Rotterdam Electronic Music City: Ronald Molendijk

Partyscene Redactie | 1 november 2006
interviews

Teveel clubs spelen op safe

De tijd van Nighttown is geweest. Een unieke tijd. De begindagen van de house, een tijd waarin mensen openstonden voor nieuwe muziek. Alles viel op z'n plaatsHet tweede weekend van november staat Rotterdam, zowel ’s avonds als overdag, drie dagen lang in het teken van elektronische muziek. Natuurlijk worden vele internationale artiesten naar de Maasstad gehaald, maar waar het tijdens deze testeditie van REMF vooral om gaat, zijn de dj’s en producers van eigen bodem. In deze serie enkele Rotterdamse dance-coryfeeën aan het woord. Dit keer het gezicht van Nighttown in zijn hoogtijdagen en tegenwoordig Club Imax-uitbater Ronald Molendijk. “Een nieuw urbanpodium? Laten we dan ook een apart podium neerzetten voor soul, smartlappen, reggae en popmuziek.”

Wat is voor jou de typische sound van Rotterdam? Zijn er naast gabber nog andere dance-stromingen die een typerende Rotterdamse sound hebben?

Ronald: “Soul, funk, house en hiphop. En er zal vast een gezonde Nederlandstalige meezingers dijenklets circuit in deze stad zijn, maar die gaat gelukkig langs me heen.

Rotterdam heeft, vanwege de algemene structuur (de gebouwen) van de stad, een techno-uitstraling. Het ligt voor de hand om dat dan ook als Rotterdamse sound te nemen. Bij nader inzien, denkend aan Rotterdamse succesvolle initiatieven en artiesten als ‘Latin Lovers’, ‘Speedy J’, ‘MTC Party’s’, ‘Hollywood Music Hall’, ‘U-Niq’, ‘Postman’ en ‘E-Life’, moet ik concluderen dat Rotterdam een heerlijke smeltkroes is van stijlen en sounds.”

 

Wat is volgens jou de mooiste plaat ooit door een Rotterdammer geproduceerd?

Ronald: “Dat zijn er zoveel. Een keuze hieruit is onmogelijk, echt onmogelijk. Of, wacht, ik heb toch een top drie. 1) De Schrik van Rotterdam van Frededique Spigt, 2) Rotterdam bijvoorbeeld van Noodweer, en natuurlijk op 1 Rotterdam Ech Wel (Amsterdam? Waar Lech Dat Dan?) van de Euromasters.”

 

Wat vind je van het huidige clubbeleid in Rotterdam?

Ronald: “Wat betreft het muziekaanbod spelen teveel clubs op safe. Je ziet steeds dezelfde namen op het podium. Maar als je goed zoekt, is er toch ook veel leuks te vinden in dat grote aanbod. Wat ik erg leuk vind, is dat de clubs goed zijn verspreid door de stad, en dat elk gebouw een eigen cultuur en uitstraling heeft.”

 

De Euromasters veroverden het muzikale hart van Ronald met het nummer Rotterdam Ech Wel (Amsterdam, waar lech dat dan?)Kan Nighttown na de heropening, met dank aan een grote bierbrouwer, ooit de dance-tempel van weleer worden?

Ronald: “Nee, die tijd is geweest. Een unieke tijd. De begindagen van de house, een tijd waarin mensen openstonden voor nieuwe muziek. Alles viel op z'n plaats. Inmiddels ontpopt zich een nieuwe cultuur. Ook weer helemaal te gek! Met veel stapmogelijkheden, zonder platen die overslaan (met dank aan de nieuwe techniek) en heel veel nieuwe muziek.”

 

Ben je als artiest gezegend met de muzieksmaak van het Rotterdamse publiek?

Ronald: “Ja, als je hier overeind kan blijven, dan lukt het overal. Rotterdam heeft een zeer kritische publiek. Ik denk zelfs dat daarom de Marsmannetjes weigeren om hier te landen. Mochten ze per ongeluk in deze stad landen, dan lees je een dag later op het internet (met name dit forum) en in de regionale krant dat ze er gek uitzien, dat ze een raar accent hebben, dat de kleur van het ruimteschip niet mooi is, en dat de landing veel beter had gekund. Nee, ik begrijp die marsmannetjes wel.”

 

Welke reeds gesloten Rotterdamse club/disco mis je het meest?

Ronald: “De Energie Hal, met stip op 1. Heerlijk overdekt gaan op je rollerskates. Ja, met stip op 1.”

 

Stelling: In het buitenland zeg ik meestal dat ik Amsterdammer ben, omdat ze anders geen idee hebben waar ik vandaan kom.

Ronald: “Ben je gek geworden?”

 

De gemeente Rotterdam wil vijftien miljoen uittrekken voor een urbantempel. Vind je dat een goed voornemen?

Ronald: “Nee. Dit is discriminatie van een muzieksoort, verzonnen door een wethouder of ander stadhuisgeneuzel die totaal geen idee heeft waar het over gaat. Doel van zo’n voornemen, is laten zien hoe goed je als bestuurder je voeten nog in de samenleving hebt staan. Een urbanpodium? What the fuck is dan urban? Mijn God, laten we dan ook een apart podium neerzetten voor soul, smartlappen, reggae en popmuziek. Ja, roept u maar, er komt ieder jaar wel een stroming bij. Vergeet daarbij niet per podium een miljoentje of drie uit te trekken voor de jaarlijkse programmering en twee a drie miljoen voor het personeel, en nog iets voor het onderhoud van het pand.

Beste bestuurder, in de muziek is de integratie en samensmelting heel erg goed gelukt. Kijk eens naar een videoclipzender, luister eens naar muziek, bezoek eens een concert, of hou je erbuiten en los belangrijke problemen op. Redt dan ook meteen al die Rotterdamse podia die jij en je medebestuurders bijna kopje onder hebben laten gaan!”

 

Wie is veruit het meest belangrijk geweest voor Rotterdam als stad der elektronische muziek?

Ronald: “Bob Moog.”

 

Wie wordt de nieuwe Rotterdamse danceheld?

Ronald: “De brandweerman die iemand redt uit een brandende club?”

 

Rotterdammers staan bekend als een zeer kritisch publiek. Zijn ze soms te kritisch of is dat juist een goede eigenschap?

Ronald: “Dat is een goede eigenschap. Daarmee kweek je karakter op het podium.”

LMC Connection in Club Imax, afsluitend o.a. DJ SpinnaClub Imax tijdens het REMF-weekend:

Donderdag 9 november:

Club: Rainer Truby, Dijf Sanders LIVE, Infrared a.k.a. Colonel Red, Major B (live performance)
Foyer: Somethin ‘Else Soundsystem: Biological feat. Think (Live), C-O-N-E and Family (Live), Dogdaze, Gentle
Visuals: Urbi et Orbi

Vrijdag 10 november:

Club: LMT Connection, George Expericience. Aansluitend DJ Spinna (USA) WickEd, Diephuis featuring Marty & Bjazz.

Foyer: Love2Party Soundsystem


Zaterdag 11 november

Club: Gregor Salto, Ricky Rivaro & Ron Stuts
Foyer: WickE&Prunk Le Funk

Ronald Molendijk

Club Imax

Lees ook de antwoorden van Joris Voorn en Joachim Marijnen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws