Edison Award voor Jules Deelder

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Bijzondere uitgave van historische aard


"In zijn reeks Deelder Draait kiest Jules Deelder ijzersterke nummers uit de hoogtijdagen van de bop die niet of nauwelijks op cd te vinden zijn. Zijn dansbare selecties zijn niet alleen leuk voor jazzfreaks, ze laten een breed publiek proeven van de geneugten van jazzmuziek. Zelden klonk oude muziek zo actueel." Aldus de jury van de Edison Awards, die de Rotterdammer donderdag beloonde met een Award in de categorie 'bijzonder uitgave van historische aard'.

Tekst: Marcel
Foto's: AMC Fok & Frank


Omdat Jules Deelder soms het idee krijgt dat 'die gasten voor janlul hebben gespeeld', is hij samensteller van een serie mixalbums waarop hij de muziek van vele jazzgrootheden de revue laat passeren. In het Rotterdamse Cafe Ari, waar ondergetekende hem vorig jaar in opdracht van ID&T Release sprak, gaf hij tekst en uitleg. "Ik hoor hun platen niet meer op de radio of op feesten. Nergens. Gelukkig zijn de meeste muzikanten uit die tijd al dood. Ze zouden zich kapot ergeren aan de muziek van deze tijd."



De mens wordt steeds minder betrokken bij de totstandkoming van muziek

Er zijn in totaal drie CD's verschenen: 'Deelder Draait', 'Deelder Blijft Draaien' en 'Deelder Draait Door'. Deelder selecteert de meest obscure platen uit zijn eigen collectie. Voor de mixen gebruikt hij de originele persingen. Vaak ook de analoog opgenomen nummers. "Als je een plaat analoog opneemt, neem je ook alles op wat er per ongeluk bijkomt. De sfeer is dat. Het ademhalen van de saxofonist of een pianist die met zijn voet tikt op de maat van de muziek. Dat hoort er allemaal bij en maakt het levend. Dat is nou net waar het bij elektronische muziek aan ontbreekt. Waar ik me dood aan erger, is dat de mens steeds minder betrokken wordt bij de totstandkoming van de muziek. Een computer kan prachtig in de maat spelen: boem, boem, boem. Maar alle subtiliteit is verdwenen, er gebeurt zo ontzettend weinig. Neem nou bijvoorbeeld drum & bass-muziek. Daar heb je na verloop van tijd toch ook zoiets van: klinkt leuk, maar wanneer gaan we beginnen? En dan is het alweer afgelopen! We zijn toch godverdomme geen robots?"



Uiteindelijk kan de grootste boerenlul een plaatje draaien

De status van de hedendaagse DJ vindt Jules overdreven. "Uiteindelijk kan de grootste boerenlul een plaatje draaien. Overal waar nu een DJ staat, speelde vroeger een band. Je kan er over twisten of dat een vooruitgang is. Natuurlijk draai ik zelf ook. Maar voor mij is het draaien van platen een performance. Een performance waarin Deelder eindelijk zijn muil eens houdt, maar tegelijkertijd zoveel zegt met echte muziek. Nee, mij zul je er nooit horen lullen. Als ik draai, dan draai ik door. Soms vraagt iemand me of ik wat over de muziek wil vertellen. Pleurt op, denk ik dan. Dat doe je toch niet?"

Deelder zul je overigens nooit betrappen op het draaien van CD's. "Ik draai platen, de collectoritems, de originele Blue Note's. Ik heb een stuk of 10.000 platen. En ze klinken glashelder, stuk voor stuk." Er staat een grote wandkast in zijn woonkamer, waar het zwarte goud op label is gesorteerd. Net als een dance-DJ zijn vinyl ordent. (Lachend:) "Het verschil is dat ik ze ook op muziekinstrument kan sorteren."

L2P-recensie Deelder Draait
L2P-recensie Deelder Draait Door
L2P-recensie Deelder Blijft Draaien

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws