Coldcut over Sound Mirrors

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Medicijn voor mannenproblemen


Jonathan Moore en Matt Black vormen al sinds de jaren 80 het duo Coldcut. In die tijd scoorden ze flink wat hits in de toen net opbloeiende housescene. Bovendien waren zij een van de eersten die echt werk maakten van remixes, zoals de legendarische mix die ze maakten van Eric B. & Rakim's 'Paid In Full'. Daarna verdwenen ze wat naar de achtergrond, maar zaten niet stil. Zo werd er bijvoorbeeld het label Ninja Tune opgericht. Af toe verschijnt er een nieuw album. De eerstvolgende heet Sound Mirrors en ligt sinds gisteren in de winkel.

Tekst: Marco Demoet

Waar hebben jullie al die tijd sinds het laatste album gedaan?
Jonathan:
"We zijn al een lange tijd bezig met de nieuwe plaat." Matt: "De laatste acht jaar zijn we op zoek gegaan naar interessante mensen om mee samen te werken. Ook hebben we gezocht naar interessante geluiden voor onze collages. Daarnaast waren we druk bezig met Ninja Tune, films en onze relaties. Op een gegeven moment hadden we genoeg materiaal voor onze sculpturen." Jonathan: "We hebben ook heel veel opgetreden. De laatste tournee duurde wel drie jaar. Toen hebben we eerst even wat rust genomen en daarna zijn we pas echt begonnen met dit album. In de tussentijd slokte Ninja Tune ook behoorlijk wat tijd op en zijn we met andere projecten bezig geweest. Ik heb bijvoorbeeld een toneelstuk met de naam "Sound Mirrors" gemaakt voor de BBC. En voor diezelfde BBC hebben we een remix gedaan voor de Dr.Who-tune." Matt: "Aan dat toneelstuk kun je meteen zien dat bij ons alles door elkaar loopt. De naam van dat stuk is ook de titel van ons nieuwe album." Jonathan: "Juist, een hoop dingen die ik voor het toneelstuk maakte, zijn juist op het album terechtgekomen. Ook zijn Matt en ik nog vaak in de clubs te vinden, ik draai nog met regelmatig in de Fabric."

Het nummer 'Mr. Nichols', met de vocalen van Saul Williams, steekt met kop en schouders boven de rest uit. Vertel eens wat meer over dat nummer?
Jonathan:
"Het is ook mijn favoriet. Het nummer gaat over de crisis waarin de mensheid momenteel verkeert. Dat klinkt zwaar, maar het is echt iets om over na te denken. Het begon met dit boek dat mijn leven totaal heeft veranderd: "Manhood" geschreven door Steve Biddulph. Het gaat over de problemen waar vooral mannen mee te kampen hebben en hoe we die moeten oplossen. Het begint met het aantonen dat er wel degelijk een crisis is, bijvoorbeeld het feit waarom zo veel mannen zelfmoord plegen en dat negentig procent van de probleemgevallen op scholen jongens zijn. Vervolgens komt het boek met oplossingen voor die problemen. Daaruit blijkt dat het allerbelangrijkste is dat je een goede relatie met je vader hebt. Ik heb dit boek afgelopen januari gelezen en met Kerst had ik zojuist een vreselijke ruzie met mijn vader gehad. Na het eerste hoofdstuk heb ik hem meteen gebeld en onze relatie is sindsdien beter dan ooit. Dat is het beste wat me dit jaar is overkomen. Als alle mannen in de wereld hun problemen op zouden lossen, dan zou er een stuk minder ellende zijn. Daar gaat het nummer over. Ikzelf heb me regelmatig hetzelfde gevoeld als Mr. Nichols." Matt: "Een ander belangrijk aspect is dat je regelmatig moet pauzeren en je minder moet laten leven. Een hoop mannen zitten hun hele leven vast in een tredmolen, vooral diegene die voor de grote multinationals werken. Wat verder erg mooi is aan het nummer is dat Saul gewoonlijk altijd heel erg boos klinkt, maar op dit nummer juist heel erg chill is. Daardoor is zijn boodschap nog krachtiger." Jonathan: "Een vriend van mij, de ontwerper Tibor Kalman, vertelde me ooit: Hoe heftiger de boodschap is, des te luchtiger moet de opmaak."



Nu uit: het nieuwe album Sound Mirrors

Jullie laten je tracks graag remixen door andere producers. Wat kunnen we dit keer verwachten?
Jonathan:
"De eerste single 'Everything Is Under Control' is net uit. Daarvan is al een aantal remixes verschenen, o.a. van DJ Kontaro en Solid Groove We zijn gek op remixes!" (De nieuwe single 'Man in a Garage' bevat o.a. remixen van Bonobo en Lemon Jelly - red.) Matt: "Tegenwoordig is een remix meer een marketingtool. Dat gegeven hebben wij op onze eigen manier aangepakt. Een van de nieuwe remixes is gemaakt door iemand zonder ervaring: Daedelus' Hydraulic." Jonathan: "Hij is de zoon van een goede vriend van mij. Zijn vader maakte zich zorgen over hem en vroeg mij of ik niet een baantje voor hem wist. Dat heb ik erg letterlijk genomen."

Het nieuwe album van Coldcut - Sound Mirrors - is nu verkrijgbaar. Doe mee aan de opmerkelijke CCTV-competitie. De opdracht is simpel: bezoek een concert van Coldcut en neem een digitale camera mee. Film vervolgens alles wat je interessant vindt, zolang het maar op de een of andere manier gelinkt is aan het concert van Coldcut. Stuur het op, en win prijzen!



Dit interview is verschenen in GLAMCULT.
De aankomende editie is vanaf donderdag verkrijgbaar

Coldcut
Ninja Tune

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws