Ken Ishii

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ken Ishii produceert GSM-techno


Afgelopen zomer werd de Japanse dj/producer Ken Ishii op Ibiza onderscheiden met een award voor beste techno-dj, andere genomineerden Carl Cox, Sven Vath, Timo Maas and Jeff Mills ten spijt. Niet alleen het Spaanse publiek loopt met hem weg, vooral in zijn vaderland heeft hij een sterrenstatus. Zo produceerde hij het themanummer van het culturele mega-evenement World Expo in Japan, dat van maart tot september plaatsvindt en meer dan vijftien miljoen bezoekers trekt. Zaterdag 30 juli draait hij op de after party van Sweetvibes, het equivalent van de Rotterdamse Fast Forward Dance Parade.

Tekst: Marcel


Ken Ishii is van alle markten thuis en produceert, behalve technotracks bestemd voor in de clubs, soundtracks voor computergames en muziek voor mobiele telefoons. "Gsm-techno", aldus Ken Ishii. "Ach, je moet met de tijd mee gaan. Ik ben al druk bezig met de productie van een aantal tracks, bestemd voor grote telefoonbedrijven. Ook heb ik een deal gesloten met wat aanbieders van computergames. De wijze van produceren verandert wel als je muziek voor dergelijke partijen maakt. Alles moet kort maar krachtig zijn."

Hellraiser
We spreken Ken Ishii in Amsterdam, waar hij samen met een vriend een appartement heeft gekocht. Een eigen huisje waarin hij verblijft tijdens zijn Europese tours. De Japanner heeft een bijzondere band met Nederland. Zijn allereerste gig vindt in '92 plaats in de Amsterdamse RAI, nota bene tijdens een editie van het hardcore-feest Hellraiser. Daar host hij samen met Carl Craig een soort loungeruimte.

Bij het Belgische R&S Records tekent hij medio jaren negentig zijn eerste platendeal. Daarop verschijnt zijn debuutalbum Jelly Tones - we schrijven '96. Met R&S - een zusterlabel van Sony Music - aan zijn zijde, verkoopt hij meteen 150.000 albums. Vooral in Japan gaan er veel schijfjes over de toonbank. "Daar waren ze destijds wel toe aan een nieuw geluid", blikt Ishii terug. Hij is de eerste artiest in Japan die elektronische muziek op cd heeft uitgebracht.


"Die hoge verkoopcijfers haal ik nu overigens niet meer. De tijden zijn veranderd", zucht de Japanner. "Mensen kopen liever DVD's, die markt is bij ons erg groot. Vandaar dat je het met een cd alleen niet meer redt. De consument wil vermaakt worden met beelden bij de muziek. In Japan gaan vrijwel alle cd's vergezeld van een DVD, verpakt in 1 doosje."

Naamsbekendheid
In zijn vaderland wordt Ken Ishii beschouwd als een groot artiest. Vraagt de regering hem in '98 het themanummer van de Olympische Winterspelen in Nagano te produceren, verzorgt hij dit jaar de muziek tijdens het World EXPO Event. "Het is een maanden durend cultureel evenement waar miljoenen bezoekers uit de hele wereld op afkomen. Een grote eer dat de regering mij deze opdracht heeft gegeven. Daar kan mijn tijd voorlopig wel even mee vullen. Maar begrijp me niet verkeerd, ik blijf ook gewoon clubplaten en techno-cd's maken. Dat is goed voor mijn naamsbekendheid, maar voor het geld hoef ik het niet te doen."

Op zaterdag 30 juli vindt in en om de Silverdome in Zoetermeer de vijfde editie van SweetVibes plaats. SweetVibes kent drie onderdelen: een streetparade, een festival en een afterparty. Daar draaien dj's als James Holden, Hardfloor (live), Ken Ishii en Stacey Pullen. De streetparade is voor iedereen gratis toegankelijk. De prijs voor een kaartje voor het festival bedraagt 10 euro. De entreeprijs voor de afterparty in het Silverdome is vastgesteld op 30 euro. In de voorverkoop zijn passe partouts a 25 euro beschikbaar, waarmee zowel het festival als de afterparty kan worden bezocht. Op de dag zelf bedraagt de prijs voor een passe partout 35 euro.

Datum: zaterdag 30 juli 2005
Vertekpunt streetparade: Stadshart, Zoetermeer
Aanvang: 14.00 uur
Locatie festival: Rondom Silverdome, Zoetermeer
Aanvang: 16.15 uur
Locatie afterparty: Silverdome, Zoetermeer
Aanvang: 22.00 uur
Einde: 07.00 uur


WIN WIN WIN WIN WIN
Love2party geeft drie passe partouts weg. Wil jij hier kans op maken, stuur dan een mailtje naar Sander ovv je volledige naam en SweetVibes. Winnaars krijgen volgende week bericht.

Door mee te doen aan deze prijsvraag schrijf je je automatisch in voor de tweewekelijkse mailing. Hierin word je als eerste op de hoogte gebracht van alle nieuwe artikelen en WIN-acties op Love2Party. Wil je dit liever niet meer dan kan je je op zeer eenvoudige wijze weer afmelden.

Sweet Vibes

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws