Het urbangevoel van DJ Chuckie

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ook ik stond vroeger wel eens in Parkzicht te springen op de Parkneger


Urban. Sommigen vinden het een vies woord. Vooral omdat het fenomeen zo uitgemolken wordt door snelle marketingjongens en handige muzikanten die met gelikte platen, hit na hit scoren. Maar wat vinden de bekendste urban dj's/producers er eigenlijk zelf van? Na Mr Wix en Hitmeister D geven we het woord aan DJ Chuckie.

Naam: Clyde Sergio Narain alias DJ Chuckie
Leeftijd: 27 jaar.
Woonplaats: Den Haag
Muziekstijl: Whatever I feel like!
Waar liggen je roots? Ik ben geboren in Paramaribo, Suriname. Een aanrader voor mensen die willen genieten van zon en overheerlijk voedsel.
Waar ben je met regelmaat te zien? Now & Wow, Club Silly, Asta, Jimmy Woo etc. Het buitenland op zich is inmiddels ook een soort residentie aan het worden. Duitsland, Italie en Aruba zijn ondermeer landen waar ik momenteel veel gevraagd wordt.
Waar ben je momenteel mee bezig? Op dit moment ben ik bezig met de voorbereidingen van mijn soloconcert in de Heineken Music Hall, aanstaande zaterdag 22 oktober. Het is de grote afsluiter van mijn Dirty Dutch Solo Tour, waar inmiddels al meer dan 15.000 mensen op af zijn gekomen.
Wat is urban voor jou? In de media is het woord gebruikt als verzamelnaam voor 'zwarte' muziekstromingen als hiphop, R&B, dancehall etc. Dit omdat er gewoon een verzamelnaam gezocht werd voor deze genres bij elkaar. Hetzelfde is overigens ook met housemuziek gebeurd. Alle subgenres bij elkaar vallen nu voor het gemak onder de noemer dance. Maar urban moet je ook zien als een lifestyle, waarin muziek en kleding een belangrijke rol spelen en bijna niet los te koppelen zijn.
Favoriete muzikanten: Een van mijn grote idolen is Jay-Z, een levende legende. Verder producers als Hi-Tek, The Neptunes, Timbaland en Dr. Dre.
Wat vind je van de opleving van de stijlen die onder de noemer urban vallen? Muziekstromingen als hiphop en R&B zijn inmiddels volwassen geworden. De kwaliteit en originaliteit gaat steeds verder vooruit. Je kan er dan gif op innemen dat deze genres worden opgepikt door de mainstream. Met als gevolg dat de top-40 gedomineerd wordt door urbanmuziek. 50 cent is inmiddels een echte top-40 goeroe. En dan te bedenken dat hij eerst de New York underground scene domineerde. Ook Nederlandstalige urban begint zo langzamerhand de top 40 te veroveren: Ali B, Brace, K-liber, Brainpower, De jeugd van Tegenwoordig, Lange Frans & Baas B zijn inmiddels bekende Nederlanders. Over een tijdje zullen mannen als Opgezwolle, Typhoon, DuvelDuvel en Kimo ook niet meer normaal op straat kunnen lopen, omdat ze scoren als Guus Meeuwis en ook in de Break-out staan.



DJ Chuckie draait zaterdag in de HMH

Wat is volgens jou de oorzaak van deze hype? De artiesten en producers worden steeds beter in dit genre, in zoverre dat de crossover steeds meer wordt opgezocht om verder uit breiden. Het wordt steeds aannemelijker en ook makkelijker consumeerbaar. Dat is het mooie van een stroming als hiphop. Die leent zich goed voor crossovers en blends. Een goed voorbeeld zijn The Neptunes en Britney Spears, Jay-Z en Linkin Park, Ludacris en Sum 41 en zelfs Ali B en Marco Borsato. Het is op zich een goede ontwikkeling, maar tegelijkertijd gevaarlijk. Want mainstream wordt toch vaak bestempeld als 'niet cool'. En je ziet dan altijd dat de puristen afstand nemen en op zoek gaan naar de stijl in zijn puurste vorm.
Op welke manier is de hype van invloed geweest op je carriere? Ook ik ben op een gegeven moment steeds meer de crossover op gaan zoeken. Dat is gewoon een muzikale ontwikkeling, een soort volgende fase. Ik ben naast stijlen als hiphop, R&B en reggae opgegroeid met house. Ook ik stond vroeger wel eens in Parkzicht te springen op de Parkneger (lees: Darkraver). Ik vond het altijd wel een funky muziekstroming, en kocht de platen vanaf 1994. Omdat ik ze steeds meer ben gaan gebruiken in mijn sets, word ik inmiddels geboekt op vele dance-events. Draaitafels delen met namen als Roog en Benny Rodriques, Ricky Rivaro, Jean, Laidback Luke, Tiesto wordt voor mij steeds normaler. De verschillende stijlen muziek zijn zwaar aan het flirten met elkaar in de Nederlandse clubscene, en dat is ook in mijn voordeel.
Voel je jezelf op je gemak met zo'n urban-stempel opgedrukt? Niet echt. Ach, ze doen maar. Ik ga mezelf ook niet proberen te bewijzen, ik blijf doen wat ik leuk vind. Ik kan er ook niets aan doen dat men graag in hokjes denkt. De term urban is inmiddels wel uitgekakt.
Denk je dat zo'n stempel schadelijk kan zijn voor je imago of werkt zoiets juist in je voordeel? Zo'n stempel kan wel schadelijk zijn voor je naam. Je wordt dan te vaak bevooroordeeld. Maar soms is het juist goed, want: hoe groter het vooroordeel, des te hoger het verrassingseffect.
Waar hoop jij dat het naartoe gaat met deze muziekscene? Ik hoop dat deze muziekscene nog vele grote namen gaat voortbrengen. Ik verwacht sowieso dat urban nog vele vertakkingen zal krijgen. En dat zou een goede zaak zijn. Ga maar eens na hoe de housescene zich heeft ontwikkeld. "Vraag je zelf eens af watskeburt, klootzak?" ;-)

Volgende keer komt Real el Canario aan het woord

Dit is een gedeelte van een artikel dat is verschenen in de nieuwe editie van XPRS Magazine. Het magazine is verkrijgbaar in de Free Record Shop en alle Music Stores en andere platenwinkels. Als je lid wordt, ontvang je 4 magazines per jaar, een UDC-membercard en een cd naar keuze. Check de registratiepagina voor meer info

Lees ook:
Het urbangevoel van Mr. Wix
Het urbangevoel van Hitmeister D

DJ Chuckie
Dirty Dutch

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws