Ellen Allien

Partyscene Redactie | 19 december 2006
interviews

Wij worden in Berlijn beschouwd als kunstenaars

Wij worden in Berlijn beschouwd als kunstenaars

Ellen Allien is, met haar zeer gewaardeerde BPitch-label en drukbezette dj-schema, de Miss Djax van Duitsland. Vrijdag is ze te bewonderen in 11. Interview met een dame die haar zaakjes wel op orde heeft. Inclusief prive-producer. Want: "Dat is heel normaal."

Tekst: Marcel

Stel ik ben een producer, op zoek naar een contract bij Bpitch Control. Waar moet mijn muziek aan voldoen?

Ellen Allien: "Bpitch Control is een alternatief dancelabel. In die zin dat we geen geijkte elektronische muziek uitbrengen. Ik ben in '97 met Bpitch begonnen, omdat er geen plaats was voor mijn eigen muziek. Je had destijds in Berlijn de keuze uit Tresor (veelal stevige Detroit techno), Masterminded For Success (snelle, melodieuze house en techno) en Space Teddy (experimenteel dance label, opgericht door o.a. Dr. Motte). Het enige alternatief voor mij was om mijn platen zelf uit te gaan brengen, en een broedplaats te creeeren voor alternatief muzikaal talent. Dat betekent voor nieuwe artiesten dat de sound af moet wijken van de mainstream. Geen easy going techno, geen platte house en trance. Maar originele elektronische muziek met diepgang.

Daarnaast eis ik exclusiviteit van alle artiesten die tekenen bij Bpicth. Dat is noodzakelijk, anders kunnen we niet bestaan. Wij schieten er niets mee op dat een artiest na een succesvolle release zomaar overstapt naar een major label. Ik heb vier mensen in dienst. Zij zorgen ervoor dat de artiesten ook voldoende boekingen krijgen. Wij brengen dus niet alleen je muziek uit, we regelen je gigs. Een eerlijke overeenkomst, toch?"

Bpitch Control is een alternatief dancelabel. In die zin dat we geen geijkte elektronische muziek uitbrengenJe bent opgegroeid in Oost-Berlijn, vlakbij de Muur. Is je leven als 'vrijgevochten artiest' het resultaat van een enigszins onderdrukte jeugd?

Ellen Allien: "Zo zou je het wel kunnen stellen. Ware het niet dat wij in Berlijn worden gestimuleerd om dit leven te leiden. Dj's en producers worden zeer gewaardeerd en zelfs beschouwd als kunstenaars. Het gaat nu heel erg goed met de stad, in tegenstelling tot de jaren voor de val van de muur. De kunst en muziekcultuur bloeien helemaal op. Daar wordt door de overheid dan ook veel geld in gepompt. Daarbij moet de stad het hebben van het toerisme, beseffen ook onze beleidsbepalers. Berlijn is een heel liberale stad geworden. Sluitingtijden voor clubs zijn er niet. Je kunt nog gewoon roken in uitgaansgelegenheden. Als ik in Spanje, Italie en Frankrijk - met heel conservatieve regeringen - ben geweest, besef ik hoe goed wij het nu in Berlijn hebben."

De muzikale hype van Berlijn is minimal techno. Wat wordt de next big thing?

Ellen Allien: "De minimal-sound wordt steeds breder. Producers experimenteren de laatste tijd steeds meer met deze muziek. Warme Zuid-Amerikaanse producties van Ricardo Villalobos en Luciano, die nu ook vocalen bevatten, worden veel verkocht in de platenzaken van Berlijn. Verder bloeit de Grime-scene bij ons momenteel helemaal op. En is er ook nog steeds ruimte voor hiphop- en drum & bass-feestjes."

Hoe omschrijf jij je dj-stijl?

Ellen Allien: "Ik draai hypnotic electech. Wat dat is? Elektronische muziek zonder grenzen. Oldskool house, breakbeats, electro, house en techno, van mij kun je alles verwachten. Alleen geen platte meuk."

Je meest recente studioalbum is een samenwerking met Apparat. De vorige drie albums produceerde je ook al niet alleen, maar samen met Smash TV. Ben jij het klassieke voorbeeld van een drukbezette dj, die over de rug van gerenommeerde producers ook faam als producer maakt?

Ellen Allien: "Ik ben gewoon geen nerd die zich wekenlang alleen in de studio kan afzonderen. Daarom werk ik samen met goede en bevriende producers die mijn ideeen omzetten in muziek. Dat is heel normaal. Zo werken veel artiesten. Dacht je dat de heren van Depeche Mode zelf hun muziek maken? Of Miss Kittin en Westbam? Zij hebben allen een eigen producer. Waar het om gaat, is dat de muziek klinkt zoals de betreffende artiest vindt dat het moet klinken."

Ellen Allien draait aanstaande vrijdag in het Amsterdamse 11 tijdens een feestje, georganiseerd door onze collega's van DJ Broadcast.

Ellen Allien

Bpict Control

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws