadow, V Records, Roni Size en kornuiten, Ed Rush & Optical, Photek, Ram Rec. van Andy C etc"

Martyn: "De allereerste drum & bass-plaat die ik kocht was gemaakt door Photek in 1994. Sindsdien heeft drum & bass me nooit meer losgelaten."
Mathematics: "Begin jaren '90 was er een grote ravescene in New York. Daar werden alle stijlen door elkaar gedraaid - acid, trance, hardcore, breakbeat. Het maakte niet uit, iedereen ging los op alle stijlen. Breakbeat trok me het meeste aan. Dit is geëvolueerd in drum & bass en het heeft me sindsdien niet meer losgelaten."

Wat trekt je aan in drum & bass?

Pim Schots: "Drum & bass is een genre waarin alle muziekelementen die ik tof vind in zitten."

Rik Peters: "De energie en diversiteit in de muziek trekken mij aan. Het is ook stoere muziek waarmee je je als dj kan onderscheiden. Qua sfeer zijn drum & bass feesten uniek."

Martyn: "Voor mij is drum & bass een platform waarin een heleboel muzikale invloeden samen te brengen zijn, en dat maakt het interessant. Of je nu op een jazz, house, techno, hiphop, metal of rnb tip zit, het is allemaal te vertalen naar drum & bass. Wat dat betreft gebeuren er altijd wel interessante dingen in deze muziekstijl."
Mathematics: "De energie in drum & bass is uniek. Die vind je niet in ‘4 on the floor’ housemuziek. Daarnaast zorgen de breaks voor natuurlijke funk."

Wat is de huidige staat van de Nederlandse drum & bass scene?

Pim Schots: "De Nederlandse scene wordt alsmaar groter. Met name op producer niveau is Nederland Engeland aan het inhalen. De tijd is nu aangebroken dat ook Nederlands talent headliners kunnen zijn op een feest in het buitenland."

Rik Peters: "Op productioneel vlak is Nederland booming, maar de partyscene is enorm geslonken. De tijden dat je grote clubs structureel met drum & bass vol kan krijgen is voorbij. Het is tegenwoordig weer volledig teruggekeerd in de underground, met een kleinere maar nog steeds fanatieke aanhang. In de scene is een schaarste aan nieuwe helden die de positie van de oude garde over kunnen nemen. De tijd dat de hele stad uitloopt om artiesten als Goldie of Ed Rush te zien is voorbij. De overkill aan slecht georganiseerde drum & bass-feesten is de nekslag geweest voor de scene, die zich nu weer aan het hergroeperen is."

Martyn: "Ik vind dat Nederland een gezonde drum & bass-scene heeft, er zijn wellicht minder feesten dan een paar jaar geleden, maar de kwaliteit is hoger. Ook op producers- en dj-vlak is de kwaliteit alleen maar toegenomen. We hebben nu topnamen als Noisia, Black Sun Empire, Limewax, ikzelf en nieuwkomers Icicle & Switch die in de rest van Europa en de USA bekend zijn, feesten als Major League, Red Zone, Subtronics, Blackout en IchiOne trekken ook bezoekers uit Belgie, Duitsland en Engeland."

 

Mathematics

Hoe hecht is de Nederlandse drum & bass-scene, vergeleken met het buitenland?

Martyn: "Er zijn landen waar het beter is, maar er zijn er ook veel waar het slechter is dan in Nederland. Duitsland en Belgie hebben goede scenes met hoge kwaliteit aan releases en feesten, Engeland is en blijft de bakermat, de VS heeft een aantal steden waar het erg goed gaat. Ik denk niet dat we hoeven klagen in Nederland. De venues en soundsystems zijn over het algemeen goed, er is een steady achterban voor de meeste evenementen, de promotie is goed en de entreeprijzen nooit te hoog."

Kun je spreken van een New Yorkse drum & bass-scene?

Mathematics: "In New York heeft drum & bass eind jaren ’90 gepiekt. Het was de tijd van Reprazent en artiesten als Photek en Source Direct die door majors werden getekend. In die tijd waren er wekelijks grote raves in New York. Om de één of andere reden waren mensen het al snel weer beu en verdween het terug in de underground. Ik denk dat men bang was van het tempo en het toen populaire agressieve geluid. Tegenwoordig is de populariteit van drum & bass in New York aan het toenemen. Vooral voor muzikale en soulvolle drum & bass. We hebben een nieuwe clubavond genaamd ‘The Secret Night of Science’ in Club Love waar soulful drum & bass wordt geprogrammeerd. We durven eindelijk weer te spreken van een drum&bass renaissance."


Zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande in de drum & bass-scene?

Pim Schots: "Muzikaal gezien timmert Nederland hard aan de weg. Producers als Noisa, Black Sun Empire, Martyn, USB, Icicle & Switch, Drum Origins, Spinor brengen veel gevarieerde drum & bass-releases uit van hoog niveau."

Rik Peters: "Het is goed om te zien dat nu eindelijk Nederlandse producers doorbreken. Daarvan zijn het vooral Martyn en Drum Origins die kwalitatieve producties afleveren. Internationaal gezien komt er nog genoeg kwaliteit uit, vooral van de kant van Calibre, Marcus Intalex en Hospital records. LTJ Bukem komt na een pauze van twee jaar in 2007 terug met nieuwe releases op zijn Good Looking label."

Martyn: "Ik zou graag wat meer verrast worden door het hedendaagse aanbod, veel producers spelen op safe met hun releases. Dat vind ik jammer, want er is nog zoveel mogelijk binnen het spectrum. Ook qua nieuwe talenten. Het zijn dan wel nieuwe namen, maar bijna niemand brengt ook echt een frisse sound. Toch zijn er ook lichtpuntjes: mensen als Marcus Intalex en D-Bridge blijven vernieuwen, net als een aantal nieuwe talenten, zoals Survival, Break, Noisia.

Drum&bass @ REMFHeeft dit muziekgenre toekomst?

Martyn: "Zolang er producers ontevreden zijn met de huidige staat van de muziek, heeft drum & bass toekomst. Ook op dj-vlak is er nog veel te verbeteren - teveel dj's houden het bij 'nieuwe plaatjes achter elkaar draaien', terwijl er veel meer mogelijk is. Kijk maar eens naar de routiniers binnen de techno en house, waar zoveel meer veelzijdigheid is."

Houden jullie je momenteel bezig met nieuweinitiatieven op het gebied van drum & bass?

Pim Schots: "We zijn altijd met nieuwe dingen bezig. Classified krijgt wat nieuwe boosts met onder meer dubstep erbij. Met Major League zijn we druk bezig om nog meer publiek te benaderen. Op 24 november hebben we Roni Size & MC Dynamite in het Paard. We gaan dus gewoon door met het promoten van drum & bass. Of het nu gaat om feesten, platenverkoop of dj-gigs."

Rik Peters: "We gaan onze samenwerkingen met Hospital en Good Looking uitbreiden. Zo keren deze avonden terug in Rotterdam en Amsterdam. Maar voordat het zover is, eerst samen met Major League een drum & bass-tweedaagse tijdens het R.E.M.F."

Martyn: "Ik ben zojuist zes weken in de Verenigde Staten geweest voor optredens en studiowerk. De Red Zone-avonden die ik samen met Nymfo, Pressure en mc Jay organiseer, lopen prima. De eerstvolgende is op 18 november met Goldie, Doc Scott en MC Lowqui in de Effenaar in Eindhoven. Daarnaast ben ik met remixwerk bezig. Er komt een 12" van mij uit op het Ierse Bassbin-label en er staat een aantal van mijn tracks op de verzamel CD "Dat:Music" op het Engelse Revolver label (van Marcus Intalex), die eind dit jaar uitkomt."

Mathematics: "We werken al enige tijd aan ons debuutalbum. Daarbij benaderen we drum & bass als songs door samen te werken met vocalisten en de klassieke songstructuur naar de dansvloer te vertalen. Ik ben vanaf begin november op tournee in Europa waar ik optreed in Nederland, Engeland, Zwitserland, Portugal en Duitsland."

Ten slotte: is drum & bass dood?

Pim Schots: "Absoluut niet. Mensen die dat beweren moeten maar eens naar een feest gaan. Als er iedere maand drum & bass-feesten zijn die duizenden bezoekers trekken, dan is de scene springlevend. Iedere dance-stroming heeft het moeilijk nu. Drum & bass gaat nog steeds mee en ontwikkelt zich op een positieve manier."

Rik Peters: "Voor de buitenwereld lijkt het alsof er niets meer gebeurt, maar als je je erin verdiept dan zie je dat de scene springlevend is. Er zal altijd een nieuwe generatie komen die zich aangetrokken voelt tot de muziek. Voor de liefhebber zijn er nog genoeg leuke feesten en goede muziek."

Martyn: "De hele 'drum & bass is dood'-discussie is voor mij nooit aan de orde geweest. Het is ontstaan doordat de media niet meer wist wat te schrijven over drum & bass, zoals een aantal jaar geleden ook gabber 'dood' werd verklaard. Ik ben drukker met dj'en en produceren dan ooit tevoren en dat geldt voor een heleboel mensen. Dus het is zeker niet dood."
Mathematics: "Zeker niet. In Amerika zitten we middenin een revival en internationaal gezien groeit het gestaag. Het feit dat het niet meer door de strot wordt geduwd, betekent niet dat de muziek dood is. Je moet gewoon wat dieper graven. Dan zie je een heel gezonde scene. Ik ben al dat gezeur beu. Bekijk het liever positief en, beter nog, probeer zelf wat bij te dragen."

Dat drum&bass niet dood is, bewijzen organisaties Subtronics en Major League. Zij slaan de handen ineen en organiseren een drum & bass-weekender tijdens het R.E.M.F. Vrijdag 10 november host Subtronics Club Rotterdam met gastdj’s Marcus Intalex, Mathematics en Martyn. Zaterdag 11 november host Classified (georganiseerd door Major League) Waterfront met gastdj’s Bad Company en Noisia. Wil je vrijkaarten winnen voor deze drum & bass-weekender? Stuur dan een e-mail naar aart@love2party.nl

www.remf.nl 

www.club-rotterdam.com 

www.waterfront.nl

www.myspace.com/martyndnb

www.socialstudiesmusic.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws